Samtalsledar­utbildning 2025

Samtalsledarutbildningen är en utbildning för blivande samtalsledare vars uppdrag är att hålla i våra workshops Trygga Möten Live och Trygga Möten fördjupning. 

Samtalsledarutbildningen genomförs den 28-30 mars 2025 i Hässleholm och är helt kostnadsfri för dig som är ideell och antagen som deltagare. 

Ansök här

Sök till samtalsledarutbildningen

Med åren har vi sett hur behovet av kunskap och kompetens om hur man samtalar om svåra saker och hanterar trygga mötens frågor i praktiken ökat, i takt med att den psykiska ohälsan bland barn och unga i Sverige ökar. För att hålla i fördjupande workshops krävs det av ledare att vara väl rustade. Samtalsledarutbildningen syftar till att ge dig verktyg att leda samtal och reflektioner i grupp om frågor som rör ledarrollen, övergrepp, mobbning m.m. När du sedan är färdigutbildad samtalsledare kommer du kunna hålla i Trygga Mötens workshops vilka handlar om att ge kårer möjlighet att dela tankar kring temat och tillsammans skapa en samsyn på hur de gemensamt vill hantera dessa frågor i sin kår.  

Samtalsledarutbildningen riktar sig till dig som: 

  • Gillar att utvecklas, utmanas och är intresserad av att testa något nytt inom Scouterna 
  • Varit aktiv som scoutledare för barn och unga en längre tid eller anställd i Scouterna eller någon av samarbetsorganisationerna (Equmenia, NSF, Salt) eller ett studieförbund.  
  • Har goda kunskaper i frågor som knyter an till innehållet i Trygga Möten 
  • Vill fördjupa dina kunskaper och din förståelse för frågor inom området Trygga Möten 
  • Har erfarenhet av att leda samtal i grupp 
  • Har förmåga att samtala med scoutledare om känsliga och svåra frågor inom området Trygga Möten 
  • Har utrymme och lust att lägga tid på ditt uppdrag som samtalsledare

Ansökan är nu öppen, ansök via knappen ovan.

Samtalsledarens uppdrag i korthet

När du blir antagen till samtalsledarutbildningen innebär det att du förväntas engagera dig som samtalsledare i den region du tillhör men också ibland på andra platser i landet. Du förväntas genomföra minst 4 st workshops per år, aktivt delta på samtalsledarnas fortbildning som inträffar en gång per år samt vara delaktig i det nationella nätverket för samtalsledare och delta på möten med ditt regionala kansli. Uppdraget sträcker sig över 2 år med god möjlighet till förlängning efter uppföljningssamtal med en samordnare för Trygga Möten.

Trygga Mötens workshops

Båda våra workshops handlar om att ge ledare verktyg, mod och kunskap för att kunna vara en trygg vuxen för scouterna de möter. Att få utveckla sin förmåga att se och fånga upp risksignaler hos barn. Ju mer förberedd man är på olika situationer som kan uppstå, ju lättare blir det att agera.  

Det finns två olika workshops du kan hålla i som samtalsledare: 

Trygga Möten live

Är en träff då en scoutkår/grupp tillsammans med samtalsledaren går igenom webbkursen som avslutas med att alla enskilt gör ett digitalt test för intyg. För att kunna förebygga, upptäcka och hantera övergrepp och kränkningar behöver alla ledare och vuxna i verksamheten ha en gemensam syn och samma verktyg. Sen kan ledarna bestämma tillsammans vilka rutiner och riktlinjer som ska gälla hos dem. I Trygga Möten Live läggs grunden för det arbetet.

Trygga Möten Fördjupning

Är en fördjupande workshop där en scoutkår/grupp får möjlighet till fördjupade samtal och diskussioner kring teman inom Trygga Möten. I en fördjupande workshop diskuterar gruppen utifrån fallbeskrivningar som kan handla om ledarrollen, övergrepp, psykisk ohälsa bl.a. Denna workshop formas ofta utifrån scoutkårens/gruppens behov och ger dem möjlighet att skapa en gemensam samsyn och beredskap i förhållande till situationer som kan uppstå. 

Vid fler frågor eller funderingar kring samtalsledarrollen och Trygga mötens olika workshops vänd dig till: 

Ingrid Häggblom

Ingrid Häggblom

ingrid.haggblom@scouterna.se

+46709268688

Ingrid är samordnare för Trygga Möten och ansvarar för råd och stöd kring Trygga Möten-frågor.