Suntprat

Det finns en hel del saker som kan vara svåra att prata om. Kan man bli beroende av sociala medier? Hur vet du om någon dricker för mycket? Är porr problematiskt? Suntprat vill öppna för samtal kring sociala medier, gaming, alkohol, droger och nätporr. Det är områden i vardagen som kan ge oss glädje och kamp, inspiration och skam och göra att våra liv berikas och förminskas. Att prata om detta med vänner, vuxna eller familjen är inte alltid helt enkelt. Där vill Scouterna finnas! I Scouterna kan andra samtal bli möjliga.

Scoutmöten om sociala medier, gaming, alkohol, droger och nätporr

Här hittar du färdiga scoutmöten och aktiviteter för äventyrare, utmanare och upptäckare. Mötena kan genomföras live eller digitalt. Aktiviteterna med tillhörande material hittar du i aktivitetsbanken, sök på Suntprat. Scouter som deltagit i båda mötena kan få märket Suntprat. Suntprat har tagits fram av Equmenia och Hela Människan med stöd av Allmänna arvsfonden. Du hittar hela materialet på suntprat.se.

Program för Utmanare och Äventyrare

Mötesupplägg 1

I första mötet får scouterna gissa på sant eller falskt kring sociala medier, gaming, alkohol, droger och nätporr. De får spela ett enkelt brädspel och göra en värderingsövning. Mötet avslutas med en ceremoni med stenar.

Mötesupplägg 2

I det andra suntpratmötet får äventyrarna diskutera situationer kring sociala medier, gaming, alkohol, droger och nätporr. Utmanarna ser en film och diskuterar utifrån samtalsfrågor.

Suntpratmärket

Scouter som deltagit i båda mötena kan få märket Suntprat. Märket placeras på höger ärm tillsammans med lägermärken.

Program för Upptäckare

Träff 1

Suntprat Tweens finns till för de som är 9-12 år. Suntprat Tweens finns för att göra det enklare att prata med barn om självkänsla och integritet, relationer, sexualitet och annat vi möter i livet. Genom att låta tweens fundera på och reflektera kring sånt här kan vi förebygga utanförskap, beroende och sexuella övergrepp, samt främja en god psykisk hälsa. Att prata kan bidra till att stärka ungas självkänsla, sätta gränser och göra egna, medvetna val.

Träff 2

Det är viktigt att det är öppna samtal där vi som ledare lyssnar in scouterna vi möter. Vi ska inte komma med våra svar på frågor som de inte ställt eller vara för snabba med vad vi tycker är rätt eller fel. Vänta tills de frågar. Vi som ledare får vara trygga i att ett bra samtal väcker reflektion och vi får söka kunskap och klokhet tillsammans. Det är den förändring som kommer inifrån är den som gör verklig skillnad.