Att vistas i naturen minskar psykisk utmattning och stress
Stockholms 12-åringar vistas mindre i grönområden än för tio år sedan. Trots naturens positiva hälsoeffekter kommer många barn sällan, eller aldrig, ut i naturen. I socioekonomiskt utsatta områden är det ännu vanligare.
Forskning från Lunds universitet visar att barns bakgrund påverkar deras relation till naturen. Barn från familjer med lägre inkomst eller utbildning har ofta mindre erfarenhet av naturvistelser, och vissa kan till och med känna rädsla för att vistas i skogen. Scouterna vill förändra detta genom att göra friluftslivet tillgängligt för fler barn och unga.
Det är väl dokumenterat att naturen har en positiv inverkan på barns fysiska och psykiska hälsa. Studier visar att ökad tillgång till friluftsliv kan minska stress, förbättra barns självkänsla och stärka deras kognitiva förmåga. Samtidigt tillbringar svenska barn och ungdomar idag 70% av sin vakna tid stillasittande, och psykisk ohälsa bland unga ökar i oroande takt. Hela 57% av barnen känner sig stressade, medan endast 39% känner att de har kontroll över sina liv. Forskning visar tydligt att vistelse i naturen sänker stresshormonet kortisol, vilket minskar både psykisk utmattning och stress, samtidigt som det förbättrar hjärtfrekvens, blodtryck och kognitiv funktion. Friluftsliv kan därför spela en viktig roll i att motverka dessa utmaningar.
I Scouterna får barn och unga uppleva naturen på ett tryggt och roligt sätt. Genom att delta i scouting utvecklar de både praktiska friluftsfärdigheter och viktiga värderingar som samarbete, respekt och ledarskap. Alla barn, oavsett var de växer upp, borde få möjligheten att utvecklas i Scouterna. Ge en gåva redan idag för att stötta Scouternas viktiga arbete för att alla barn ska få samma chans att vistas i naturen!
Fler artiklar
Så förebygger Scouterna psykisk ohälsa hos unga
Att redan i unga år drabbas av psykisk ohälsa ökar risken för långvariga negativa konsekvenser, som till exempel hemmasittande, socialt utanförskap, framtida ohälsa och missbruk. Samtidigt visar forskning att de unga som får kunskap om psykisk hälsa mår bättre och löper mindre risk att utveckla psykisk ohälsa i framtiden.
Ingen ska vara utanför - därför utbildas scoutledarna
Många som inte trivs i skolan eller på andra fritidsaktiviteter trivs i Scouterna. Bland annat tack vara scoutmetoden som är grunden för hur scouter lär sig och utvecklas genom praktiska erfarenheter. Genom att själva prova, får varje scout chansen att testa på utmaningar och växa som individ.
Inget barn ska behöva uppleva ekonomisk utsatthet
Vart tionde barn i Sverige har inte råd att delta i fritidsaktiviteter och i socioekonomiskt utsatta områden gäller det så många som tre av tio barn. Det här tycker Scouterna är oacceptabelt och något som måste förändras. Alla barn har rätt till en trygg och meningsfull fritid, där de kan växa som individer.
Fem anledningar till att stötta Scouterna
Hos Scouterna får barn och unga vara ute i naturen, lära sig knyta knopar och göra upp eld. Men scouting handlar om mycket mer än så. Barn som är med i Scouterna får ökat självförtroende, stärkt psykisk hälsa och bättre förutsättningar i framtiden. Här listar vi några riktigt bra grejer som Scouterna bidrar till!
Källor:
Natursidan: Trots forskning om positiva effekter – barns tillgång till natur krymper
Folkhälsomyndigheten: Grönskans kvaliteter och barns hälsa
Miljöhälsorapport 2021, Centrum för arbets- och miljömedicin, Region Stockholm
MDPI, Associations between Nature Exposure and Health: A Review of the Evidence
Yale E360, Ecopsychology: How Immersion in Nature Benefits Your Health
Lunds universitet, Barns relation till naturen är nyckeln till framtidens hållbara skogsbruk