Så förebygger Scouterna psykisk ohälsa

Att redan i unga år drabbas av psykisk ohälsa ökar risken för långvariga negativa konsekvenser, som till exempel hemmasittande, socialt utanförskap, framtida ohälsa och missbruk. Samtidigt visar forskning att de unga som får kunskap om psykisk hälsa mår bättre och löper mindre risk att utveckla psykisk ohälsa i framtiden.

Selma Forssell 18 år är ledare i Scouterna och en av de som verkligen kan berätta om betydelsen av att hamna i en verksamhet som har både kunskap och förmåga att fånga upp alla, oavsett hur man mår eller vilken bakgrund man har. Selma har varit scout länge och hon är öppen med att hon inte alltid mår bra eftersom hon lider av kronisk depression, vilket är något hon medicinerar för och alltid kommer behöva leva med. I perioder behöver hon stöd från både ledare och scouter. ”Att få komma till Scouterna, vara i en härlig miljö och att få prata med en kompis eller ledare när man inte mår bra, har ökat mina möjligheter till att jag också fått det stöd och den hjälp jag fått. Jag är extremt tacksam över det. Det är också anledningen till att jag lever idag.”

Selma beskriver att när hon mådde som sämst ville hon varken ha råd eller vård utan snarar någon som bara fanns i närheten redo att lyssna. ”Det bästa någon kan göra för en person som inte mår bra, är bara att inse att det oftast inte finns något att göra, utom att bara finnas där. Att säga – jag är här om du någonsin skulle behöva prata eller göra något. Då öppnar man upp möjligheten för förändring och då finns det oftast en chans att det sker. Men om det inte finns någon öppning för förändring, är det svårt för det att ske.” Fler ungdomar och barn behöver att liksom Selma få en trygg plats att utvecklas och vara sig själv därför är det extra viktigt att alla barn oavsett ekonomiska förutsättningar får tillgång till scouting. Stötta Scouternas viktiga arbete – ge en gåva redan idag!

Vad Scouterna gör

Scouterna satsar stort på att stärka ungas psykiska hälsa för att tidigt kunna fånga upp de barn som liksom Selma inte mår bra.

Scouterna utbildar och ökar kunskapen om psykisk ohälsa hos sina ledare, så att de kan samtala med barn och unga om mående, hjälpa barn och unga att hantera sina känslor och även uppmärksamma de som mår dåligt. I Scouternas verksamhet finns trygga vuxna som lyssnar – en tillgång som många barn inte har.

Fler artiklar

Inget barn ska behöva uppleva ekonomisk utsatthet

Vart tionde barn i Sverige har inte råd att delta i fritidsaktiviteter och i socioekonomiskt utsatta områden gäller det så många som tre av tio barn. Det här tycker Scouterna är oacceptabelt och något som måste förändras. Alla barn har rätt till en trygg och meningsfull fritid, där de kan växa som individer.

Att vistas i naturen minskar psykisk utmattning och stress

Stockholms 12-åringar vistas mindre i grönområden än för tio år sedan. Trots naturens positiva hälsoeffekter kommer många barn sällan, eller aldrig, ut i naturen. För barn i socioekonomiskt utsatta områden är siffran ännu högre. Forskning från Lunds universitet visar att barns bakgrund påverkar deras relation till naturen.

Ingen ska vara utanför - därför utbildas scoutledarna

Många som inte trivs i skolan eller på andra fritidsaktiviteter trivs i Scouterna. Bland annat tack vara scoutmetoden som är grunden för hur scouter lär sig och utvecklas genom praktiska erfarenheter. Genom att själva prova, får varje scout chansen att testa på utmaningar och växa som individ.

Fem anledningar till att stötta Scouterna

Hos Scouterna får barn och unga vara ute i naturen, lära sig knyta knopar och göra upp eld. Men scouting handlar om mycket mer än så. Barn som är med i Scouterna får ökat självförtroende, stärkt psykisk hälsa och bättre förutsättningar i framtiden. Här listar vi några riktigt bra grejer som Scouterna bidrar till!

Personerna på bilderna är modeller och är inte kopplade till artiklarna.