Äg din natur!
Hur skapar vi framtidstro, ökad självkänsla, välmående och ägandeskap över sin närmiljö hos unga i Husby?
För oss är det självklara svaret:
Scouting i skolan!
Hur skapar vi framtidstro, ökad självkänsla, välmående och ägandeskap över sin närmiljö hos unga i Husby?
För oss är det självklara svaret:
Scouting i skolan!
Äg din natur startades som ett projekt höstterminen 2019 där scouting bedrevs under lektionstid på elevens val för elever i årskurs 4-9 från Akademiska skolan och Fryshuset grundskola västra i Husby. Inom ramen för skolans verksamhet genomfördes scouting som elevens val, friluftsdagar, övernattningar och familjeutflykter. Tack vare goda resultat breddades arbetet ytterligare och Scouterna började även samarbeta med Husbygårdsskolan och Rinkeby-Kista fritid. Från och med höstterminen 2021 erbjuds scouting även för elever från årskurs 2-6 som deltar på Husbygårdsskolans fritidsverksamhet. Tillsammans med samtliga samarbetspartners testar nu Scouterna nya tillvägagångssätt att bedriva scouting på och vår verksamhet är under ständig utveckling.
Arbetet som genomförts inom ramen för projektet har paketerats och det finns en önskan om att fortsätta med liknande arbete i andra socioekonomiskt utsatta områden för att inkludera fler barn och unga i föreningslivet genom Scouterna.
I Sverige finns det som vi kallar ”vita fläckar”. Dessa syftar till områden där Scouterna inte finns i lika stor utsträckning och där det är utmanande att nå potentiella medlemmar. För att säkerställa att Scouterna finns på fler ställen, arbetar vi aktivt med inkludering och att minska antalet vita fläckar. Genom Äg din natur har ett nytt tillvägagångssätt identifierats som inkluderar fler barn och unga till vår verksamhet. Scouting på skoltid är ett nytt sätt att bedriva scouting på, även om syftet och metoden är den samma som i all annan scoutverksamhet. Vi arbetar för att stärka våra barn och unga, ge dem en större känsla av ägandeskap över Sveriges natur, bygga trygga individer och framtida ledare.
Tillsammans med en av projektets bidragsgivare, Idéer för livet, har en enkät tagits fram för att lyfta elevernas uppfattning om projektet. Av denna har det framkommit att över hälften av deltagarna har fått ett större intresse för naturen, 77 % upplever att de har högre tilltro till den egna förmågan och hela 92 % upplever att de blivit bättre på att samarbeta med andra. Dessutom har flertalet elever uttryckt att de inte tror att de skulle fått möjligheten att göra liknande aktiviteter om det inte haft scouting under skoltid. Flertalet vuxna från skolorna har även de uttryckt att de uppmärksammat en positiv förändring hos eleverna.
Scouting på skoltid är ett nytt sätt att bedriva scouting på, även om syftet och metoden är den samma som i all annan scoutverksamhet. Vi arbetar för att stärka våra barn och unga, ge dem en större känsla av ägandeskap över Sveriges natur, bygga trygga individer och framtida ledare. Sedan projektet startades 2019 har eleverna erbjudits tillfällen att lära sig mer om brandsäkerhet, matlagning över öppen eld och på stormkök, sova i tält, tillverka egen fågelmat, samarbetsövningar, pratat om svåra saker, klättring, skid- och pulkaåkning, paddling och mycket mer.
Tillsammans med en av projektets bidragsgivare, Idéer för livet, har en enkät tagits fram för att lyfta elevernas uppfattning om projektet. Av denna har det framkommit att över hälften av deltagarna har fått ett större intresse för naturen, 77 % upplever att de har högre tilltro till den egna förmågan och hela 92 % upplever att de blivit bättre på att samarbeta med andra. Dessutom har flertalet elever uttryckt att de inte tror att de skulle fått möjligheten att göra liknande aktiviteter om det inte haft scouting under skoltid. Flertalet vuxna från skolorna har även de uttryckt att de uppmärksammat en positiv förändring hos eleverna.
När vi pratar med barn och unga i vår rörelse finns det en slående övertygelse om att gemenskap som byggs när vi är på hajk och läger är från en annan dimension. Äg din natur har tillsammans med elever från högstadiet övernattat på Vässarö vid tre olika tillfällen och stämningen har alltid varit på Topp! Deltagarna har under sina tre dagar på ön lärt sig mer om sig själva och varandra än vad de gjort under alla åren de känt varandra från skolan. De har själva uttryckt att de funnit en annan glädje och gemenskap, att de har blivit mer som en familj och att det funnits en annan typ av frihet som de inte tidigare upplevt. Tillsammans skapade vi äventyr och minnen för livet.
Det här projektet ingår i en större satsning Scouterna gör, Scouting för alla. Syftet med satsningen är att ge barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden chansen att växa som människor genom scoutings alla möjligheter. Med den här satsningen vill vi minska utanförskapet och bidra till ett mer inkluderande samhälle i Sverige. Vi är helt beroende av bidrag och donationer från både privatpersoner och andra bidragsgivare som t ex stiftelser och företag för att kunna genomföra den här satsningen. Vill du vara med och stötta satsningen? Välkommen att kontakta: ann-kristin.tornqvist@scouterna.se eller ge en gåva nu.
Att se hur dessa ungdomar utvecklas och växer som personer är magi på riktigt
Emma Berggren, ProjektledareÄg din natur
En familjeutflykt till Vässarö bjöd på magiska upplevelser när vi bjöd in sju familjer, som lever i ekonomisk utsatthet, möjligheten att få uppleva äventyr med sina barn i en miljö de tidigare aldrig upplevt.
Vi åkte buss tillsammans med familjerna från Husby till färjeläget utanför Norrtälje. Bussresan var lång och bussen var fylld med sprudlande och förväntansfulla vuxna och barn i åldrarna 2-14 år. När vi klev av bussen började det på riktigt, vi gick på båten som skulle ta oss ut till ön och vart vi än såg på båten möttes vi av förväntansfulla blickar hos såväl stora som små. Tillsammans gick vi ett så kallat "trapperspår" i skogen och mellan uppbyggda broar och fällor sprang barnen omkring och plockade och åt blåbär medan de hoppade mellan stenar. De flög fram som riktiga naturbarn som fångar det fina i det lilla.
Efter trapperspåret var det dags för bad, paddling och segling. Det fanns en viss rädsla i gruppen då alla inte kunde simma. Med flytvästar och massa vilja badade ändå de flesta i slutet. Även de vuxna blev som barn igen och det var fantastiskt att se alla som utmanade sina egna gränser och vågade ta steget att testa nya saker. Dagen avslutades med grillning på kajen innan det var dags att bege sig hemåt, där de minsta deltagarna vaggades till sömns under bussfärden efter en dag fylld av upplevelser.
Genom projektet Äg din natur kunde vi erbjuda dessa familjer en naturupplevelse utöver det vanliga och vi insåg värdet av aktiviteter som denna. Alla lärdomar som vi erhöll genom detta kommer vi ta med oss och inom ramen för detta projekt kommer vi genomföra minst en till familjedag. Vuxna uttryckte sådan glädje över dagen och över att de fått se sina barn leva fullt ut i alla spännande aktiviteter de fått möjlighet att prova på.
Någonting som är väldigt vanligt bland barn och ungdomar i Sverige är att familjer och/eller skolor beger sig ut på äventyr i skidbacken. Det är en fantastisk upplevelse som skapar gemenskap i backen, i liften och kring grillen där många skratt delas.
I februari 2021 möjliggjordes en dagsutflykt till Kungsberget där alla elever från årskurs 7-9 från Fryshuset grundskola västra erbjöds möjligheten att åka utfärdsskidor. För flertalet elever var det första gången som de stod på ett par skidor. Vi lärde av varandra och alla blev vi modigare och vågade utmana oss själva i våra nyvunna kunskaper när vi hela tiden tog oss ann nya, svårare backar. Det är tillfällen som dessa, när vi sätts i ett nytt sammanhang och med utmaningar som vi inte vanligtvis möter, som individer får möjligheten att visa sina fulla potential. Det kan till exempel vara när personen som har svårt att fokusera på lektionerna får möjlighet att glänsa när denna ”knäckt koden” att bemästra skidorna och får sprida din lärdom vidare till sina vänner. Det är då alla ser varandra med ett nytt ljus och individen får uppleva självuppfyllelse som kanske infinner sig allt för sällan för denne. Det är i stunder som dessa som arbetet med barn och unga verkligen avlönar sig, när vi får se dem växa och de får känna stolthet.
Det har snart gått ett år sedan eleverna fick uppleva detta äventyr, men än i dag pratar och skrattar de åt den gemensamma upplevelsen. Detta är ett minne som vi alla kommer bära med oss länge.
Vi söker alltid fler som kan engagera sig! Är du intresserad av att hjälpa till vid utflykter eller dylikt är du varmt välkommen att höra av dig.