Torr, torrare, torrast. Eller?
En bra resehandduk ska ta liten plats, torka snabbt och inte bli stel när det är kallt ute. Men den ska också vara skön – och kanske fin? Vi lät fem scouter på Gotland prova sig fram.
Text: Karin Wallén Foto: Johan Marklund
– Aaaah!
Irma och Erna tar sats och springer ut i det kalla vattnet och doppar sig snabbt. De skyndar sig upp och kutar tillbaka över den snötäckta sandstranden med varsin färgglad handduk runt kroppen. Samtidigt kastar sig Valter och Alma snabbt i för att få badet överstökat. Idun, som är äldst, tar det lite lugnare. Hon lägger sig platt ner på den sandiga bottnen och låter vattnet omsluta henne i flera sekunder. Att vinterbada är verkligen något annat än att bada på sommaren. Det är iskallt! Men den här gången finns en bastu som värmer upp kropparna mellan doppen. Och dessutom en uppgift: Att testa resehanddukar.
GÄNGET SOM STÅR för testet kommer från Visby Scoutkår och har olika erfarenhet av både resehanddukar och vinterbad. Vissa har testat både det ena och det andra förut. Andra har aldrig vinterbadat och inte provat något annan handduk än vanliga frottéhanddukar. Men nu ska scouterna klämma och känna på fem olika sorter. Tanken med en resehandduk är att den ska ta lite plats i packningen. Den ska inte väga för mycket och så ska den gärna torka fort. Men frågan är hur liten man egentligen vill att handduken ska vara? Om den är för liten kanske den inte klarar av att torka hela kroppen, eller är svår att vira runt sig. Och hur ska den kännas? Material som väger lite och torkar snabbt kan kännas lite annorlunda mot huden än vanliga handdukar.
Inne i bastun gör testpatrullen sitt jobb genom att torka sig med handdukarna, känna på materialen och fundera på vad som är bra och vad som är dåligt.
– Den här är skön! säger Erna om den blårandiga handduken som hon har svept om sig.
– Den här höll sig varm ganska länge utomhus. Men den skulle kunna vara lite större, säger Irma om den gröna.
– Den här torkade faktiskt inte upp all fukt, konstaterar Idun om den grå.
Valter knölar ihop den orangea handduken till en liten boll som får plats i hans hand. Den är klart minst. Men är den bäst?
– Jag gillar verkligen den här, säger Alma, som sitter insvept i en ljuslila lakansliknande handduk.
DET BÖRJAR STÅNKAS och pustas inne i bastuvärmen, som ligger på runt 77 grader. Irma sitter precis vid aggregatet och har det kanske svettigast. Men så kommer hon på att man kan lägga handduken över huvudet, så känns det lite svalare.
– Det är jätteskönt att ha den över huvudet!
Alla testar. Och jo, det stämmer faktiskt. Det blir lite svalare. Svalast blir det under den ljuslila handduken som är av viskos. När Valter har den tunna, orangea handduken över huvudet kan han se rakt genom tyget. Det kan inte Idun, som har den tjockaste varianten. Och Erna, som testar den randiga handduken, ser igenom varannan rand. Alla fem resehanddukar är helt enkelt olika, men har också sina likheter. Det blir en svår uppgift att bestämma vilken som är bäst.
I TESTET PRÖVAR scouterna också om de kan få ner handdukarna i deras små nätpåsar, som följer med i köpet. Det är svårt. Det går snabbast att få ner den ljuslila handduken i sin påse, medan scouterna får kämpa ett tag för att lyckas med de andra. Innan de lämnar bastun testar alla att fläkta med handdukarna, så att het luft slår upp mot personen som sitter mittemot. Det blir varmare än varmast.
– Jag måste bada igen! utropar Alma.
Så springer hela gänget ner till havet igen och doppar sig i det kalla vattnet.
Så gick testet till
Resehanddukarna som testades var tvättade en gång innan testet. De var av olika material och olika märken. Testpatrullen fick använda handdukarna till att torka sig med efter baden, och ha dem svepta om kroppen i bastun. Scouterna testade hur materialet känns, om de torkade bra eller dåligt, om de höll sig varma en stund utomhus eller inte, och hur svårt eller enkelt det var att packa ner handdukarna i förpackningen efteråt.
Liknande tidningen scout
Bästa ryggan för dagen
Dagryggsäckar ska rymma det viktigaste och vara lätta. Men behöver man köpa en? Och hur bekväma är de? Testpatrullen svettades och utsåg sin vinnare.
Kratta till kårens kassa
Har ni tröttnat på att sälja kakor? Var lugna – det finns många sätt att samla in pengar till scoutkåren på. Hösten är en perfekt tid för start.
Hajka med hinder
Madelene Olsson hade så ont i sitt ben att hon tvingades sluta i Scouterna. Nu är hon tillbaka – med nytt ben och nya uppgifter. ”Jag kanske kan...