20200805 Scoutläger med Adolf Fredriks scoutkår på Brittmäss vid Gillwellstugan utanför Flen. Foto: Magnus Fröderberg

Sjunga schyst

Många scoutkårer sjunger gärna – och mycket! Det är ett sätt att känna gemenskap, avrunda en hajkdag eller scoutmöte och ha en härlig stund tillsammans. Men vad sjunger vi om egentligen? Hur ser vi till att alla trivs och mår bra under en sångstund eller ett lägerbål? På den här sidan kommer du få många tips om hur du går igenom din kårs sångsamling så den är inkluderande för alla, och hur du kan tänka om du vill skapa en helt ny.

Problemet i världen är inte de onda människornas handlingar, utan de goda människornas tystnad.Martin Luther King
Tips på metodmaterial för scoutkårer

Så skapar du inkluderande sångsamlingar och lägerbål

Det finns nästan lika många sånghäften för scouter som det finns scoutkårer. Det finns säkert lika många olika sätt att göra lägerbål på. I Scouternas material Sjunga schyst och Schysta lägerbål guidar vi dig igenom hur ni tar fram sångsamlingar som inkluderar och får deltagarna att lämna sångstunden med en skön känsla i magen. I materialen varvar vi fakta och tips och ger er checkpunkter ni kan bocka av för att enkelt gå igenom era sånghäften steg för steg.

Hitta materialen här
Civilkurage

Vad gör jag när andra inte sjunger schyst?

Ibland hör vi sånger där innehållet inte känns helt schyst. Det kan exempelvis vara en sång som handlar om förtryck, diskriminering, hot, hat eller våld i olika former. Det kan också dyka upp uppträdanden eller moment i ett lägerbål som inte känns helt okej. Ibland är det inte en själv som tar illa upp, men andra som deltar kan känna sig illa till mods eller påminns om jobbiga händelser. Säg ifrån om du misstänker att andra kan ta illa upp! För den som blir utsatt kan det kännas jobbigt att säga ifrån själv och då är det alltid skönt att ha en kompis som backar upp en. I materialet Sjunga schyst kan du läsa mer om civilkurage och om hur du kan säga ifrån när andra inte kan eller vågar.

Läs mer om civilkurage här

Våra bästa tips på hur ni skapar en inkluderande sångsamling

Punkterna nedan är en sammanfattning av våra bästa tips. Du hittar listan i sin helhet på den här länken: Länk till Sjunga schyst

Inkludera era scouter

För vem sjunger ni, och med vem? För och med era scouter såklart! Barn och unga har bra känselspröt för vad som känns rätt och fel. Ta tillvara denna egenskap och låt era scouter vara med och bestämma vad som ska sjungas i kåren.

Ta hjälp av Scouternas målspår

Använd gärna Scouternas målspår när ni tar fram en sångsamling. Ni kan till exempel ge en grupp scouter uppdraget att gå igenom kårens sångsamling och öva på sitt kritiska tänkande, fantasi och kreativt uttryck och vara aktiva i gruppen. Du kan läsa mer om målspåren på länken nedan.

Till Scouternas målspår

Anpassa efter åldersgrupp

Ni känner era scouter bäst! Fundera över vilken ålder olika sånger passar till. Vissa sånger
passar bättre för äldre scouter och mindre bra för de små. Kanske behöver ni flera olika sånghäften, eller ett större som är indelat i sektioner?

Sånger med rörelser, tecken eller "hitte-på-språk"

Ibland kan inte alla texten till en sång- ta då hjälp av kroppen! Se till att ha några sånger i er repertoar som kan kombineras med rörelser,
gester, bildstöd eller tecken. Det finns också sånger på olika ”hitta-på-språk” som de flesta kan hänga med i. Har ni några i gruppen som inte kan språket? Fundera över om ni kan lägga till sånger på fler språk, eller hitta en sång som ni kan sjunga på olika språk, eller byta ut en vers till en annan vers på ett nytt språk. Bjud in till medskapande! Kanske sitter det någon i gruppen och ruvar på en fantastiskt härlig sång på ett annat språk, som era scouter kan få lära sig ihop?

När andra inte sjunger schyst

Ibland blir det fel, men det finns alltid möjlighet att göra om och göra rätt. Våga säg ifrån om något inte känns schyst, oavsett om det är du som tar illa upp, eller finns risk att någon annan gör det. Genom att berätta vad som skaver ger vi varandra chansen att reflektera, förstå och lära oss mer. Försök leverera din synpunkt som positiv feedback. Du som tar emot feedbacken- se det som en del i din utveckling istället för kritik. Tillsammans hjälps vi åt att göra rätt!

Sjung mer

Inspireras av andra

Det finns många som mer än gärna delar med sig av sina bästa sånger och lägerbålstips. Hör med andra scoutkårer, distrikt och samverkansorganisationer. Ett snabbt tips är att lägga upp en fråga i någon av de många scoutgrupper som finns på sociala medier, sådana svarstrådar brukar snabbt fyllas av många förslag.