Vägen hit

Scouternas styrelse har jobbat i ett och ett halvt år med att ta fram en strategi som ska guida scoutrörelsen i framtiden. Du som scout och dina åsikter har varit jätteviktiga för oss!

Vägen till en strategi

Scouterna har jobbat i ett och ett halvt år med att ta fram en strategi som ska guida scoutrörelsen i framtiden.

100-tals framtidsbrev

Allt började våren 2023!

Sveriges scouter skickade in framtidsbrev om hur scoutrörelsen ska se ut om 10 år.

9 sommarläger

Sommaren 2023 diskuterade scouter på sommarläger i hela Sverige strategi och målbilden för scoutrörelsens framtid.

15 workshops

Hösten 2023 deltog människor både inom och utanför scoutrörelsen i workshops för att diskutera Scouternas styrkor och svagheter och hur vi ska förhålla oss till omvärlden. Ta del av analyserna här >>

10 spanarkårer

Under vintern 2023 funderade spanarkårer vidare på förslagen.

Scoutsverige tycker till

Våren 2024 tog Scouternas styrelse fram utvecklingsområden för strategin. Och Sveriges scouter fick tycka till.

Över 1000 har hjälpt till

Sommaren 2024

Demokratijamboree

På Scouternas stämma under Demokratijamboree i november 2024 är det dags att rösta om förslaget.

Vintern 2024 och framåt

När strategin är bestämd börjar vi förverkliga den i verksamheten.

Vanliga frågor om processen

Ja, det material som ligger till grund för strategiförslaget finns sammanställt här >>

Utifrån den input och information som samlats in genom de tre perspektiven ovan genomförde Scouternas styrelse och projektgruppen en första analysworkshop i september 2023 där de avgränsade vilka områden och frågeställningar som projektgruppen skulle arbeta vidare med att undersöka och fördjupa. Under hösten testades olika hypoteser mot testkårer, workshops med kansliet m.fl. samtidigt som ett förslag på strategins struktur och rubriker arbetades fram. Under en helg i februari 2024 presenterade projektgruppen för styrelsen ett första förslag/diskussionsunderlag på strategins innehåll, inklusive vision, uppdrag, definition av en framgångsrik scoutrörelse, strategiska principer och tre fokusområden. Efter en konstruktiv workshop fick projektgruppen i uppdrag att arbeta vidare utifrån fyra fokusområden:

  • En bredare scoutrörelse (spegla samhället)
  • En större scoutrörelse (fokus på antal)
  • Ett starkare ideellt engagemang
  • Kvalitet i programmet (säkerställa scoutings effekter)

 

Strategins grundstruktur och längd på strategiperioden beslutades och en definition av en framgångsrik scoutrörelse togs fram för vidareutveckling. Vidare fick gruppen medskick att tydligare i strategin inkludera scoutings önskade effekt på världen, vilken också definierades av styrelsen baserat på världsorganisationernas formuleringar.

När ett nytt förslag arbetats fram utifrån styrelsens medskick och önskemål genomfördes en remissrunda där Scouternas medlemmar via nyhetsbrev och andra kanaler bjöds in att ge återkoppling på de föreslagna fokusområdena och de förflyttningar som beskrevs inom varje område. Remissrundan genererade 67 svar med värdefull återkoppling.

Efter remissrundan utvecklades ett nytt, något mer kondenserat förslag som i ett par vändor bollades med styrelsen innan det slutgiltiga strategidokumentet lades fram för beslut vid styrelsens möte 19 maj. Här kan du läsa det av styrelsen framlagda strategiförslaget >>

Ja. Under sommaren 2024 kommer vi jobba med att sammanställa mer bakgrund och förklaring till det strategiförslag som lagts fram. Detta kommer skickas ut i samband med handlingarna i september och publiceras löpande på denna hemsida. Om du har specifika frågor skicka dem till anton.karlsson@scouterna.se så ser vi till att svara på dem och tar med dem i arbetet framåt.

Tillsammans med analysföretaget Kairos Future har vi tagit fram en trendkarta över de omvärldstrender som bedöms vara mest relevanta för utvecklingen av ideell barn- och ungdomsverksamhet de kommande 10 åren. För respektive trend har vi sedan listat de mest relevanta konsekvenserna för just Scouterna. Trender och konsekvenser har tagits fram genom två större workshops och ett antal arbetsmöten med projektgruppen, generalsekreterare styrelserepresentanter och Kairos Future:

  • Trendworkshop 12 maj 2023 med representanter från andra organisationer, myndigheter, bidragsgivare, samarbetspartners etc. Cirka 50 deltagare.
  • Konsekvensworkshop 14 juni 2023 med personal på Scouternas kansli, Cirka 50 deltagare.

Rapporten innehåller fem ”Megatrender” vilket är övergripande trender som Kairos Future definierat som relevanta för alla organisationer och sammanhang. Utöver dessa har vi utifrån ovanstående workshops identifierat 12 trender som mest relevanta för Scouterna.

 

Under sommaren 2023 har Sveriges scouter fått ge sin bild av framtidens scoutrörelse genom att skriva ett brev om framtiden utifrån frågeställningen “Ditt framtidsbrev – berätta om den scoutrörelse du skulle vara stolt över om 10 år”. Vi har informerat om möjligheten att skriva framtidsbrev genom tidningen Scout, Scouternas sociala medier, Scouternas nyhetsbrev, affischer på läger samt ett kompletterande mejl till scouter 18–30 år. Totalt 319 framtidsbrev har skickats in, varav 312 ingår i analysunderlaget, övriga 7 inkom efter deadline. Kairos Future har med hjälp av artificiell intelligens analyserat framtidsbreven och kommit fram till att följande är de största gemensamma nämnarna i breven:

Tema 1: Stolthet över Scouternas tidlösa värderingar

Man betonar vikten av inklusivitet och personlig utveckling och ser scoutverksamheten som en viktig plattform för unga att lära och växa. Respondenter ser scouting som ett verktyg för ledarskap och hoppas att det fortsätter att växa som en värdefull resurs för samhället.

Tema 2: Naturen fortsatt i centrum                                                                                                                      

Önskan om fler utomhusaktiviteter som vandringar, skidåkning och läger. Naturen är viktig för många respondenter, de vill lära sig färdigheter som matlagning och byggnadsteknik, samt öka social interaktion mellan scouter. Scoutframtiden ses som fortsatt njutbar, lärorik och miljömedveten. Plocka plast och plantera träd nämns också.

Tema 3: Framtidens scoutkår är inkluderande, jämlik och trygg                                                   

Man vill se ett större fokus på psykisk hälsa inom scoutverksamheten och en balans mellan traditionella scoutaktiviteter och modern teknik. Positiva steg inom LGBTQIA+-inkludering hyllas, mer mångfald i större sammanhang. Många uttrycker också en önskan om fler möjligheter för vuxna scouter att fortsätta sitt engagemang. Anpassning efter dagens ungas behov, verkar centralt.

Tema 4: Oklart hur det digitala ska integreras

En del tror på en större integration av teknik i scoutingaktiviteter, som digitala spel och virtuella möten, scouting i VR. Det talas om potentialen med teknik för internationella samarbeten. Idéer om en virtuell skogsöverlevnad via VR nämns. Många betonar i stället vikten av riktiga upplevelser framför skärmar.

I kommunikationen om framtidsbreven har en tjej med VR-glasögon och rubriken “Måste framtidens scouter träffas IRL” använts. Detta kan i viss mån ha påverkat hur stort utrymme tema 4 fått i svaren.

I dokumentet Framtidsbrev från medlemmar kan ni se mer information om underlaget, skillnader mellan åldrar etc.

Scouternas styrelse har tagit fram och beslutat att lägga fram detta strategiförslag till Scouternas stämma 2024. För att stötta styrelsen tillsatte de en till stora delar ideell arbetsgrupp med representanter från olika delar av scoutrörelsen. Processen har haft som främsta fokus att samla in olika perspektiv och har bland annat deltagit på sommarläger över hela landet, samlat in framtidsbrev från över 300 scouter, haft workshops med 50 representanter från olika organisationer, myndigheter, finansiärer m.m.

Distrikt, enskilda scoutkårer som hållt lokala workshops, samverkansorganisationer, scoutledare som gett feedback, Scouternas kansli, nationella arbetsgrupper, utbildare på Scouternas folkhögskola med fler har varit ovärderliga för processen i dess olika steg.

För att utforska och utforma vad denna strategi ska innehålla har de tre perspektiven BÖR, VILL och KAN utforskats. Alltså vad VILL befintliga medlemmar att Scouterna ska vara i framtiden, vad KAN vi som organisation klara av och vad händer i vår omvärld som vi BÖR förhålla oss till. För att till slut landa i vad Scouterna SKA göra. Processen utformades med stöd av konsultföretaget Kairos Future som också varit delaktiga i att ta fram en trendkartläggning som en del av Bör-perspektivet.

Som en del av vill-perspektivet har vi bland annat:

  • samlat in 319 framtidsbrev, 84% skrivna av scouter under 25 år
  • besökt 9 sommarläger 2023
  • haft workshops med olika delar av scoutrörelsen däribland utbildare, distrikt, samverkansorganisationer, kansli och nationella grupper

Som en del av BÖR har vi bland annat:

  • haft en omvärldsworkshop med cirka 50 representanter från politik, civilsamhällesorganisationer, kommuner, bidragsgivare m.m.
  • gjort en omfattande trendanalys och tillhörande konsekvensanalys

Som en del av KAN har vi bland annat:

  • haft workshops med
  • engagerat 10 spanarkårer som stärkt det oerhört centrala kårperspektivet

Vanliga frågor om utvecklingsområden

Möten mellan människor med olika bakgrund, förutsättningar och förmågor är en viktig kärna i scoutingen såväl nu som alltid. Det bidrar till en bättre verksamhet där vi lär oss möta olikheter och får en förståelse för andra människor och deras perspektiv. Vidare ser vi att ojämlikheten i dagens samhälle blir allt större och mer komplex, där kan scoutrörelsen spela en stor roll för att skapa möten där olikheter möts. Att bredda och välkomna är en styrka i scoutrörelsen, t.ex. har vi gjort ett stort arbete kring barn med NPF-diagnoser de senaste tio åren. Samtidigt speglar vi inte samhällets mångfald inom ett antal områden och ser en enorm potential för rörelsen, rörelsens potentiella medlemmar och samhället i stort med att fortsätta utveckla oss för att bli bredare och välkomna fler.

Vi lever i en orolig omvärld där kriser avlöser varandra och fundament som demokrati, säkerhet och klimat utmanas. Samtidigt ser vi att scouting och vår verksamhet gör stor skillnad, både för individer och för samhället vi verkar i. Genom att lära oss mer om hur scouting gör skillnad kan vi också spela en större roll i framtidens samhälle och för framtidens scouter – vi föreslår att vi ska fokusera på att göra ett djupare avtryck för att nå närmre vår vision om en bättre värld.

De kommande tio åren föreslår vi att fokusera på att bättre tillvarata och utveckla styrkan i det ideella engagemanget, en styrka som utgör fundamentet för i stort sett all scoutverksamhet. Genom att stärka det kan vi göra bättre scouting för fler. Vi ser att djupet i och tron på det ideella engagemangets utmanas i samhället. Allt fler fritidsaktivteter leds av betalda och folkrörelser i allmänhet bygger allt mindre på det identitetsburna ideella engagemanget. Samtidigt tror Sveriges scouter starkt på det ideella engagemanget och vill stå upp för och fortsätta utveckla det.