Scouternas stödstrumpa 2023 kampanjbild

Inget barn ska behöva må dåligt

Varje år har Scouternas Stödstrumpa ett speciellt fokus. 2023 var det att stärka barn och ungas psykiska hälsa men behovet av stöd är fortfarande akut. Nya rapporter visar att barn och ungdomar fortsätter må psykisk dåligt och vi vet att scouting hjälper. Därför har vi beslutat att Stödstrumpan fortsätter fokusera på att stärka barn och ungas psykiska hälsa även under 2024.

Inför 2025 så byter satsningen namn till Scouthjälpen.

Har du frågor eller vill beställa ett märke, kontakta info@scouterna.se så hjälper vi dig vidare.

Scouterna har varit som ett skyddsnät. Om jag varit ledsen eller haft något problem så har jag alltid kunnat vända mig till Scouterna.

Ylva, scout

När jag var yngre var jag utanför ganska mycket och när jag fick prova Scouterna så fick jag vara med i en varm gemenskap. Hade jag inte gått i scouterna så hade jag nog inte stått här idag. Jag kan inte tacka scoutrörelsen nog för att ha räddat mitt liv.

Moa, 17 år

Ge en gåva till Scouthjälpen

För många barnfamiljer i Sverige har inflationen och kostnadsökningarna slagit extra hårt. Fler familjer lever på små marginaler och tvingas prioritera bland utgifterna, vilket innebär att möjligheten för barn att delta i fritidsaktiviteter krymper. Enligt Sifo-undersökningen ”Barnfamiljers ekonomiska svårigheter 2024”  lever ungefär vart tionde barn i familjer som är ekonomiskt utsatta, vilket betyder cirka 200 000 barn.

Under första halvåret 2024 har antalet ansökningar om bidrag för att delta i Scouterna ökat med över 100 %, och trenden ser ut att fortsätta. I dagsläget tvingas Scouternas stödfond att avslå varannan ansökan! Det här vill vi ändra på. Därför går insamlingskampanjen Scouthjälpen 2025 till att kraftigt öka resurserna till Scouternas Stödfond.

Var med och gör skillnad - så att inget barn ska behöva stå utanför.

Ge din gåva idag

Så här används pengarna

Scouternas arbete bidrar till förändring genom att stärka unga människor i att må bättre och tro på sig själva. Det gör vi genom att:  

  • Utbilda ideella ledare i psykisk ohälsa så att de dels kan upptäcka om någon mår dåligt, dels kan samtala med barn och unga om psykisk hälsa 
  • Öka kunskapen hos unga om psykisk hälsa samt ge fler unga scouter tillgång till trygga vuxna som lyssnar 
  • Utveckla Scouternas koncept ”Trygga möten” – en metod som vi startade redan 2005 för att barn ska vara trygga i vår verksamhet  
  • Sprida scouting till fler och nå ut till nya grupper av barn och unga, inte minst på landsbygden och i socioekonomiskt utsatta områden 
Läs mer om arbetet för stärkt psykisk hälsa

För scoutkåren

Är du scoutledare och vill engagera din kår i Scouternas Stödstrumpa?

Läs mer här