Digitala möten

Scouting kan ske på många olika sätt. Ett alternativ till fysiska träffar är att använda er av digitala plattformar för att ses. Med digitala verktyg öppnas olika möjligheter för att träffas inom och utanför kåren upp. 

Stöd för att skapa digitala scoutmöten 

ScoutSnack är inspirationsföreläsningar som Scouterna håller om olika ämnen som är relevanta för scouter, ledare och kåraktiva.

Under början av 2021 hölls ScoutSnack om digital scouting vid tre tillfällen för att motivera och inspirera till nya sätt att skapa scoutmöten digitalt.

Dessa ScoutSnack gjordes i samarbete med Sensus.

ScoutSnack

Kommande ScoutSnack

Har du idéer på vad kommande ScoutSnack borde handla om eller har du frågor?

Kontakta oss på scoutsnack@scouterna.se

Aktivitetspaketet digitala möten

Här hittar du ett aktivitetspaket med förslag på olika digitala mötesaktiviteter för åldersgrupperna spårare, upptäckare, äventyrare och utmanare.   

Scouting med bingobricka

Testa våra fem olika bingobrickor med aktiviteter som kan genomföras av scouterna hemma på egen hand, digitalt tillsammans eller gemensamt med scoutkompisar. Brickorna har olika teman och det går att välja fritt vad som låter roligt att göra i stunden. Utmana någon annan och se vem som kan få bingo först! 

Inomhusbingo 6-9 år

Fyllt med 25 roliga aktiviteter är det första inomhusbingot som riktar sig mot yngre barn på ca 6-9 år. 

Inomhusbingo 10-12 år

Fyllt med 25 mer utmanande aktiviteter är det andra inomhusbingot som riktar sig mot äldre barn på ca 10-12 år. 

Pysselbingo

Detta är ett bingo fyllt med lätta, roliga pysselövningar som inte kräver så mycket material eller hjälp från föräldrar. 

Kreativtbingo

Det kreativa bingot är lite svårare, men lika roligt som pysselbingot och kan kräva lite mer hjälp från föräldrar. 

Scoutingbingo

Vill du se hur du kan göra mer scoutiga aktiviteter hemma? Då är detta rätt bingo för dig! 

Digital scouting i andra länder

Scoutorganisationer från hela världen har samlat ihop idéer från vad som kan göras när vi inte kan mötas på våra vanliga veckomöten. Mycket av materialet finns att hitta online. Även om aktiviteterna inte finns översatta så finns det mycket inspiration att hämta till vår egen verksamhet. Även världsorganisationerna WAGGGS och WOSM har sidor med olika material.

Aktiviteter på scoutlink.net 

Scoutlink är en internationell scoutplattform som står bakom IRC chatten som används under JOTI och som är öppet året om. Dessutom finns möjlighet att prata med andra scouter via TeamSpeak eller träffa scouter i en egen Minecraft-server.

Digitala verktyg för möten online

Det finns en uppsjö av olika digitala mötesverktyg tillgängliga idag. Här finns lite tips kring olika mötesverktyg du kan använda. Oavsett vilket verktyg du väljer så är det bra om ert ledarteam är aktiva administratörer som håller koll på läget även mellan möten så att det inte sprids elaka kommentarer bland deltagarna. Sätt upp tydliga regler för er kanal som alla måste förhålla sig till. Hitta en lösning som passar så många som möjligt i gruppen, alla kanske inte har samma ekonomiska eller tekniska möjligheter.

Zoom

Ett system som många skolor och föreläsare använder för digitala möten är Zoom. Zoom är ett mötesverktyg som finns både som gratisversion och betalversion. Den version som är gratis är begränsad till 40 minuter. Det går dock att planera för två möten med en paus för uppgifter emellan.

Zoom har flera bra funktioner, bland annat att det går att räcka upp handen, dela upp i patruller och det finns en chatt. Många av funktionerna som finns lämpar sig bra till ett scoutmöte.

Google Hangouts och Microsoft teams

Via Scouternas E-tjänster kan scoutkårer få tillgång till Microsoft och Googles olika digitala lösningar. Ibland dessa finns digitala mötesverktyg, Microsoft Teams och Google Hangouts. Via Scouternas E-tjänster kan ni koppla ihop lösningarna med Scoutnet. Ni kanske redan idag har kårens e-post via någon av lösningarna och kan då snabbt komma igång med ett mötesverktyg också.

Det finns många olika instruktionsvideos till Google och Microsofts tjänster online att ta hjälp av.