Ny strategi 2025-2035
Nu har Sveriges scoutkårer enhälligt beslutat om den strategi som ska guida scoutrörelsen de kommande tio åren! Här kan du läsa strategin, ta del av diskussionsfrågor eller djupdyka i processen som ledde fram till strategin.
Nu har Sveriges scoutkårer enhälligt beslutat om den strategi som ska guida scoutrörelsen de kommande tio åren! Här kan du läsa strategin, ta del av diskussionsfrågor eller djupdyka i processen som ledde fram till strategin.
Det finns en enorm kraft i 1000 scoutkårer som jobbar i samma riktning. För det behövs en strategi som kan samla och vägleda scoutrörelsen de kommande tio åren. Strategin beskriver inte allt vi gör, tvärtom, den beskriver våra gemensamma utvecklingsområden och kärnan som förenar oss.
Vårt uppdrag är att ge unga trygghet, möjlighet och mod. Hur de senare använder detta är upp till dem. Men en stark scout organisation kommer att göra dem till trygga, positiva, modiga och trevliga vuxna. Är det inte allt som scouting ska vara?
Framtidsbrev från Thea, 18 årVår vision: Unga som gör världen bättre
För att beskriva hur vi jobbar mot visionen har vi ett uppdrag: att utveckla barn och unga till trygga och ansvarsfulla medborgare, genom scoutmetoden, scoutlag och scoutlöfte.
Själva kärnan i scouting måste vi alltid utveckla för att vara en framgångsrik scoutrörelse: mycket scouting för många scouter, kvalitet i verksamheten för den enskilda scouten och att vara en levande rörelse med stark gemenskap.
Utifrån visionen, uppdraget och vår bild av den framgångsrika scoutrörelsen har vi valt tre utvecklingsområden som vi tillsammans behöver prioritera för att bli ännu bättre. De bygger på vår tids stora utmaningar och möjligheter, och vad vi vill bli bättre på i framtiden.
Målbild: Scoutrörelsen har en stark och välutvecklad förmåga att skapa, behålla och utöka ideellt engagemang.
Målbild: Scoutrörelsen har ett relevant och etablerat program med ett djupt positivt avtryck, på individen och på samhället
i stort.
Målbild: Scoutrörelsen speglar samhället – med en mångfald av barn, unga och vuxna med olika bakgrunder, förutsättningar och förmågor.
Här finns diskussionsfrågor som kan hjälpa kåren att reflektera kring Scouternas strategi och vad den betyder för er. Fler stödverktyg kommer att tas fram allt eftersom. Kontakta ditt lokala regionkontor för att få en skräddarsydd workshop om hur ni kan jobba med strategin i er kår.
Här kan du läsa grundförslaget till strategin för 2025-2035: strategiförslaget>>. Därefter kan du läsa dokumentet med bakgrund och förklaringar för att förstå förslaget bättre. Här finns även en sammanställning av de bilagor som hänvisas till i bakgrundsdokumentet.
Det finns diskussionsfrågor som kan hjälpa kåren att reflektera kring Scouternas strategi och vad den betyder för er. Fler stödverktyg kommer att tas fram allt eftersom. Detta kan t.ex. vara workshops, konsulentstöd, program-material, e-tjänster eller annat. Exakt hur det stödet ser ut beror på tillgängliga resurser och vilket stöd som önskas.
Strategin kan delas upp i två delar. Styckena om ”Vision”, ”Uppdrag” och ”En framgångsrik scoutrörelse” är relativt beständiga beskrivningar. Dessa kan behöva utvärderas och omformuleras vid nya strategier men är inte direkt kopplade till den avgränsade tidsperiod som strategin gäller.
Däremot är stycket ”Prioriterade utvecklingsområden” tydligt kopplat till de utmaningar, behov, möjligheter som identifierats här och nu, och som behöver prioriteras under just den här specifika tidsperioden. Förhoppningen är såklart att vi efter strategiperioden har gjort en sådan utveckling inom de områdena att det då är andra saker som ligger överst på prioriteringslistan.
Under strategiperioden kommer Scouternas stämma besluta om verksamhetsplaner vartannat år och i dem beskrivs mer konkreta mål och handlingar som tar oss framåt i strategins utpekade riktning. På samma sätt bryts strategin ner i konkreta verksamhetsplaner hos samverkansorganisationer, distrikt och kårer.
På stämman 2024 antogs Scouternas verksamhetsplan för 2025-2026. Verksamhetsplanen går i linje med strategin. Här hittar du verksamhetsplanen>>
Strategins syfte är att peka ut vad som är scoutrörelsens gemensamma prioriteringar under den kommande perioden. Den ska guida hela rörelsen, från medlemmar till styrelse och anställda och alla de grupperingar som vi är organiserade i, i en gemensam riktning. Den beskriver vad som är viktigt för oss och vad vi behöver fokusera på för att bli ännu bättre. Med utgångspunkt i både rörelsens egna och det omgivande samhällets utmaningar och möjligheter tar vi sikte på den scoutrörelse Sveriges scouter skulle vara stolta över i framtiden.
Strategin beskriver inte allt vi måste göra, tvärtom, den fokuserar på de mest centrala gemensamma utvecklingsområdena. Varje del av rörelsen vet själv vilka ytterligare utmaningar och möjligheter de har, och vilka grundläggande förutsättningar de måste jobba med.
Den första gemensamma strategin, Färdplan för framtiden, beslutades 2006 på Svenska Scoutrådets årsmöte av de fem scoutförbunden. Denna ledde bland annat fram till en omfattande översyn av scouternas program och att en riksorganisation för scouting i Sverige med namnet Scouterna bildades 2012.
Den andra, tillika vår nuvarande, strategi beslutades 2014 för att guida oss över 10 år med fokus på att fler ska få uppleva scouting, genom att vi överträffar scouternas förväntningar i varje möte och genom att scouterna utvecklas till förebilder. Under perioden har vi bland annat blivit en växande rörelse med över 80 000 medlemmar. Här kan du ta del av vår nuvarande strategi >>
Nya strategiska inriktningar och val behöver göras för att ta vid 2025 och beslut om dessa ska fattas av Scouternas stämma i november 2024. Under 2023 och 2024 har en projektgrupp på styrelsens direktiv lett processen med att ta fram ett förslag på ny strategi. Direktivet definierar att processen ska vara inkluderande, transparent och demokratisk och bidra till ett fördjupat samtal bland Scouternas medlemmar om organisationens och rörelsens syfte och framtid. Direktivet specificerar bland annat att strategin ska svara på vilka fokusområden och effekter som under strategiperioden bäst hjälper Scouterna att uppnå sitt övergripande syfte, att ”utveckla barn och unga till trygga och ansvarsfulla medborgare, i såväl det lokala som globala samhället.
Ja, du kan läsa mer om vägen fram till strategiförslaget på denna sida >>
På sidan finner du bland annat de analyser som ligger till grund för strategiförslaget samt en omfattande FAQ kring processen.
Sveriges scoutkårer tog beslut om scoutrörelsens nästa strategi på Scouternas stämma i samband med Demokratijamboree 2024. Läs mer om Demokratijamboree 2024 här >>
Ja, vi gör vårt yttersta för att delta på så många samlingar som möjligt! Mejla strategiprojektets projektkoordinator Anton Karlsson, anton.karlsson@scouterna.se, så tar vi det därifrån.