Tidigare stämmor
Här hittar du bland annat handlingar och protokoll från tidigare stämmor. Men även beslut och svar på motioner från de senaste stämmorna.
Här hittar du bland annat handlingar och protokoll från tidigare stämmor. Men även beslut och svar på motioner från de senaste stämmorna.
Under stämman 2022 beslutades följande som påverkar kårerna direkt:
Uppdaterad 20241014
Prop 2: Stadgeändring – förtydligande av uteslutning
Rutiner finns på plats och används. Att jobba med att förbygga och hantera konflikter är och ska vara ett ständigt pågående arbete.
Motion 2: Utredning av potentiella jamboreeplatser
En utredning har gjorts. Sammanfattningsvis kan vi rapportera att arbetet med att hitta en ny plats för Jamboree29 fortfarande pågår. Möten har hållits med ett flertal regioner och kommuner men i inget fall har vi ännu landat i ett konkret förslag som vi vet är möjligt. Det finns pågående dialog om fyra potentiella områden men så länge vi inte landat i ett konkret förslag är fler tips och kontakter välkomna. Läs mer här:
Rapport om utredningen
Brev till kommuner: Scouterna söker värdkommun för nationellt scoutläger
Motion 5: medlemskap i WOSM
En utredning har gjorts och styrelsen lägger fram förslaget att alla medlemmar ansluts till WOSM och att kvinnliga medlemmar fortsatt är med i WAGGGS. Läs mer i proposition 3.
Nr 6: Unga på Demokratijamboree
2022 var 62% av ombuden på stämman och 52 % av deltagarna på Demokratijamboreen under 26 år. Genom att subventionera avgiften 2024 hoppas vi att ännu fler unga kan delta.
Vi har sammanställt vilka delar som fanns i kursen "Lär dig ta plats" och jämfört det med liknande material som finns nu och ser att frågorna och syftet möts
Nr 7: Mera vego på läger
En utredning har gjorts och styrelsen lägger fram förslaget på en uppdaterad hållbarhetspolicy i proposition 2. Policyn kompletteras med handlingsplan och riktlinjer. Läs mer i Scouternas hållbarhetsrapport som finns i Årsberättelse 2023.
Nr 8: Säker hemtransport
Säker Scout är reviderad och avsnitt om säkra hemtransporter har infogats , se här >>
Nr 10: Återta pride-tshirten som officiell scoutdräkt
Även här har en utredning resulterat i ett förslag på uppdaterad policy. Läs mer i propositon 1.
Nr 11: Delar av Scoutnet i mobilen
Scoutnet finns nu i en version som är mobilanpassad. Styrelsen har pratat mycket om E-tjänster under perioden och föreslår en extra IT-satsning den kommande perioden.
Motion 15: Anpassat ledarskap ska finnas även i liveversion
Att se till så fler scouter och scoutkårer hittar till utbildningar, workshops och annat ledarstöd är ett ständigt pågående arbete.
Motion 16: Avancerad sjukvårdsutbildning för friluftsliv
Uppdaterad riskhanteringskurs för arrangemangsledare, kursledare och scoutledare tas fram. Situationsanpassad sjukvård lärs ut i specifika miljöer som t ex på friluftledarkurs på fjäll. Kontakt har tagits med potentiell samverkanspartner kring avancerad friluftsanpassad sjukvård, men det är ej tillräckligt generellt för nationell (eller regional) nivå.
Nr 17: Utforska Europa med tåg
Destination 2023 for med tåg till Berlin.
Under stämman 2020 beslutades följande som påverkar kårerna direkt:
Uppdaterad 20221026
Registerutdrag kan numera registreras i Scoutnet.
Arbetet genomfördes inom ramen för projektet Funka olika. Materialet var klart sommaren 2022 och användes under bland annat Jamboree22. Materialet finns att ladda ner i Scouternas dokumentbibliotek: https://www.scouterna.se/scout-ledare-kar/dokument/. Använd sökordet "Bildstöd"
Arbetet har genomförts inom projektet Open Up. Såväl material som metoder och stöd för hur vi ser till att alla trivs och mår bra under en sångstund eller ett lägerbål finns på hemsidan under Leda Scouting – Planera https://www.scouterna.se/scout-ledare-kar/leda-scouting/planera/sjunga-schyst/
Här hittar du också direktlänkar till de materialen "Sjunga schyst" och "Schysta lägerbål":
Sjunga schyst
Schysta lägerbål
Ett förslag är framtaget av en mindre arbetsgrupp. Förslaget kommer att vara med i arbetet under Demokratijamboree22.
Framtagande av en ny kommunikationsstrategi pågår. Under verksamhetsperioden har kommunikationsavdelningen på Scouterna förstärkts, nu senast med en person ansvarig för Press och PR arbete.
En särskild mejladress: tipsascoutshop@scouterna.se är skapad.
Riktlinjer för utredningsförslag redovisades på Förvaltningsmötet 210926. https://media.scoutcontent.se/uploads/2021/09/riktlinjer_utredningar.pdf
Inledande arbete har påbörjats, där ideella och anställd utgör arbetsgrupp. När det gäller minnesmonumentet har nya fakta tillkommit sedan beslutet togs, vilket gör att arbetet har behövt ta en annan inriktning. Det viktiga nu är att säkerställa att Scouterna och besökare har tillgång till monumentet på ett smidigt sätt, både för underhåll och besök. Arbetet kommer inriktas på att få ett avtal med Fortifikationsverket angående detta.
När det gäller att informera om WSJ 2011, på andra sätt än bara minnesmonumentet, har inledande arbete gjorts för att skapa en minnessajt.
Motionens två första att-satser var något som det arbetades med redan innan motionen inkom, har fortsatt och kommer fortsätta att göras.
Efter att motions att-satser gick igenom, har en ny ledning för nationella arbetsgruppen Arkiv- och museum tillträtt. Detta har inneburit en nystart i samarbetet mellan den gruppen och dess uppdragsgivare Förvaltningsgruppen. Det har även tidigare funnits en samsyn om vikten av att bevara och tillgängliggöra svensk scoutings historia. Nystarten i samarbetet har inneburit att det nu också finns en samsyn i hur det ska realiseras.
Alla är överens om att det är omfattande och behöver hanteras stegvis. Förvaltningsgruppen kallar till regelbundna möten för att stämma av progress. Det har förtydligats hur Scouternas nationella utförarorganisation fungerar och på vilket sätt det är smidigast att bevara material från denna mycket breda verksamhet.
Den tredje att-satsen är något som den ideella gruppen tittar på, men av tidsskäl har ännu inget genomförts. Det ska tilläggas att det sedan länge funnits ett stöd till kårer om hur de ska bevara sin historia, dock inte i digital form. Ideella gruppen avser att genomföra detta. Den fjärde att-satsen, angående en lagringsplats åt kårer, är genomförd. I Scoutnet finns en yta för varje kår att lagra exempelvis stadgar och kårstämmoprotokoll. Info om detta har gått ut i E-tjänsters olika kanaler.
Utredningen är klar och har ingått i beslutsunderlag inför stämman 2022. Resultatet av utredningen föranledde inte någon förändring av tidpunkt för stämman.
Arbetet har letts av Truls Ekelin, projektledare Jamboree22 samt Caroline Eriksson, ansvarig Scouternas Arrangemang. Fokus har varit på tydlighet och inkludering. Arbetet presenteras och sammanfattas i Riktlinjer kring tillgängliga arrangemang.
Implementerad i arbetsprocesser i den löpande verksamheten. Scouterna har tack vare aktivt politiskt påverkansarbete beviljats särskilt stöd för lokal verksamhet för budgetåret 2022 och tilldelats 20 miljoner som fördelas mellan kårerna. I samband med budgetdebatten har Scouterna hörts flertalet gånger i Riksdagen. Utbildning av nya Unga Talespersoner har genomförts. Tre webbinars kring lokalt påverkansarbete har genomförts. Scouterna har haft mycket synlighet i media i samband med COP26.
Som exempel på förankring föreslog beredningsgruppen framtagande av material. Material, med olika anslag och för olika målgrupper, finns i rörelsen sedan tidigare, två av dessa Nykter Scout samt Sunt prat finns att tillgå i Scoutshop. Aktiviteter på temat finns i Aktivitetsbanken. Vidare har rörelsen i sin helhet god expertis i ämnet genom Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. Scouterna är sedan 2021 medlemmar i CAN, https://www.can.se/ vilket möjliggör tillgång till undersökningar, forskning och kunskapshöjande insatser om alkohol, dopning, tobak och narkotika. Vid alla anmälningar till nationella arrangemang eller kurser måste den som anmäler sig aktivt kryssa i en ruta där en intygar att en är medveten om Scouternas värderingar, inklusive nolltolerans för alkohol och droger, och att jag som anmäler mig förbinder mig att följa detta.
Styrelsens bedömning är att åtgärderna beskrivna ovan leder till ökad förankring av gällande policy och bör fortsätta.
I Eldstaden, vårt ramverk för ett hållbart engagemang för ideella inom Scouterna, finns nu ett stödmaterial kring konflikthantering. På nationell nivå jobbar vi med detta genom exempelvis arrangemangsledarsamlingar och i HR-gruppen. En rad utbildningar, framförallt på Verksamhetshöjden och i Reflektionssjön, adresserar ämnet. Mer stöd i det lokala arbetet kan fås genom konsulenter och samtalsledare (bokas via de regionala kanslierna).
Skicka ett mail till: demokratijamboree@scouterna.se