Jamboree26 - Sektionsansvarig Matservice (2 st)
I Scouterna formas vi av äventyr. De som sker i ute i naturen och de som sker inom oss när vi upptäcker, utmanar och hittar mod tillsammans. Idag ger Scouterna över 80 000 barn, unga och vuxna, från alla delar av samhället, äventyr som förändrar livet och världen.
Vill du vara med och leda Scouternas nästa nationella jamboree?
Sommaren 2026 är det dags igen. Då samlas den svenska scoutrörelsen och internationella gäster för att fira jamboree. Ett stort och myllrande scoutläger där vi möts, bygger broar och knyter vänskapsband. Vi skapar gemensamma upplevelser och erfarenheter som stärker oss som rörelse. Vi tar oss tillsammans igenom utmaningar och växer genom äventyret.
De två senaste nationella lägren, Jamboree17 och Jamboree22 var båda mycket uppskattade av de scouter och scoutkårer som deltog. Utvärderingen från Jamboree22 säger att 87% var stolta över att vara en del av scoutrörelsen, 97% hade en positiv upplevelse och 96% säger sig vilja vara med även på Jamboree26. Funktionärerna utvecklades av sina uppdrag, hade roligt och 8 av 10 vill göra det igen.
Funktionsindelning
Jamboreeorganisationen är indelad i fem funktioner med ansvar för olika delar av lägrets planering och genomförande:
Mat – Mat till deltagare, funktionärer och försäljning, inklusive inköp och logistik.
Infra – Lägerområdets uppbyggnad, transporter, säkerhet mm
Spontan – Hubbar för varje åldersgrupp och övriga allmänna ytor på lägerområdet
Program – Schemalagda aktiviteter för deltagarna, inklusive stora scenevenemang
Service & Kommunikation – kontakt och stöd till deltagande grupper, funktionärer och besökare.
Nu söker vi två (2) sektionsansvariga som ska ansvara för Matservice (sortiment, inköp och logistik) i funktionen Mat
Om funktionen Mat
Funktionen mats uppdrag är deltagarnas och funktionärernas matupplevelse. Det handlar inte bara om att bli mätt utan att maten på lägret förstärker upplevelsen och bidrar till ett hållbart läger. I det ingår att planera och till funktionärerna laga maten. Det ingår också att stödja caféer och restauranger.
Sektionen Matservice ansvarar för samordning vad gäller inköp, livsmedelshygien, logistik och hållbarhet. Sektionen samverkar med Funktionen Spontan som ansvarar för Caféer och Restauranger vad gäller sortiment, och står sedan för alla gemensamma inköp av livsmedel till lägret, liksom att säkerställa logistik och livsmedelshygieniska flöden. På motsvarande sätt samverkar sektionen med Deltagar- och Funktionärsmat vad gäller menyer som en intern supportsektion i funktionen.
I uppdraget ingår bland annat:
- Skapa en struktur för inköp av samtliga livsmedel till Jamboree26, i dialog med övriga sektioner i Mat och caféer i Spontan, som ryms inom projektbudget samtidigt som vi uppnår våra målsättningar kring ett hållbart och hälsosamt matsystem. I detta ingår att samordna funktionens arbete med sponsring.
- Organisera arbetet med livsmedelskontroll och livsmedelshygien, samt nödvändiga tillstånd för tillagning och servering.
- Skapa en struktur för att kunna beräkna och följa upp matens klimatpåverkan i alla led, för att vi ska kunna redovisa att vi följt Livsmedelsverkets rekommendationer samt hållit oss inom målsättningarna att minst hälften av proteinkällorna ska vara växtbaserade och att minimera mängden rött kött och processade livsmedel.
- Organisera arbetet med logistik och lager av livsmedel mellan matutlämning, funktionärskök och caféer, i nära samverkan med Transport på Infrafunktionen.
Om rollen
I uppdraget som sektionsansvarig ingår att utveckla och driva Matservice – sortiment, inköp, och logistik. I detta ingår att skapa planeringsförutsättningar, rekrytera planeringsfunktionärer till sektionen och att genom ett gott ledarskap lyfta matupplevelsen på Jamboree26.
Du kommer i delat ledarskap arbeta nära de funktionsansvariga samt Scouternas kansli och vara en del av funktionsledningen. Det innebär att du också får bidra till hela matfunktionens arbete som helhet. Uppdraget sträcker sig till hösten 2026
Arbetet med Jamboree26 sker i nära samverkan med Scouternas ordinarie organisation - med syfte att kontinuerligt stärka vår förmåga att göra jamboreer och att föra scoutrörelsen framåt.
Om erbjudandet
Att leda en sektion är ett stort och krävande uppdrag - och samtidigt en spännande utmaning. Jamboreen driver den svenska scoutrörelsen framåt, i den riktning som fastställs i Scouternas strategi och styrelsens direktiv. Som sektionsansvarig får du ett stort inflytande över jamboreens kommunikationsarbete och hur den uppfattas utåt, både ur ett nationellt och internationellt perspektiv.
Scouterna står för alla kostnader i samband med aktiviteter och resor. Ditt engagemang och din tid är allt som behövs.
Egenskaper och erfarenheter
Eftersom rollen delas av två personer är det viktigt att ni två kompletterar varandra och tillsammans täcker upp de önskade kunskaperna och egenskaperna. Båda måste inte vara bra på allt, så länge ni är grymma tillsammans.
Meriterande generella kunskaper och erfarenheter:
- Erfarenhet av att arbeta i och leda projekt, i ditt yrke eller ideella uppdrag
- Erfarenhet av att leda andra, som chef eller ideell ledare
- Erfarenhet av inköp och leverantörskedjor, exempelvis som inköpare eller KAM, eller från tidigare stora arrangemang i Scouterna eller andra ideella organisationer
- Erfarenhet av att arbeta med matsystem, livsmedel eller matlagning
- Personlig förståelse för förutsättningarna att laga mat på en jamboree eller liknande evenemang, som scoutkår eller deltagare
Egenskaper
- Förmåga att motivera och entusiasmera andra
- Förmåga att se den stora bilden, att ha ett övergripande perspektiv
- Kommunikativ och ha lätt för att samarbeta
- Strukturerad
- Ett insiktsfullt och hållbart självledarskap
- Flexibel och ha lätt för att samarbeta och uppmuntra till transparens
- Förmåga att tänka visionärt och praktiskt
Ansökan och kontaktuppgifter
Låter rollen som sektionsansvarig intressant för dig? Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV.
Ange gärna i din intresseanmälan om det finns någon viss person du skulle vilja dela rollen med.
Frågor:
Monika Holmberg, Funktionansvarig Mat, monika.holmberg@scouterna.se / 070-653 12 04
Martin Björgell, Funktionsansvarig Mat, martin.bjorgell@scouterna.se / 0708-510 880