Vad vi väljer spelar roll. Mat, från produktion till konsumtion står för en fjärdedel av vårt ekologiska fotavtryck med betydande klimatpåverkan. Men vi kan påverka vad vi äter. En tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten och största delen av utsläppen kommer från konsumtionen av animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Vad vi väljer att äta har större betydelse än hur långt maten transporterats. Det spelar alltså stor roll vad vi scouter väljer att äta!
Kriterierna gällande mat för Hållbar scoutkår-certifikatet betonar växtbaserad mat och att minska på matsvinnet. Att äta bara lite kött och mycket grönsaker är enligt forskningen ett sätt att leva hållbart. Vegetarisk mat är dessutom hälsosam. Om kårens matlistor på hajker, läger och seglatser hittills främst har bestått av kötträtter, så är det dags att minska på köttet och övriga animaliska produkter.
“Planetär hälsokost” är ett sätt att äta på som är en optimal kombination mellan mänsklig hälsa och miljömässig hållbarhet. Konceptet kan kort sammanfattas i fem kriterier:
- Ekologiskt, helst från kretsloppsgårdar
- Mindre animalier, mer grönsaker, baljväxter och fullkorn
- Lokalt producerat i säsong
Enligt WWF är rekommendationen att äta rött kött högst en gång i veckan. Gällande kyckling och fisk är rekommendationen att äta dem ett par gånger i veckan. Den största delen av miljövännens mat är växtbaserad. Läs mera i WWF:s matguide via den här länken.
Kriterierna för Måltider
- Ledarna i vår kår uppmuntrar varandra att under evenemangen prioritera och servera mat som består av växtbaserade råvaror.
- Under kårens utfärder, läger och hajker är åtminstone varannan varm måltid vegetarisk för alla deltagare.
- Ledarna i vår kår uppmuntrar lägerkockar att lära sig tillreda god och näringsrik vegetarisk mat.
- Under kårens utfärder, läger och hajker är menyerna planerade så att det uppkommer så lite matsvinn som möjligt.
- Vi har i förväg tänkt ut hur de matrester som uppkommer under utfärder, hajker eller andra evenemang kan komma till nytta, och erbjuder t.ex. att deltagarna har möjlighet att ta med sig mat hem efter evenemanget.
- Vi motarbetar matsvinn genom att vi regelbundet använder de äldsta produkterna i kårens skafferi först, är uppmärksamma på om en del matvaror blir stående i skåpet och städar bort gamla produkter om det behövs.
- För att minimera matsvinnet uppdaterar vi de recept som ofta används i kåren så att mängden mat motsvarar åtgången.
- Då det är lätt att få tag på närproducerade råvaror, ekologiska och/eller Fairtrade-produkter eller andra certifierade produkter väljer vi att köpa dem.