Hållbarhet är väldigt aktuellt både lokalt och globalt. Det är något som berör oss alla och vi behöver bidra med det vi kan. Vi behöver öka förståelsen och kunskapen om hur vi kan utnyttja naturresurser på ett hållbart sätt. Vi behöver se över hur vi konsumerar, producerar, reser och hanterar våra lokaler. Samtidigt som detta sker vill vi fortsätta prioritera sociala frågor såsom välmående, hälsa, demokrati, inkludering, tillgänglighet, trygghet och jämlikhet. Med Hållbar scoutkår-certifikatet kan din kår tydligare visa utåt att ni tänker på och jobbar för en tryggare och hållbar framtid.
Att respektera andra, att gilla naturen och skydda miljön, samt att känna sitt ansvar och vara aktiv samhällsmedborgare är en del av att vara scout. Detta är inte bara Scouternas värderingar, utan också något som rimmar väl med tanken om en hållbar utveckling.
I scouterna bidrar vi ofta till en hållbar utveckling genom våra aktiviteter, medvetet eller omedvetet. Barn och unga lär sig tidigt att värna och skydda naturen.
Något är hållbart när det fyller dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att uppfylla sina behov. I scouting handlar det ofta om rutiner och val som bidrar till att människor och miljö mår bra långsiktigt.
- Vanor, rutiner och traditioner
t.ex. följa scoutings värderingar, bete sig respektfullt, plocka skräp, medveten el- och vattenanvändning, skapa något nytt av något gammalt.
- Medvetna val
t.ex. lokaltrafik, förnybar el, köpa lokalproducerat eller ekologiskt, låt scouterna veta vilka värderingar som finns bakom valen.
Olika kårer har olika möjlighet att agera hållbart. En kår i en stad har lättare för att använda kollektivtrafiken än en kår ute på landet. Med nya fakta och information om vårt eget och planetens mående finns något beteende eller val som alla scoutkårer som kan uppdatera och förbättra med hänsyn till en ökad hållbarhet.