Hur gör andra kårer?
Scoutrörelsen fortsätter att växa och nu är vi fler än 72 000 scouter i Sverige. Fantastiskt! Här är tips och inspiration för att våga växa ännu mer – för Scouterna behövs mer än någonsin i samhället.
Scoutrörelsen fortsätter att växa och nu är vi fler än 72 000 scouter i Sverige. Fantastiskt! Här är tips och inspiration för att våga växa ännu mer – för Scouterna behövs mer än någonsin i samhället.
Att ha en glad och stark gemenskap i scoutkåren är viktigt för att man som ny medlem ska känna att det är roligt, lustfyllt och givande att vara med. "If it isn't fun, it isn't scouting" -Robert Baden-Powell. En stor anledning varför både barn och vuxna slutar är för att det inte är roligt - så var bjussig och fixa aktiviteter med mycket skratt. Men glöm inte att en för stark gemenskap kan skapa grupperingar med jargong där man som ny inte känner sig inkluderad.
Om din kår är direktansluten är ett tips att bjuda in en utvecklingskonsulent varje termin. Tillsammans arbetar ni med kårens utmaningar, planerar för framtiden, rekrytering och program. Konsulentens nätverk och specialkompetens på just scoutkårer är er fördel att använda!
Under hösten är det många scoutkårer som satsar lite extra på att bjuda in till prova på-möten. Till hjälp finns bland annat armband, broschyrer och annat tryckt material. Som stöd till den lokala rekryteringen finns också den externa kampanj som hjälper oss att få fler att få upp ögonen för scouting.
Det tar tid att växa, så ha tålamod. Och när det väl börjar lossna och ökningen tar fart, se till att fortsätta planeringen och håll energin uppe.
Det finns många som aldrig fått frågan om att börja i Scouterna och som ännu inte vet hur kul det är att vara scout. För att få intressemärket Rekrytera ska du tillsammans med dina ledare göra en plan för hur ni ska göra för att bli fler scouter och ledare i scoutkåren.
Att hitta fler vuxna som vill hjälpa till i scoutkåren kan vara en utmaning. Även om kåren kämpar med ledarbrist, så förklara hellre vad ni gemensamt kan uppnå i stället för att använda ord som beskriver nulägets problem. Det skapar lust att engagera sig när man ser möjligheter att få utvecklas tillsammans.
Ha en dialog med vuxna som visar intresse för att bli funktionärer eller ledare. Berätta vad scoutkåren har för lediga roller, fråga vad de vill engagera sig i och erbjud snabbt ett tydligt uppdrag. Våga ge ansvar i ett tidigt skede, då känner man sig behövd och viktig.
Det är många olika delar som ska samverka för att kåren ska växa. Förutom att hitta nya medlemmar handlar det om att de som redan är medlemmar ska vilja fortsätta att vara det. Erbjud ett bra program som får barnen att trivas och gilla verksamheten. Och när ledarna får gå utbildningar leder det till personlig utveckling, mer energi och driv att ge tillbaka till kåren.
Alla era duktiga scouter. Alltså, de där små knoddarna som varit med er sedan de knappt kunde knyta skosnöret, men som nu är nästan vuxna och kan precis allt om scouting. Hur många av dem vill börja som ledare?
Bjud med föräldrarna på läger eller övernattning. Passa på att berätta vad Scouterna som organisation står för, om kårens arbete, konkreta mål och visioner för framtiden. Och om hur de kan hjälpa till, med eller utan förkunskaper.
Scoutdräkt ska inte vara ett krav, det går fint att komma i vanliga kläder. Scouthalsduken är känd över hela världen och är ett bra sätt för oss att berätta vilka vi är. Ett tips är att ha lånehalsdukar som kan bäras av de som har glömt sin hemma eller av nya medlemmar för att snabbt bli en del av gemenskapen.
Att inte ha råd med utrustning eller att betala terminsavgift kan vara tufft att prata om, men det ska inte vara ett hinder för att delta i scoutverksamhet. Via Scouternas stödfond går det att söka bidrag för exempelvis terminsavgift och utrustning.
– Vi har jobbat metodiskt och långsamt och vuxit i den takt vi mäktat med, berättar han. Vi har fem avdelningar, en för varje åldersgrupp. Målet med den här prova på-kvällen är att starta ytterligare en spåraravdelning, för att på så sätt säkra upp för framtiden. Men för att klara av det behöver vi fler ledare.
Scouternas program skapar en röd tråd i kårens verksamhet och barn strömmar till verksamheten utan att de egentligen behöver rekrytera.
– I Järlindens scoutkår gick spårarledarna ”all in” på det symboliska ramverket och köpte till och med in en Tofs-dräkt, räven som är spårarscouternas symbol. I kombination med att de är ett kreativt ledargäng så använder de verkligen Scouternas program fullt ut. Och det märks att både barn och ledare har roligt, säger Fredrik Kadesjö.