Jamboree26 - Sektionsansvarig Deltagarmat (2 st)
I Scouterna formas vi av äventyr. De som sker i ute i naturen och de som sker inom oss när vi upptäcker, utmanar och hittar mod tillsammans. Idag ger Scouterna över 80 000 barn, unga och vuxna, från alla delar av samhället, äventyr som förändrar livet och världen.
Vill du vara med och leda Scouternas nästa nationella jamboree?
Sommaren 2026 är det dags igen. Då samlas den svenska scoutrörelsen och internationella gäster för att fira jamboree. Ett stort och myllrande scoutläger där vi möts, bygger broar och knyter vänskapsband. Vi skapar gemensamma upplevelser och erfarenheter som stärker oss som rörelse. Vi tar oss tillsammans igenom utmaningar och växer genom äventyret.
De två senaste nationella lägren, Jamboree17 och Jamboree22 var båda mycket uppskattade av de scouter och scoutkårer som deltog. Utvärderingen från Jamboree22 säger att 87% var stolta över att vara en del av scoutrörelsen, 97% hade en positiv upplevelse och 96% säger sig vilja vara med även på Jamboree26. Funktionärerna utvecklades av sina uppdrag, hade roligt och 8 av 10 vill göra det igen.
Funktionsindelning
Jamboreeorganisationen är indelad i fem funktioner med ansvar för olika delar av lägrets planering och genomförande:
Mat – Mat till deltagare, funktionärer och försäljning, inklusive inköp och logistik.
Infra – Lägerområdets uppbyggnad, transporter, säkerhet mm
Spontan – Hubbar för varje åldersgrupp och övriga allmänna ytor på lägerområdet
Program – Schemalagda aktiviteter för deltagarna, inklusive stora scenevenemang
Service & Kommunikation – kontakt och stöd till deltagande grupper, funktionärer och besökare.
Nu söker vi två (2) sektionsansvariga som ska ansvara för Deltagarmat i funktionen Mat
Om funktionen Mat
Funktionen mats uppdrag är deltagarnas och funktionärernas matupplevelse. Det handlar inte bara om att bli mätt utan att maten på lägret förstärker upplevelsen och bidrar till ett hållbart läger. I det ingår att planera och till funktionärerna laga maten. Det ingår också att stödja caféer och restauranger.
Sektionen Deltagarmat ansvarar för att hålla ihop planering av vad deltagarna kommer äta, programstöd för hur maten kan tillagas, och att organisera matutlämningen. Arbetet sker i nära samverkan med de andra sektionerna, och inte minst samordning vad gäller inköp, livsmedelshygien, logistik och hållbarhet som samordnas i systersektionen Matservice.
I uppdraget ingår bland annat:
- Sätta ihop en lägermeny som främjar god, näringsriktig och hälsosam mat. Menyer och livsmedelsval ska baseras på Livsmedelsverkets rekommendationer och målet är att minst hälften av proteinkällorna ska vara växtbaserade samt att vi minimerar mängden rött kött och processade produkter.
- Säkerställa att vi främjar en ekologisk och klimatsmart matproduktion. Vi vill välja säsongsbaserad och lokalt producerad mat för att för att minska transporternas klimatpåverkan.
- Integrera utbildning och delaktighet i deltagarmaten. Deltagarna ska få möjlighet att vara med och påverka vad de äter och att själva delta i matlagningen.
- Vi vill skapa en medvetenhet om matens hela livscykel, från produktion till konsumtion och avfall, och inspirera till en hållbar livsstil även efter lägrets slut.
Om rollen
I uppdraget som sektionsansvarig ingår att utveckla och driva deltagarmat. I detta ingår att skapa planeringsförutsättningar, rekrytera planeringsfunktionärer till sektionen och att genom ett gott ledarskap lyfta deltagarnas matupplevelse.
Du kommer i delat ledarskap arbeta nära de funktionsansvariga samt Scouternas kansli och vara en del av funktionsledningen. Det innebär att du också får bidra till hela matfunktionens arbete som helhet. Uppdraget sträcker sig till hösten 2026
Arbetet med Jamboree26 sker i nära samverkan med Scouternas ordinarie organisation - med syfte att kontinuerligt stärka vår förmåga att göra jamboreer och att föra scoutrörelsen framåt.
Om erbjudandet
Att leda en sektion är ett stort och krävande uppdrag - och samtidigt en spännande utmaning. Jamboreen driver den svenska scoutrörelsen framåt, i den riktning som fastställs i Scouternas strategi och styrelsens direktiv. Som sektionsansvarig får du ett stort inflytande över jamboreens kommunikationsarbete och hur den uppfattas utåt, både ur ett nationellt och internationellt perspektiv.
Scouterna står för alla kostnader i samband med aktiviteter och resor. Ditt engagemang och din tid är allt som behövs.
Egenskaper och erfarenheter
Eftersom rollen delas av två personer är det viktigt att ni två kompletterar varandra och tillsammans täcker upp de önskade kunskaperna och egenskaperna. Båda måste inte vara bra på allt, så länge ni är grymma tillsammans.
Meriterande generella kunskaper och erfarenheter:
- Erfarenhet av att arbeta i och leda projekt, i ditt yrke eller ideella uppdrag
- Erfarenhet av att leda andra, som chef eller ideell ledare
- Erfarenhet av att arbeta med matsystem, livsmedel eller matlagning
- Personlig förståelse för förutsättningarna att laga mat på en jamboree eller liknande evenemang, som scoutkår eller deltagare
- Förmåga att kunna integrera matlagning med scoutprogrammet eller en pedagogisk idé
- Förståelse för hållbarhetsperspektiv och personliga kostpreferenser, allergier och särskilda behov kopplat till mat
Egenskaper:
- Förmåga att motivera och entusiasmera andra
- Förmåga att se den stora bilden, att ha ett övergripande perspektiv
- Kommunikativ och ha lätt för att samarbeta
- Strukturerad
- Ett insiktsfullt och hållbart självledarskap
- Flexibel och ha lätt för att samarbeta och uppmuntra till transparens
- Förmåga att tänka visionärt och praktiskt
Ansökan och kontaktuppgifter
Låter rollen som sektionsansvarig intressant för dig? Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV.
Ange gärna i din intresseanmälan om det finns någon viss person du skulle vilja dela rollen med.
Har du frågor om uppdraget är du varmt välkommen att kontakta oss:
Monika Holmberg, Funktionansvarig Mat, monika.holmberg@scouterna.se / 070-653 12 04
Martin Björgell, Funktionsansvarig Mat, martin.bjorgell@scouterna.se / 0708-510 880