Ansökan stängd
Kurs

Leda Väst 2025 - Flämslätt

Välkommen till Leda Väst – en helg med mersmak och många kurser! Se detta som en perfekt helg att samla hela ledargänget i kåren eller distriktet och gå på olika eller gemensamma kurser och umgås där emellan samt träffa nya och gamla ledarkompisar.

Leda Väst 2025 - Flämslätt

Plats

Flämslätt Stifts- och kursgård, Lerdala

Ansökan och betalning

Ansökan till Leda Väst görs genom Scoutnet. Om du inte kan logga in i Scoutnet, kontakta din kårs medlemsregistrerare. Om du bara glömt ditt lösenord, kan du byta det genom länken "Glömt lösenord" på Scoutnets inloggningssida.

En del kurser har en begränsning i antal platser. Vi kan därför inte garantera plats på alla kurser. Ni ansöker här om plats, och tilldelas plats så långt de räcker. Vi kommer annonsera här och i Scoutnet så snart en kurs blir full, och stoppa möjligheten att anmäla sig.

Den 8 januari kommer vi skicka en faktura till den fakturamottagare du angett i din ansökan. För vår del är det enklast om vi kan fakturera ditt distrikt eller din scoutkår, så kolla med era kassörer om ni kan göra så. Påminn era kassörer att det är viktigt att det finns en fungerande epost att skicka fakturan till, annars riskerar ni att förlora er plats på era valda kurser. En obetald faktura kommer att betraktas som en avanmälan.

Avanmälan

För avbokning innan onsdag 1 jan faktureras ingen avgift. För avbokning mellan 2 och 15 jan faktureras 50 % av kostnaden (logi/konferensavgift, mat, kurskostnad). För avbokning efter den 15 jan faktureras 100 % av kostnaden (logi/konferensavgift, mat, kurskostnad). Fakturan skickas till dig personligen.

Avanmälan görs till mats.lejon@vastbodal.se och annalena.levin@scouterna.se.

Upplägg och schema

Helgen är delad i sex pass, och de olika kurserna och workshoparna tar upp ett eller flera pass. Vi har försökt fördela passen så att även de som går någon längre kurs skall ha chansen att göra något annan aktivitet också.

Schema lördag

från 09:00 Morgonfika 10:00-12:00 PASS 1 12:00-13:00 Lunch 13:00-15:00 PASS 2 15:00-15:30 Fika 15:30-17:30 PASS 3 18:00-20:00 Middag 21:00- Aktiviteter o kvällsmingel. Ta med pulka och pannlampa om det är pulkaväder.

Schema söndag

från 07:00 Frukost 08:30-10:30 PASS 4 10:30-11:00 Fika 11:00-12:00 PASS 5 Mersmak - mingel och utställningar 12:00-13:00 Lunch 13:00-15:00 PASS 6 15:10-15:30 Avslutning

Vi kan ordna en hemfärdsfika kl 15:30 på söndag om någon vill utnyttja tiden på eftermiddagen. Detta bokas vid anmälan och är bara till för dem som bokat!

Den går bra att anlända redan på fredagen, mot en extra avgift. Ni väljer det i formuläret när ni anmäler er. Om ni vill boka en möteslokal på fredag kväll för er kår eller annan grupp kan ni göra det i formuläret.

Utbildningar/workshops som går över flera pass

- Leda scouting i korthet, pass 1+2+3

Utbildningen Leda scouting inleder din resa på Ledarskapsön och gör dig tryggare i din ledarroll. Här lär du dig om Scouternas program och får förståelse för vad ledarskap i Scouterna innebär.

Leda scouting har stort fokus på att skapa verksamhet och ger dig: - Förståelse för vad som gör scouting till scouting - Kunskap om hur du planerar ett möte - Förståelse för vad ett ledarskap baserat på Scouternas värderingar innebär, och hur det ger ett stödjande och lyssnande ledarskap Kursledare: Jonas Engström, Lena Claesson, Annie Olsson och Olla Lundkvist

- Redo för naturen med vinterbad, pass 1+2+3

Redo för Naturen Vinter med möjlighet till vinterbad

Redo för naturen är en grundläggande utbildning i friluftsliv. Du som har liten eller ingen erfarenhet av friluftsliv får kunskap om hur du håller dig varm, torr, mätt och säker men får även chansen att prova på vinterbad som är en form av friluftsliv. Detta är en kurs av Scouternas folkhögskolas kurser med en Leda Väst twist ;-) Du får se Flämslätts vackra omgivningar, och du får prova på hur du kan laga mat i naturen, lära dig vad du får göra i naturen, hur du skyddar dig från regn och kyla och mycket annat. Du lär dig helt enkelt hur trevlig man kan ha ute i naturen och hur man kan förmedla det till scouter. Medtag varma kläder för utomhusvistelse, regnkläder, kängor, vattenflaska, sittunderlag, badkläder, handduk, mössa, vantar, och tofflor som går att ha ute. Kursen är uppdelat på 3 pass. De två första slås ihop till en vintervandring i de vackra omgivningarna. De tredje passet ägnas bl. a åt vinterbad för dem som vill och vågar.

PASS 1 (lördag 10:00-12:00)

- Intendentur, lägermat

Hur planera en matsedel och beräkna inköp av livsmedel för t ex ett kårläger. Att tänka på innan, under och efter ett läger. Utrustning, hygien, förvaring, inköp och tillagning.

- Trygga Möten Live del 1

Ta chansen att i helgrupp gå igenom webbkursen Trygga Möten ledda av en samtalsledare. Trygga möten live avslutas med att alla enskilt gör testet i webbkursen, i samband med träffen eller senare. Efter avslutat och godkänt test läggs kursen till på ledarens ”loggboksflik” i Scoutnet (gäller direktanslutna medlemmar). Deltagarna får tillgång till testdelen i webbkursen via en separat inloggning som administreras av Trygga mötens samordnare. Medtag egen dator alternativt telefon.

- Vad är nytt i Scoutnet?

Vi berättar om vad som är nytt och på gång i Scoutnet, samt går igenom både nya och gamla funktioner som vi ofta får frågor kring.

- Hantverk - Flätade armband

I detta pass provar vi på ett annat sätt att göra armband med text. Med hjälp av polyestertråd som varp längs ett plastband, väver vi fram texten när vi lindar tråden runt. tex VAR REDO.

- Varför scoutledarutbildning och hur gör vi/ni?

För kårutbildare och andra som har intresse för utbildning inom Scouterna. Vilka kurser erbjuds? Vad avgör om ledarna deltar? Hur kan kåren stimulera till utbildning? Hur kan kåren bidra i en utbildning? Intresserad av att bli utbildare? Du får kunskaper och vi byter erfarenheter.

PASS 2 (lördag 13:00-15:00)

- HBTQI+

Tillsammans lär vi oss mer om hur vi som ledare kan inkludera flera genom att utveckla vår verksamhet och vårt bemötande för att fler ska känna sig välkomna och trygga på scouterna.

- Trygga Möten Live del 2

- Workshop valberedning

För alla som är intresserad av valberedningsarbete oavsett nivå. Tips och idéer hur man jobbar på ett effektivt sätt i en valberedning!

- Fullbokad - Vardagsknopar

Praktiska basknopar och hur vi lär ut dem på ett enkelt sätt

PASS 3 (lördag 15:30-17:30)

- Existentiella frågor -

Hur kan jag som ledare arbeta med existentiella frågor med mina scouter? Vad betyder tro i vårt sekulära samhälle? Lär dig nytt, inspireras av andra och brottas med fördomar och förutfattade meningar i ett pass där du kommer utvecklas på flera plan.

- Leda kår workshop

Denna workshop är en introduktion till den större kursen Leda Kår. Leda Kår är Scouternas kårledningsutbildning. Utbildningen fokuserar på kårens ledarskapsbehov – och att deltagaren lär sig mer om ledarskap och styrning av vuxna.

- Kom igång med kårwebbar

Vi går igenom funktionerna som finns tillgängliga på Scouternas kårwebbar, och hur ni i er kår kan tänka och bygga en bra webbsida från grunden med hjälp av Scouternas kårwebbar. Grundläggande pass, ta med dator.

- Hantverk - sy matpåsar

I detta pass syr vi oss en matpåse med kanaler för ett dragsnöre.

Om du har ett eget tyg du vill använda går det jättebra. Ta dessutom gärna med ca 20 m garn till dragsnöret. Det kommer finnas lite tyger och garner att välja mellan på plats till självkostnadspris.

Lär dig tips och trix för att sy din egen matpåse, som sedan kan användas i din kår eller avdelning.

[img]

- När det inte blir som du tänkt dig

Testa improvisationsteaterns kreativa verktygslåda i en trygg och lekfull miljö. Här får du chans att fånga värdefulla tekniker för att gynna allt från din kreativitet till din pedagogiska framställning och att hantera det oväntade. Workshoppen passar både dig som är superblyg och dig som gillar att stå i centrum - du är varmt välkommen som du är!

PASS 4 (söndag 8:30-10:45)

- Bli konfliktsmart

Tips och verktyg för att förebygga konflikter och stärka samarbetet mellan vuxna. Få inblick i hur konflikter funkar och metoder som hjälper att lösa motsättningar innan de eskalerar och blir infekterade. En workshop som gynnar alla som samverkar för att skapa trygga och välmående team.

- Trygga Möten fördjupning del 1

För dig som gått Trygga Möten grundkurs så får du här möjighet att fördjupa samtalet om trygghet på scouterna med andra ledare. Kursledare:

- Ekonomi för föreningar

Hur fungerar föreningsekonomi? Bidrag och ansökningar? Vad är bra att veta som kassör i scoutkåren eller distriktet?

- Lägerplaneringskurs

Att tänka på för att planera, genomföra och utvärdera ett sommarläger. Tidsplan, lägerplats, funktioner, genomförande och ekonomi. Ansvar och möjligheter! Tips och trix att tänka på.

- Hantverk Ulltvål

Tillverka ulltvål och lära sig hur man kan göra det med scouterna. Får ta med sig en fin liten tvål hem. En tovad tvål är lätt att få grepp om, den löddrar härligt och ullen ger en mjuk och behaglig skrubb.

- Scouternas programgrupp dyker upp

Scouternas programgrupp blickar framåt och tar oss med på workshop med intressanta nedslag i scoutprogrammet och vad som blir nytt och vad som fortsätter!

- Inställd - Workshop om Leda Patrull

Denna workshop är inställd på grund av för få anmälda deltagare

PASS 5 - Mersmak (söndag 11:00-12:00)

Här får ni bland annat chansen att träffa dessa grupper:

Scouternas Folkhögskola

RUG, Regionala Utbildningsgruppen Väst

Scoutdistrikten

Jamboree26

WSJ Polen 2027

Sensus - Scouternas studieförbund

Menskunskap för Scouter, Josefin Persdotter, Föreningen Mensen

Scoutnet - få hjälp

Scouternas webbplats "Scoutstuga" - lär dig göra reklam för er lägerplats eller scoutgård

Här kommer också en del småhantverk finnas, t.ex.

Knappmärken

PASS 6 - (söndag 13:00-15:15)

- Leda avdelning workshop

För dig som är ledare på en avdelning. Kom och inspireras och få mer kunskap om kursen Leda avdelning samt hur man jobbar i en avdelning och planerar.

- Trygga Möten Fördjupning del 2

- Scouternas E-tjänster

Ett fördjupande pass där vi pratar och går igenom Scouternas E-tjänster enligt inkommna önskemål från deltagarna. Öppet forum för frågor kring Scoutnet, Kårwebbar, närvarohantering, Scoutstuga.se, kårkommunikation eller andra digitala E-tjänster

- MER kost (Specialkost)

Lär dig mer som ledare vilka olika former av kostvariationer man kan behöva kunna på hajker och läger och få bra tips för att hantera det på ett bra och enkelt sätt.

- Repslageri och splitsning

Denna aktivitet är fullbokad

Vi hanterar rep, slår/tillverkar rep och splitsar rep.

Deltagaravgift och tillägg

Deltagaravgift

800 kr – betalas av alla 900 kr – sen deltagaravgift ( betalas efter 8 jan 2024 )

Tillval och önskemål

700 kr Övernattning lö-sön vandrarhem per person 1200 kr Övernattning lö-sön hotell dubbelrum per person

700 kr God mat hela lördag- söndag 300 kr Lunch och fika lördag 200 kr Middag lördag 300 kr Lunch och fika söndag 800 kr Övernattning och kvällsmacka fredag, frukost lördag

50 kr Fika söndag eftermiddag

Kontakta mig om du undrar något

Fakta

Arrangör

Västra regionala utbildningsgruppen

Datum

1–2 feb 2025

Plats

Lerdala, Sverige

Åldersgräns (min)

15

Kostnad

Deltagaravgift - betalas av alla 800 kr

Ansökan

Stängd

För dig som är

Utmanare 15-18 år

Rover 19-25 år

Ledare och kår

Familjescouting