Psykisk hälsa

Här har vi samlat kunskap, material och tips på temat psykisk hälsa till dig som är ledare i Scouterna. Kanske behöver du stöd i hur du ska bemöta en scout som mår dåligt eller så tycker du bara det är intressant och viktigt att jobba med ämnen som handlar om mående och känslor. Här finns flera bra sidor med kunskap och tips. 

Vad är psykisk hälsa?

Det pratas och rapporteras mycket om att den psykiska ohälsan hos barn och unga ökar. Men vad innebär egentligen psykisk ohälsa respektive psykisk hälsa? Se filmen och lär dig mer.

Tre tips när någon mår dåligt

Hur gör jag för att stötta någon som mår dåligt? Här kommer tre tips som du kan ta med dig!

  • Fråga! Om du uppmärksammar att någon inte mår bra så våga fråga hur den mår! Du kommer inte att förvärra något genom att uppmärksamma personen och genom att fråga visar du att du bryr dig. 
  • Lyssna! Om du har ett samtal med någon som mår dåligt så räcker det oftast med att lyssna. Att komma med lösningar eller goda råd hjälper oftast inte. Att lyssna är en aktiv handling och oftast tillräckligt! 
  • Följ upp! Kanske har personen behov av att prata flera gånger? Eller behöver stöd med att söka vidare hjälp? Om det handlar om ett barn kan du behöva prata med vårdnadshavarna. Oavsett vad så är det bra att, tillsammans med personen det gäller bestämma hur ni följer upp. 

Stöd i att hålla svåra samtal

Hur kan du stötta någon när du varken är psykolog eller läkare utan ”bara" en annan människa? Vad innebär egentligen begreppet ”psykisk ohälsa”? Vad bör du som ledare göra, och vad kan du göra?

Vara Neres ledarutbildning

Utbildningen är framtagen av organisationen Mind och Studieförbundet Bilda, tillsammans med ungdomsledare och experter. 

Ledare som lyssnar

Vill du ha ännu fler tips om hur du kan bli mer närvarande, stödjande och trygg i samtal med barn och unga som mår dåligt kan du ta del av utbildningen Ledare som lyssnar. Den är framtagen av Folkhälsomyndigheten och riktar sig till ledare inom barns och ungas fritid.

Upptäcka och agera vid självmordstankar

Det enda sättet att ta reda på om någon tänker på självmord är att fråga om det. Det kan kännas svårt, men du visar att du har lagt märke till att någon inte mår bra och att du bryr dig. 

Att fråga eller prata om självmord kommer inte uppmuntra en person att göra det. Istället visar du att det är okej att prata om känslorna vilket ofta kan kännas som en lättnad. Det är bara genom att prata med personen om dennes känslor och tankar som den kan få stöd i att söka hjälp.

Självmordstankar ska alltid tas på allvar, lova därför aldrig att det ska vara en hemlighet då du kan behöva ta hjälp av någon annan för att skydda personen. 

Barn med självmordstankar

Sidan Livsviktiga snack har tagits fram av Suicide Zero. Där finns råd för om du behöver prata med barn om självmord.

Våga fråga pocket

är en kort utbildning från Suicide Zero. Den passar alla som vill lära sig mer om hur man kan agera när någon verkar må dåligt och har självmordstankar.

Organisationerna Suicide Zero och Suicidprevention i Väst erbjuder ibland digitala utbildningstillfällen i så kallad psykisk livräddning. Håll utkik i deras kanaler!

Tips från BRIS

10 tips för att må bra

De här tipsen har tagits fram av Bris. Du kan läsa mer om dem och andra tips som riktar sig till barn och unga på Bris sida Tips för att må bra.

  1. Alla mår dåligt ibland. Tankar och känslor går upp och ned och kan alltid förändras.
  2. Rutiner är bra. Se till att äta regelbundet, sova ordentligt och röra på kroppen.
  3. Titta på ditt flöde i sociala medier. Om något skapar stress är det klokt att avfölja.
  4. Ha lagom höga krav på dig själv. Det är lättare att nå mål som är rimliga och då ökar motivationen.
  5. Var din egen bästa kompis. Behandla dig själv som du hade behandlat någon annan.
  6. Gör något nytt som du tycker verkar intressant eller roligt.
  7. Var nyfiken på ditt eget mående. När mår du som bäst? Vad gör du då? Med vem?
  8. Hitta strategier för att ta hand om dig själv i stunden. Det kan vara en ljudbok, rita, ta en promenad eller prata med en kompis.
  9. Öva på att säga nej. Genom att känna efter vad som känns rätt för dig, lär du känna dig själv och står upp för ditt värde.
  10. Öva på att sätta ord på tankar och känslor. Ju mer du gör det desto lättare blir det.

Samarbete med Bris

Scouterna har inlett ett samarbete med Bris! Vi vill stärka varandras arbete med att nå barn och unga som behöver stöd samt stärka barn och unga som deltar i vår verksamhet. Vi vill också stärka kunskapen om psykisk ohälsa hos våra ledare, unga som gamla.
Tillsammans med Bris har vi tagit fram kommunikationsmaterial, bland annat en scoutanpassad folder med 5 tips på hur du som scoutledare kan göra psykisk hälsa mer pratbar. Den skickas ut till ledare i Scouterna via post under våren 2025.

Stödtelefon för scoutledare

Vissa frågor och situationer kan vara svåra som scoutledare. Därför finns nu möjligheten för dig som ledare att kunna kontakta Bris vuxentelefon för att få stöd. Det kan handla om samtalsstöd, råd eller vägledning med frågor som handlar om barn och ungdomar i din kår. Du kan också ringa Trygga Mötens - råd och stöd.

För ledare över 18 år, ring Bris vuxentelefon om barn: 0771-50 50 50

Öppet 09:00-13:00.

För ledare under 18 år:

  • Ring eller sms:a 116111
  • Chatta och mejla på bris.se

Öppet dygnet runt.

Trygga Möten – råd och stöd:

Tel 08-568 432 05

Öppet vardagar 09.00-16.00.

Aktiviteter för att stärka psykisk hälsa

För att må bra behöver vi ta hand om både kropp och knopp! I Scouternas intressemärke Psykisk hälsa fokuserar vi på aktiviteter där scouterna får möjlighet att prata om hur de mår inuti i olika situationer samt att de får lära sig av varandra vad man kan göra för att må bra.

Intressemärket Psykisk hälsa

Må bra aktiviteter

Kort om tid? På Välmåendearenan hittar du korta övningar att göra tillsammans med dina scouter. Övningarna är skapade för att väcka samtal, öka medvetenheten kring ens mående och skapa en inkluderande miljö. De har tydliga instruktioner och går att åldersanpassa.

Läs mer här

Hjälp barn och unga att bli trygga i sin kropp

Många barn och unga går omkring med tankar om sitt utseende och att passa in en viss norm. Det kan ibland leda till ätstörningar och psykisk ohälsa. Materialet Free Being Me ger dig som scoutledare verktyg att hjälpa dina scouter att bli trygga med sina kroppar och se till att oro över utseende inte hindrar dem från att vara aktiva, ansvarsfulla och självsäkra!

Free Being Me ger dig färdigplanerade scoutmöten som du kan göra tillsammans med dina scouter. De är strukturerade, lätta att följa och efter att de har genomfört aktiviteterna får scouterna ett märke.

Free Being Me är utvecklat av WAGGGS – World Association of Girl Guides and Girl Scouts.

Free being me

Meningen med mig

Meningen med mig är ett meningsskapande material som handlar om att prata om känslor, mående och mening i livet. Under fem möten tränar ni på att utforska och sätta ord på olika känslor samt gör övningar som direkt lugnar och balanserar kroppen.

Materialet riktar sig främst till Utmanare och Äventyrare.

Läs mer här

Leda samtal om sånt som både är roligt och svårt

Det finns en hel del saker som kan vara svåra att prata om. Kan man bli beroende av sociala medier? Hur vet du om någon dricker för mycket? Är porr problematiskt? 

Sociala medier, gaming, alkohol, droger och nätporr är alla ämnen som upptar många ungas tankar och kan påverka måendet. Det är områden i vardagen som kan ge oss glädje och kraft, inspiration och skam och göra att våra liv berikas och förminskas. Att prata om detta med vänner, vuxna eller familjen är inte alltid helt enkelt. 

Där kan materialet Suntprat göra det enklare att få igång dessa samtal!

Suntprat har tagits fram av Equmenia och Hela Människan med stöd av Allmänna arvsfonden. 

Vill du veta mer?

Jenny Lowebrant

Samordnare Trygga Möten

Jenny Lowebrant

jenny.lowebrant@scouterna.se

+46720719599

Ingrid Häggblom

Samordnare Trygga möten

Ingrid Häggblom

ingrid.haggblom@scouterna.se

+46709268688