Vilken flaska är bäst?
Sommarens läger står för dörren och en vattenflaska måste packas med. Men vilken ska man välja? Utmanarna i Ljungens Sjöscoutkår utsåg sin vinnare.
Text: Catarina Schlager Foto: Emil Malmborg
En strapatsrik dagssegling där solen skiner på dig hela dagen kan bli svettig. Precis som en hajk i skog och berg, eller en lägervecka med kåren på en öppen äng. Speciellt om du ska vandra en bit, kånka på en ryggsäck, hugga ved, laga mat vid elden eller leka en vild lek. Vatten behövs, och en egen vattenflaska.
Testpatrullen från utmanarlaget Andsönerna i Ljungens Sjöscoutkår tog en titt på sju olika flaskor. De funderade på om formen på flaskan är viktig, om korken är lätt att hantera och vilka detaljer som är intressanta. Är flaskans utseende viktigt? Ska den väga lite eller vara stabil? Är märket viktigt? Går det lätt att fylla på den och hur ska den diskas bäst?
– Alla höll ju tätt och funkade att kasta till varandra, säger Rasmus.
När de nu står och grillar korv vid scoutkårens vindskydd i tallskogen kollar de vad varje flaska väger när den är tom och hur lätt den är att packa ner i olika ryggsäckars sidofack.
– Nä, det är ju nästan hopplöst att få ner någon av dem i Kånken! Ja, det skulle väl vara den här mjuka när den är halvfull, skrattar Nova och kämpar med att trycka ner den mjuka flaskan.
TESTPATRULLEN KAN KONSTATERA att en bra vattenflaska för lägerliv ska rymma mycket vatten, för det behövs. Den måste vara lätt att diska ur. Det gäller även korken och sugröret på de flaskor som har det. Flaskan måste lätt glida ner i sidofacket och vara enkel att dricka ur. Sen verkar det vara ett personligt val om det ska vara sugrör eller liten eller stor dricköppning.
– Jag gillar inte när det är sugrör. Jag föredrar en flaska med en stor öppning att dricka ur, säger ledare Cornelia Lindvall.
Alla flaskor är fria från industrikemikalien BPA. Flera av dem är även fria från andra skadliga kemikalier, enligt tillverkarna. Den svagt lila flaskan från Nalgene är gjord av 50 procent återbrukad plast och Rustas gröna flaska är gjord av majsbaserad plast. Den färgglada citronflaskans yta ska ha en hållbar och miljövänlig pulverlack.
– Det känns bra att det är så klimatsmart som möjligt, säger Adam.
ALLA FLASKOR HAR också någon typ av ögla så att de är lätta att bära i handen eller hänga på sig. Korkarna har bra grepp så att de är lättare att öppna. Och flaskorna med sugrör eller liknande är lätta att få upp, tycker scouterna. Det visar sig också att alla flaskor håller tätt även när de ligger ner. Plastflaskorna i testet har streckade linjer – gradering – som ska visa hur mycket man har druckit. Ett plus från testpatrullen är att de sju flaskorna har olika färg och form. Perfekt, för då blir de mer personliga. Det ska inte underskattas på kårläger med många scouter.
– Det är bra att ha en flaska som är lätt att känna igen, säger Rasmus.
Efter att ha burit och packat, fyllt på och druckit, vridit och vänt på de sju flaskorna är testgruppen till slut överens. Kolla in deras omdömen i tabellen.
Så gick testet till
Scouterna tog med sju flaskor till stranden. De provade att dricka ur dem, fylla på vatten från en dunk och bära dem i handen. I skogen testade de hur bra flaskorna är att diska utomhus och hur bra de kan packas ner i olika ryggsäckars sidofack. De diskuterade utseende och material och hur bra de skulle klara en lägerdag. Varje testare satte poäng på flaskorna i åtta kategorier. Testet är inte vetenskapligt utan baseras på de här scouternas åsikter.
Liknande tidningen scout
Bästa ryggan för dagen
Dagryggsäckar ska rymma det viktigaste och vara lätta. Men behöver man köpa en? Och hur bekväma är de? Testpatrullen svettades och utsåg sin vinnare.
Kratta till kårens kassa
Har ni tröttnat på att sälja kakor? Var lugna – det finns många sätt att samla in pengar till scoutkåren på. Hösten är en perfekt tid för start.
Hajka med hinder
Madelene Olsson hade så ont i sitt ben att hon tvingades sluta i Scouterna. Nu är hon tillbaka – med nytt ben och nya uppgifter. ”Jag kanske kan...