Den psykiska ohälsan bland barn och unga i Sverige ökar och har enligt Folkhälsomyndigheten fördubblats sedan mitten av 1980talet. Idag uppger nästan varannan svensk 15 åring att de lider av psykosomatiska besvär. Att drabbas av psykisk ohälsa i unga år ökar risken för långvariga negativa konsekvenser, så som hemmasittande, socialt utanförskap, framtida ohälsa och missbruk. Med projektet Stärkt psykisk hälsa hos unga vill vi öka kunskapen om psykisk hälsa hos såväl ledare som scouter samt ge unga möjlighet att prata om känslor och mående med trygga vuxna som lyssnar, i syfte att stärka ungas psykiska hälsa än mer än vi gör idag. Det gör vi genom att bland annat:
- Kompetensutveckla ideella ledare så att de dels kan upptäcka om en scout mår dåligt, dels kan samtala med unga om känslor och mående.
- Öka ungas kunskap om psykisk hälsa och hur de kan hantera känslor på ett konstruktivt sätt.
- Skapa möjligheter till samtal om hur vi mår, dels mellan unga, dels mellan unga och vuxna.
Vi har som mål att utbilda minst 350 ledare och nå minst 4 000 unga i åldern 13-18 år under tre år. Ett långsiktigt mål är också att metoden Listening Ears används på alla stora läger inom Scouterna.