Scouternas styrelse

Vid varje stämma väljs Scouternas styrelse av medlemmarna själva. Här kan du ta del av vilka som är valda just nu.

Om Linn Ternefors - ordförande

Linn drivs av att skapa förutsättningar för människor att växa och utvecklas och är mån om att unga människor ska få göra sina röster hörda i vår organisation. Linn har bred erfarenhet av scoutarbetet, både som ideell och anställd. Hon har arbetat på Nykterhetsrörelsens scoutförbund, som verksamhetsutvecklare, administratör och generalsekreterare. Från det senare uppdraget har Linn erfarenhet av förändringsledning, att leda genom andra chefer och samverkan mellan generalsekreterare och ordförande. Hon har ett brett nätverk och bra perspektiv på scouting från en samverkansorganisation.

Om Tobias Hallerby - ordförande

Tobias har de senaste fyra åren varit ordförande för Södertörns scoutdistrikt. Tobias började som 11-åring i Trollbäckens scoutkår och har sedan dess hunnit med att vara ledare för alla åldersgrupper, varit skeppare på Biscaya och seglat till Skottland. Framför allt har Tobias ägnat sin scouttid i kårens och distriktets styrelser. Under de tio år han var ordförande i Trollbäckens scoutkår ökade antalet medlemmar från 100 till över 500. Tobias har alltid arbetat med ledarskap och ekonomi och varit chef nästan hela sitt yrkesliv. Han är en förändringsdriven ledare som lever efter devisen “vi gör varandra bra”, vilket passar mycket väl med Scouternas princip om ett delat ledarskap. Under åren har han gått ett flertal ledarutbildningar via sina arbetsplatser, men djupet i ledarskapet har han fått genom alla år i Scouterna. En fråga som Tobias brinner extra för är hur vi kan välkomna fler i Scouterna.

Albin Askman Junhede

Styrelseledamot/International Commissioner

Albin Askman Junhede

Om Albin Askman Junhede

Albin har gjort två år som ledamot i styrelsen och är nu även International Commissioner WOSM. Han är civilekonom och med en bred bakgrund från scouting på lokal, distrikts, nationell och internationell nivå. Idag är han vice ordförande i Veberöds scoutkår och bor i Malmö. Albin tror på hållbarhet, människor och processer. Detta kommer från en lång tid inom Scouterna, stort engagemang i Pride rörelsen och ett yrkesliv där han driver förändringar på en global nivå. Genom åren har han jobbat mycket med ekonomifrågor, data &digitalisering och hållbarhet där ett värdebaserat ledarskap har varit grunden i ledarrollen både för honom själv och sina team. I sin yrkesroll har Albin erfarenhet av roller som specialist, projektledare, förändringschef, personalchef (flera direktrapporterande) och global ledningsgruppsmedlem. För närvarande arbetar Albin som hållbarhets controller och är teamledare för ett globalt team inom hållbarhetsrapportering. Albin drivs att få skapa förändring, tillsammans med andra människor, som i slutändan skall gynna helheten. Uppvuxen i Stockholm bor han nu i Skåne efter ett par rundor utomlands. Vardagen delar han mellan familj & vänner, kontoret, scoutkåren, engagemang i olika rörelser, och olika träningsaktiviteter (såsom gymmet, simhallen och Dodge ball).

Om Karin Fredén - International Commissioner WAGGGS

Karin har engagerat sig på olika håll inom scoutrörelsen genom åren, med start som utmanarscout i distriktsverksamhet och kårstyrelse för att på senare år fokusera mer på verksamhet nationellt och internationellt. Hon har varit ledare för spårare, äventyrare och utmanare, avdelningsledare på världsscoutjamboreer och scoutledare i Kanada. De senaste två åren har hon bland annat arbetat i strategigruppen som tillsammans med styrelsen tagit fram förslaget för Scouternas nästa strategi, deltagit i Scouternas delegation till WAGGGS världskonferens 2023, varit aktiv som ordförande för Ledarskapsöns utvecklingsgrupp på Scouternas folkhögskola samt engagerat sig som utbildare (för närvarande i teamet för Treklöver-Gilwell Norden 2024/25). Utanför scoutingen är hon aktiv bågskytteinstruktör.
Professionellt jobbar Karin med ett lyssnande och stödjande ledarskap för att utveckla unga, verksamhet och organisation. I sin yrkesroll har Karin erfarenhet av att leda anställda, en större organisation, förändringsarbete, processutveckling och externa kontakter.

Om Gustav Plantin - ledamot

Gustav Plantin arbetar som rådgivare med fokus på social hållbarhet och mänskliga rättigheter, och är ny in i scoutrörelsen. Han ansluter dock med lång erfarenhet av ledning och styrning inom civilsamhället och näringslivet, både i Sverige och internationellt. Som kompassrosstipendiat från 2018 har han under en längre tid bekantat sig med scoutrörelsens centrala värderingar och principer, och utvecklat ett starkt intresse för organisationens arbete med barn och ungas ledarskap och utveckling. Inkludering, mångfald och samhörighet är frågor som ligger Gustav särskilt varmt om hjärtat. Hans arbete med dessa frågor reflekteras bland annat inom fotbollen, där han varit ordförande för fotbollsklubben Staffanstorp United, grundare av parainitiativet Fotboll för Alla för barn och unga med funktionsvariationer, och engagerad i Svenska Fotbollsförbundets hållbarhetskommitté. Han har även arbetat på nordisk nivå för att motverka segregation och hat samt stärka ungas roll i att bygga trygga och demokratiska samhällen. Inte minst som initiativtagare till changemaker plattformen Nordic Pioneers som samlar, lyfter fram och stöttar unga förändringsledare från hela Norden.

Erica Karlsson

Styrelseledamot

Erica Karlsson

erica.karlsson@scouterna.se

Om Erica Karlsson - ledamot

Erica började som scout i Wasakåren i Uppsala som 8-åring och engagerade sig i kårens styrelse redan som utmanare. Hon har varit ledare för spårare, upptäckare och äventyrare, och dessutom under kortare perioder varit aktiv i både Burlövs och Trelleborgs scoutkår (i Bryssel). Under 2021 arbetade Erica för WOSMs europakontor i Bryssel som Fundraising and Event Management Volunteer. Efter Bryssel fortsatte hon som Team Lead för planeringsgruppen som höll i WOSMs Youth Advocate Training och är idag med i Regional Decision Committee som jobbar med WOSMs interna fonder. Förutom internationell scouting brinner Erica särskilt för ungas psykiska hälsa och ungas möjlighet att göra sin röst hörd och representeras i samhället. Under Jamboree17 och Jamboree22 var hon med som Listening Ears och 2021 representerade hon Scouterna i LSUs årsmöte. Erica har precis tagit sin kandidat i Internationella Relationer från Malmö Universitet ochstuderar nu mastersprogrammet Sustainable Food Systems på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Om Julia Sjöström - ledamot

Scouterna var en viktig del av Julias barndom i den västmanländska byn Götlunda. Att få vara med sina kompisar i naturen och träffa nya på läger var det bästa som fanns. Mycket av det som senare blev studier och engagemang har sin grund i Scouternas starka värderingar och visionen om att alla ska få vara med som är central i rörelsen.
Julia är statsvetare med en masterexamen i mänskliga rättigheter och har ett stort intresse för samhällsfrågor och internationella perspektiv. De senaste åren har Julia jobbat för Equmenia som internationell koordinator. 2019 var hon med och startade upp scoutverksamhet i Lövgärdet som ligger i Angered i Göteborg. I Lövgärdet testades nya sätt att bedriva scouting, bland annat i nära samverkan med skolor och andra organisationer i området. I somras var Julia en del av Equmenias nationella scoutläger Större, där hon drev ett café med fokus på hållbarhet och internationella perspektiv samt ansvarade för de olika internationella delarna av lägret

Nina Falkstrand

Styrelseledamot

Nina Falkstrand

nina.falkstrand@scouterna.se

Om Nina Falkstrand - ledamot

Som 13-åring följde Nina med sin bästa kompis på ett avdelningsmöte för patrullscouterna i Nykvarn, och redan helgen efter var hon med på sin första hajk. Därefter följde många år som scout, avdelningsledare och kårordförande i Turinge Scoutkår. Scouting blev internationellt för Nina redan från början då Södertäljes vänorter håller läger vartannat år, och efter Norden fick Ninas scouting ett globalt perspektiv i och med deltagandet som avdelningsledare för Jamboreen 2003 i Thailand. Vikten av ett medvetet och närvarande ledarskap fick Nina lära sig tidigt i Scouterna, och Nina har haft möjlighet att utveckla det i rollen som kursledare både för Treklöver Gilwell kurser och Utbildning för Utbildare. Intresset för ledarskap och utbildning har även funnits med Nina i de olika HR roller hon haft i sin yrkeskarriär. Upplevelsebaserad inlärning – learning by doing - är en pedagogik som Scouterna förfinat långt innan det nådde näringslivet, och likaså fokus på mångfald och inkludering. Nina är övertygad om att Scouterna har än mer att lära ledare inom både den privata och offentliga sektorn och hoppas kunna fortsätta uppmärksamma vilken fin merit det är att vara scout.

Teo Elmfeldt

Styrelseledamot

Teo Elmfeldt

teo.elmfeldt@scouterna.se

Om Teo Elmfeldt - ledamot

Teo började som sjuåring i Mälarscouterna hösten 2006, och har sedan dess växt tack vare scoutrörelsen. 2016 axlade han lägerchefsrollen för kårlägret, två år senare klev Teo på som vice kårordförande med ansvar för alla ledare och kårens 14 avdelningar, och hösten 2019 blev han vald till Kårordförande. Efter två år av pandemihantering för scoutkåren tog Teo med sig sina erfarenheter till THS, studentkåren vid KTH, där han som ordförande ledde verksamhetsövergripande förändringar inom demokratisk förankring och hittade länge eftersökta kompromisslösningar som förbättrar för medlemmar, medlemsföreningar och den anställda personalen. Just nu läser Teo sista året på Teknisk fysik vid KTH, är ledare för äventyraravdelningen Yggdrasil samt ledamot i THS Kårstyrelse. Förenklat engagemang och en syftesbaserad styrning löper som en röd tråd genom Teos alla ideella uppdrag. Vilka strukturer behövs för att göra det lätt att känna sig välkommen, hur kan vi dra nytta av varandras olika styrkor och intressen? Vad behöver vi göra för att öka samhörigheten, utan att glömma bort vissa medlemsgrupper? Scouterna måste, liksom alla ideella organisationer, alltid jobba med de frågorna, och Teo ser mycket fram emot att driva det tillsammans med resterande styrelse och i god förankring med medlemmarna.