Tidningen Scout29 september 2022

Testpatrullen: Vad har ni i kikaren?

En kikare ska vara lätt att ställa in, lätt att bära, och lätt att få ur fodralet. När testpatrullen gick loss var det solklart vilken som var bäst.

Test av kikare med tegs Scoutkår i Västerbotten.

Självklart ska man ha en kikare med sig ut i naturen. Det var testpatrullen från Tegs Scoutkår i Umeå helt överens om. Flera av scouterna var också vana vid att använda kikare.

– Ibland på vintrarna springer rådjur ut på isen där vi bor. Då brukar jag speja på dem med kikare, säger Ingrid.

Arons föräldrar har en biodling. Den är inte jättelångt bort från huset. Om man vill kolla till den utan att gå fram så använder man kikare. Björn och Astrid har också använt kikare:

– Jag har sett storspov (Västerbottens landskapsdjur) och sångsvan i min kikare, berättar Björn.

– Scouterna hade ett fågelbingo där jag var med. Det var kul och jag såg faktiskt en havsörn, berättar Astrid.

I kikartestet ville scouterna se om kikarna klarar ett fall. Det står i alla bruksanvisningar att man ska vara försiktig. Men vad händer om snöret går av till exempel? Scouterna undersökte det, med bra resultat. Alla kikare klarade att falla på mjukt underlag från andra våningen i tornet.

Sen gjorde testpatrullen en tuff granskning. Trots att kikarna kostar ungefär lika mycket så fanns det stora skillnader. De kikare som fick lägre betyg var svårare att ställa in. En vanlig kikare ska ju först ställas in för avståndet mellan ögonen. Det är individuellt från person till person. Sen vill man förstås ha skärpa på det man tittar på. Men testpatrullen märkte att det var svårt, särskilt på monokikarna. Man behöver använda båda händerna och vara noga med att stänga det andra ögat helt när man kikar.

– Det är bra att den är så lätt, men den är svår att hantera, sa flera scouter.

Testet gjordes i Umeälvens delta. Det är jättestort. Tusentals flyttfåglar rastar där varje vår innan de flyger vidare norrut. Sångsvan, som scouten Björn sett, är en riktig stammis. Under ett dygn har man räknat in hela 6 300 sångsvanar!

Men testpatrullen såg mest hus och natur. Och en gammal kabelvinda som flöt i vattnet.

– En fiskmås var den enda fågel som jag såg, konstaterade Björn.

Om testet

Testpatrullen visste inte vad kikarna kostade. De tre billigaste kikarna fick de tre högsta betygen. Allra bäst och testvinnare var kikaren från Kjell & Company. Den vann för att den var lätt att ställa in och för att färgerna i siktet överensstämde bäst med verkligheten.

Fyra av sex scouter utnämnde den till ”Bäst i test”.

Utmaning för hösten

En kikare är kanske mest nödvändig när man ska spana på fåglar. Bofink, lövsångare, koltrast och pärluggla är fyra fåglar som man kan försöka hitta. Men det finns fler. Runt 560 arter har någon gång setts i Sverige. Flest hittar man i Skåne och på Öland.

En uppmaning till dig som är på väg ut: Försök hitta en rovågel! Det finns till exempel falkar och hökar – men frågan är om inte örnen är kung. Havsörnen kan mäta två och en halv meter mellan vingspetsarna. Titta uppåt. Örnar flyger ofta högt och är experter på att glida fram utan att flaxa.

Kul på planka

Vill ni skratta en stund ihop? Ta fram en kikare, en lång bräda (eller flera som läggs på rad) och en ögonlapp. Gör såhär:

Lägg ut brädorna, kant mot kant, kanske åtta–tio meter. Sätt en lapp för ena ögat och ge scouten en kikare. Kikaren ska vändas bak och fram, och man får bara titta in i linsen. Man ska sen kika ner och försöka balansera sig fram. Kikaren förminskar fötterna. Den som kommer längst utan att trilla vinner. Tips: använd en bredare bräda i början och växla sen till smalare. Bygg in kurvor eller gör det på tid, då blir det svårare. Tänk på att hålla till på ett mjukt underlag.

Tänk på det här

Titta aldrig mot solen (eller annat kraftigt ljus). Det kan skada ögonen.

*En kikare gör ingen nytta i ryggsäcken. Alla testade kikare har en väska som kan fästas i bälte eller bärrem på ryggsäck. Använd den, eller häng den runt halsen. Små kikare väger mindre än en keps. Är kikaren nerpackad har det häftiga kanske försvunnit innan du fått upp den.

*Använd den torkduk som följer med. Undvik kemikalier på linsen, de förstör antireflexskyddet.

*Det finns billigare och dyrare kikare. Kikare under 500 kronor har alltid sämre linser än de som kostar 20 000 kronor. Å andra sidan är de lättare att ta med sig.

*Kikare håller länge och det går att köpa många begagnat. När du hämtar den kan du snabbt kontrollera att den fungerar.

Ännu mer fakta

*En kikare består av flera linser, förstoringsglas, som är monterade efter varandra i ett rör. Linserna hjälps åt att förstora bilden när den når ögats näthinna.

*Man brukar ange styrkan i ”hur många gånger större” ett föremål upplevs i kikaren än i verkligheten. Men det är inte alltid bra att ha alltför bra kikare. Ju starkare den är, desto vingligare blir det att hålla den stilla. Då behövs ett stativ.

*En person med kikare som gjort sig känd var Galileo Galilei. På 1600-talet upptäckte han med sina kikare månens kratrar, solens fläckar, Saturnus ringar och Jupiters månar. Han upptäckte också att vår planet inte stod i centrum utan att det var solen. Det fyndet var inte populärt. Han dömdes av Katolska kyrkan till avbön och husarrest. Först 1992 (!) beklagade kyrkan sitt beslut.

*Teleskopet är kikarnas värsting. I den klassen finns optiska teleskop. Med dem kan man upptäcka stjärnor. *Solen är vår stjärna. Det finns andra stjärnor i Vintergatan och flera är större. VV Cephei, till exempel. Den har 1 000 gånger så stor diameter som vår egen sol.

Liknande tidningen scout

04 dec 2024

48 timmar i en sovsäck

Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...

04 dec 2024

Test: Vassast vinner

Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...

04 dec 2024

Öva i iskall vak

Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...