Day Camp Adventure 2022

Din gåva kan förändra livet för barn och unga

Sverige och världen står inför flera stora utmaningar, inte minst när det kommer till barn och ungas psykiska och fysiska välmående. Dessutom behöver klimatomställningen skyndas på och demokratin värnas. Här kan Scouterna bidra och vi gör det redan – varje dag. Genom större bidrag och donationer från stiftelser, filantroper och stora givare kan vi göra ännu mer!

Ditt stöd behövs

Scouterna har kunskap och verktyg att bidra till att lösa flera av de stora samhällsutmaningarna som finns i Sverige och världen idag. Med ditt stöd kan vi tillsammans skapa ett bättre samhälle.
Vi kan nå nya grupper av barn och unga, starta scoutverksamheter på nya platser och göra ännu mer för att förebygga psykisk ohälsa och minska utanförskapet i samhället.
Vi vill också fortsätta utbilda unga i demokrati och hur de kan påverka samhället till det bättre. Allt detta kostar pengar och är inget vi kan genomföra med vår vanliga finansiering. Men med hjälp av bidrag, donationer och annat stöd kan vi tillsammans arbeta för att bygga ett bättre framtida Sverige.

Ge stöd till ett specifikt projekt

Vi på Scouterna tror på nya idéer och nya samarbeten för att tillsammans lösa stora samhällsproblem. Bidrar du med en större summa går den att öronmärka till ett eller fler av projekten nedan. Då kan du även få specifik återkoppling till just ”ditt” projekt. Kontakta oss för att välja projekt till ditt bidrag. Klicka på respektive projekt för att läsa mer. Du kan också ladda ner Scouternas program för filantroper, stiftelser och företag längre ner.

Vill du skänka en större icke öronmärkt gåva går det bra att sätta in valfritt belopp på Scouternas 90-konto: Bankgiro 900-3161. Tack för ditt bidrag!

Kontakta oss

Välkommen att höra av dig till våra insamlingsansvariga så hjälper vi dig gärna vidare:

Ann-Kristin Törnqvist

Insamlingsansvarig

Ann-Kristin Törnqvist

ann-kristin.tornqvist@scouterna.se

+46768167027

Åsa Laulajainen

Insamlingsansvarig

Åsa Laulajainen

asa.laulajainen@scouterna.se

Projekt att stötta

En meningsfull fritid för fler barn och unga

Vissa grupper av barn och unga har svårt att hitta och engagera sig i olika fritidsaktiviteter. Det kan bero på ekonomiska hinder eller på att det helt enkelt saknas fritidsaktiviteter i närheten. Med projektet En meningsfull fritid för fler barn och unga vill vi nå ut till just dessa grupper – och ge dem möjlighet till en mer meningsfull fritid. Det gör vi genom att bland annat:

  • Starta nya scoutverksamheter på orter där vi inte har någon verksamhet idag, till exempel på landsbygden och i socioekonomiskt utsatta områden. Eller i storstäder där köerna är långa.
  • Samarbeta med andra organisationer och föreningar för att nå ut med scouting till nya grupper av barn och unga som vi idag har svårt att nå ut till, till exempel barn och unga som är födda utanför Sverige eller har föräldrar som är födda utanför Sverige.
  • Utveckla en ny metod för att starta upp nya scoutverksamheter och få fler att bli scoutledare. Det administrativa arbetet läggs i hubbar och sköts av andra ideella för att scoutledarna ska kunna lägga all tid och engagemang på barnen.

Målet med projektet är att vi inom tre år har etablerat minst tio samarbeten, startat minst 150 nya verksamheter och att minst 3 000 nya barn därigenom fått möjlighet att delta i regelbunden scoutverksamhet på sin fritid under dessa år. Efter åtta till tio år hoppas vi ha nått 10 000 barn och unga med detta projekt

Läs mer om scouteffekten i vår årsberättelse
Projekt att stötta

Scouting för alla - ett förebyggande arbete

Det bor ungefär 135 000 barn och unga mellan 7 och 24 år i socioekonomiskt utsatta områden i Sverige. Många riskerar att hamna i ett livslångt utanförskap och aldrig bli en del av samhället. Undersökningar visar att barn från mer utsatta samhällsgrupper vinner allra mest på scouting. Med projektet Scouting för alla vill vi ge barn och unga i utsatta områden tillgång till scouting genom att tillsammans med kommuner och skolor bland annat erbjuda:

  • Scouting på elevens val, fritidsklubbar och ungdomsgårdar.
  • Scoutdagläger på skollov där unga dessutom erbjuds feriejobb som scoutledare, där det ingår en veckas utbildning i värdebaserat ledarskap och friluftsteknik.
  • Bjuda in till scoutinspirerade familjeutflykter för att dels ge barnen möjlighet till en upplevelse tillsammans med sina föräldrar och syskon, dels öka föräldrarnas kunskap om scouting. minst 30 barn deltar på

Scouterna har sedan hösten 2019 haft ett pilotprojekt tillsammans med Fryshuset grundskola Västra och Akadamiska skolan i Husby i Stockholms kommun. Sedan hösten 2021 samarbetar vi även med Kista­Rinkeby stadsdelsförvaltning och Husby­gårdskolan. Nu vill vi sprida projektet till fler socioekonomiskt utsatta områden i Sverige. Vi har som mål att driva projektet minst tre år per område.
Målsättningarna är att minst 100 barn och unga deltar i scoutaktiviteter varje vecka under terminerna, minst ett dagscoutläger genomförs varje sommar (där 15 ungdomar får feriepraktik som scoutledare och lägret) och minst en familjeträff genomförs. De ungdomar som får feriepraktik erbjuds även delta i uppföljningsträffar.

Läs mer här
Projekt att stötta

Stärkt psykisk hälsa

Den psykiska ohälsan bland barn och unga i Sverige ökar och har enligt Folkhälsomyndigheten fördubblats sedan mitten av 1980­talet. Idag uppger nästan varannan svensk 15­ åring att de lider av psykosomatiska besvär. Att drabbas av psykisk ohälsa i unga år ökar risken för långvariga negativa konsekvenser, så som hemmasittande, socialt utanförskap, framtida ohälsa och missbruk. Med projektet Stärkt psykisk hälsa hos unga vill vi öka kunskapen om psykisk hälsa hos såväl ledare som scouter samt ge unga möjlighet att prata om känslor och mående med trygga vuxna som lyssnar, i syfte att stärka ungas psykiska hälsa än mer än vi gör idag. Det gör vi genom att bland annat:

  • Kompetensutveckla ideella ledare så att de dels kan upptäcka om en scout mår dåligt, dels kan samtala med unga om känslor och mående.
  • Öka ungas kunskap om psykisk hälsa och hur de kan hantera känslor på ett konstruktivt sätt.
  • Skapa möjligheter till samtal om hur vi mår, dels mellan unga, dels mellan unga och vuxna.

Vi har som mål att utbilda minst 350 ledare och nå minst 4 000 unga i åldern 13­-18 år under tre år. Ett långsiktigt mål är också att metoden Listening Ears används på alla stora läger inom Scouterna.

Läs mer här
Projekt att stötta

Scouternas stödfond

Vart tionde barn i Sverige har inte råd att delta i fritidsaktiviteter och i socioekonomiskt utsatta områden gäller det så många som tre av tio barn. Det här tycker Scouterna är oacceptabelt och något som måste förändras. Vi menar att alla barn har rätt till en trygg och meningsfull fritid, där de kan växa som individer. Fritidsaktiviteter för barn betraktas också enligt FN som ett grundläggande behov och en mänsklig rättighet. På Scouterna arbetar vi för att alla barn och unga ska kunna delta i verksamheten, oavsett ekonomiska förutsättningar. Här kan du vara med och göra skillnad!

Läs mer här
Case for support - Scouternas program för filantroper, stiftelser och företag

Ladda ner och läs mer

Vill du läsa mer om vårt arbete? Ladda ned broschyren Scouternas program för filantroper, stiftelser och företag.

Ge en aktiegåva

Vet du om att du kan skänka din aktieutdelning skattefritt till Scouterna? Det ger en ökad hjälpkraft med över 40%.

Karta och ikoner över Globala målen för hållbar utveckling

Tillsammans för ett bättre samhälle

Sverige och världen står inför flera stora utmaningar, inte minst när det kommer till barn och ungas psykiska och fysiska välmående. De unga som idag brottas med dåligt mående eller på annat sätt lever i utanförskap riskerar att aldrig bli en del av samhället. Det är också många som tillbringar mycket tid framför skärmen och rör på sig för lite. Dessutom behöver klimatomställningen skyndas på och demokratin värnas. Här kan Scouterna bidra och vi gör det redan – varje dag. Men med din hjälp kan vi göra ännu mer!

Scouternas verksamhet har bäring på 15 av de 17 globala målen i Agenda 2030.

Det här erbjuder vi dig

Ditt stöd är oerhört värdefullt för oss och gör stor nytta för barn och unga i Sverige. Som bidragsgivare/donator har du möjlighet att engagera dig i vår verksamhet och våra projekt, t ex att besöka vår verksamhet och delta i evenemang. Vi berättar regelbundet hur vårt arbete fortlöper via nyhetsbrev. Alla som har skänkt ett större belopp tackas bland annat på hemsidan och i verksamhetsberättelsen. Om du skulle önska någon annan form av rapportering än vad som nämnts ovan är det möjligt.

Vill du veta mer eller stötta något av Scouternas ändamål?
Varmt välkommen att kontakta Ann-Kristin Törnqvist eller Åsa Laulajainen, ansvariga för insamling på Scouterna.
Ann-Kristin Törnqvist: ann-kristin.tornqvist@scouterna.se, 0768-167027
Åsa Laulajainen: asa.laulajainen@scouterna.se, 072-071 87 85

Scouting gör skillnad

Scouterna finns för att barn och unga har rätt till en rolig och meningsfull fritid. Hos oss får de utvecklas och utmanas i en trygg miljö och känna gemenskap med människor från all delar av samhället. Här utlovas vänner för livet, spännande äventyr och aktiviteter som bygger på inkludering och demokrati samt utvecklande ledarskap. Det ger barn och unga en starkare självkänsla och en större omtanke om både människor och miljö. Med den unika Scoutmetoden som pedagogisk grund utvecklar vi helt enkelt framtidens ledare och engagerade samhälls- och världsförbättrare.

Läs mer om scoutmetoden

Scouteffekten

Undersökningar visar att scouting gör skillnad för barns och ungas personliga utveckling på många plan. Det framgår tydligt att de som har varit scouter har bättre psykisk och fysisk hälsa, är mer ansvarstagande och har större sannolikhet att visa ledaregenskaper. De har också en ökad natur och miljömedvetenhet, är mer aktiva samhällsmedborgare och är mer anställbara. Vi kallar det scouteffekten!

Läs mer i vår årsberättelse

Vill du veta mer? Kontakta oss:

Ann-Kristin Törnqvist

Insamlingsansvarig

Ann-Kristin Törnqvist

ann-kristin.tornqvist@scouterna.se

+46768167027

Åsa Laulajainen

Insamlingsansvarig

Åsa Laulajainen

asa.laulajainen@scouterna.se