Världsscout­organisationer

Det finns två världsorganisationer som samlar världens alla scouter. På denna sida kan du läsa mer om hur organisationerna är uppbyggda, vilka som arbetar med internationella frågor och hur du kan vara med och bidra till att utveckla scoutrörelsen internationellt.

World Organization of the Scout Movement (WOSM)

WOSM bildades år 1922 på den första internationella världskonferensen. Syftet enligt WOSM är: "att främja utvecklingen av unga människor genom värderingar grundade på scoutlag och löfte, att skapa en bättre värld där var och en kan bidra till samhällsutvecklingen". Alla scouter i Sverige som inte identifierar sig som tjejer är medlemmar i WOSM.

World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS)

WAGGGS bildades år 1928 och är den största frivilligorganisationer för flickor och unga kvinnor i världen. Organisationens syfte är: "att möjliggöra för flickor och unga kvinnor att utvecklas till sin fulla potential som ansvarsfulla medborgare i världen". Alla scouter i Sverige som identifierar sig som tjejer är medlemmar i WAGGGS.

Varför finns det två världsscoutorganisationer?

Scouterna som organisation är medlem i två olika världsorganisationer, World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) och World Organization of the Scout Movement (WOSM). När organisationerna grundades på 1920-talet var de (binärt) uppdelade efter kön såsom hela scoutverksamheten i alla länder var uppdelad på samma sätt.

I Sverige har vi bedrivit gemensam verksamhet för samtliga barn och unga oavsett kön sedan 1968 och även världsorganisationernas roll har förändrats något sedan starten. WOSM tillåter idag att medlemsorganisationer registrerar medlemmar oavsett kön, medan WAGGGS enbart tillåter att medlemsorganisationer registrerar sina medlemmar som anger ”kvinna” eller ”annat” som sin könsidentitet. Att WAGGGS har dessa regler hänger ihop med deras roll som en av världens största organisationer av och för tjejer och kvinnor som jobbar för tjejers och kvinnors rättigheter på olika sätt. Scouterna stöttar WAGGGS mission och även medlemmar som inte identifierar sig som kvinnor kan engagera sig som volontärer för WAGGGS.

I ett stämmobeslut 2014 fastställdes att Scouterna ska vara en aktiv medlemsorganisation i både WAGGGS och WOSM där de medlemmar som identifierar sig själva som kvinnliga registreras i WAGGGS och medlemmar som identifierar sig som män eller en annan könsidentitet registreras i WOSM. Vi skickar dock inte någon lista med namn till världsorganisationerna utan utgår från det som medlemmarna anger i sin profil i vår medlemsdatabas Scoutnet och skickar totalsiffror till de olika organisationerna. Sedan 2014 har vi på våra stämmor flera gånger diskuterat om medlemmar som identifierar sig som kvinnliga ska registreras i både WAGGGS och WOSM.

Aktiviteter från Världsorganisationerna

WOSM och WAGGGS står för flera aktiviteter, läger och projekt att delta i. Till exempel arrangerar WOSM World Scout Jamboree för scouter från hela världen i åldrarna 14 till 17 år och World Scout Moot för scouter mellan 18 och 25 år.

Den 22 februari firar vi i Scouterna World Thinking Day. WAGGGS publicerar varje år ett program med aktiviteter att genomföra tillsammans med scouterna på kåren. Programmet uppmärksammas och används av svenska scouterna.

WOSM och WAGGGS driver även Världsscoutcentren där det finns möjlighet att som scout ansöka om att arbeta ideellt eller besöka under en scoutresa med kåren.

International Commissioners – Scouternas "Utrikesministrar"

International Commissioners (IC) kan liknas vid Scouternas utrikesministrar och företräder Sveriges scouter (Scouterna) internationellt. IC är ideella och sitter i Scouternas styrelse. De samordnar Sveriges internationella samarbeten och är ansvariga för de delegationer som Scouterna skickar på världs- och regionkonferenser.

I världen

Vart tredje år har de två världsscoutorganisationer konferens var för sig där delegationer från Sverige är med och påverkar scoutings framtid. En ny styrelse väljs då för världsorganisationerna som har till uppgift att stödja alla nationella organisationer i varje land att bedriva sin scoutverksamhet.

I Europa

Mellan världskonferenserna träffas man i regioner, vilka i stort sett överensstämmer med kontinenterna. I Europa har många nationella förbund medlemmar i både WAGGGS och WOSM precis som det är i Sverige. Därför håller man konferens samtidigt och på samma plats för att kunna diskutera gemensamma frågor. Under konferensen väljs även regionala styrelser för båda organisationerna

I Norden

Scoutförbunden i Sverige, Danmark, Norge, Island, Finland och på Färöarna samverkar i Nordiska Samarbetskommittén. Syftet är att skapa mötesplatser, utbyta erfarenheter och verka för att scouting syns i samhället.