Aktiviteter för barn och unga
Här hittar du olika typer av material för att skapa aktiviteter för dina deltagare och för att involvera dem i att utveckla trygghetsarbetet i föreningen eller scoutkåren.
Här hittar du olika typer av material för att skapa aktiviteter för dina deltagare och för att involvera dem i att utveckla trygghetsarbetet i föreningen eller scoutkåren.
Aktivitetspaketen är anpassade till olika åldersgrupper. Aktiviteternas syfte är att barn ska öva sig på att vara en schysst kompis, förstå Barnkonventionen och ha trygga möten på lika villkor. Vissa av aktiviteterna kräver fysisk rörelse medan andra har fokus på att tänka och fundera. Till varje övning finns instruktioner, tips och tydligt angivet vilket material som krävs.
Klicka på respektive aktivitetspaket för att ladda ner dem.
Dessa aktivitetspaket innehåller målspår och är anpassade för Scouternas olika åldersgrupper.
Här hittar du material och aktiviteter som vi hänvisar till i Trygga mötens webbkurs.
På UNICEFs hemsida kan du läsa och lära dig mer om Barnkonventionen.
På Barnombudsmannens hemsida finns en lättläst skrift om barnkonventionen.
I Barnkonventionen – frågor och svar finns information och tips på hur scoutkårerna kan arbeta med barnets rättigheter.
I Trygga mötens Aktivitetspaket för barn och ungdomar finns övningar som handlar om barns rättigheter och Barnkonventionen. De är till för att lära barn och unga om deras rättigheter
Det går att förebygga övergrepp genom att bland annat lära barn och ungdomar om kroppen, gränser och integritet. Rädda Barnen har ett material om hur man pratar med barn om kroppslig integritet. Materialet heter Stopp! Min kropp! och är lärorikt och spännande för barnen – och enkelt att använda för dig som vuxen!
Aktiviteten ”Testa gränser” från Scouternas aktivitetsbank eller aktiviteten ”Schyssta kramar” som finns i Trygga mötens aktivitetspaket för åldersgruppen 6–9 år (Spårare) kan vara ett annat sätt (se länk till aktivitetspaketen ovan).
Att samtala och reflektera över relationer, kärlek och ansvar är också ett viktigt förebyggande arbete. Här har vi samlat några av RFSU:s bästa metoder för lärare och ledare. Tips på aktiviteter är ”Relationer” och ”Kroppslig identitet och känslor”
Ni kan också jobba med att stärka barn och ungdomars självkänsla och kroppsliga självförtroende genom att använda Scouternas material ”Free Being Me” .
Här finns Trygga mötens foldrar “Hur är jag en schysst kompis” och “Guide för barn- och ungdomsledare”.
Trygga mötens 10-sidiga folder i fickformat om att förebygga och agera mot övergrepp och kränkningar. Foldern fungerar som en hjälp för barn- och ungdomsledare och tar upp vad man ska vara uppmärksam på och hur man bör agera i olika situationer.
Trygga mötens 6-sidiga folder i fickformat om att vara en schysst kompis är lämplig att dela ut till barn och unga på exempelvis scoutträffen, idrottsträningen, fritidsgården eller i skolan. Foldern innehåller fem konkreta sätt att vara en schysst kompis och är tänkt att inspirera till ett schysstare och tryggare klimat.