Tidningen Scout4 december 2024

Test: Vassast vinner

Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men när röken lagt sig fanns ett resultat – och en vinnare.

Text och foto: Anders Boström

Skulle du köpa en pizza för 2 300 kronor om du kunde välja en nästan likadan för 100 spänn på pizzerian intill? Eller tänk dig att du ska köpa en ny rygga. Du hittar en schysst för 1 200 kronor men ser då att det på kroken intill hänger en ungefär likadan – fast priset där är 27 600. Vi vet hur du väljer. Det här är förstås helt orimliga prisskillnader, men det är precis vad testpatrullen ställs inför. Du får – håll i dig – 23 Biltemayxor för en av de dyraste yxorna i testet. Är det värt pengarna? Det är kul att snacka med utmanarlaget Skoogi-doo från Umeå scoutkår, alltså de som orkat sig ut i söndagsottan i regnet.
Det första vi möter är en gestalt, en scout, som liksom vadar fram ur skogen. Det ser ut som i en film och det går naturligtvis inte att inte ställa frågor. Det visar sig att det handlar om en utmaning att sova ute alla månader.
– Hur har du övernattat?
– I vindskydd förstås.
Scouten ser mer glad än frusen ut.
– Jaha, har du en presenning för öppningen för skydd och värme?
– Då blir väl vindskyddet mer som ett tält? Målet är att sova ute och i vindskydd.
Check på oktoberövernattningen alltså. November lär inte bli varmare.


SCOUTERNA BERÄTTAR ATT det kommer ett gäng nya utmanare till en hajk, som de ska träffa. Det är lite oklart om utmanarna, de nya alltså, känner till det. Förmodligen inte. Allt handlar nämligen om hur man bäst skräms i mörkret.
När vi börjar prata om yxor och säkerhet visar det sig att en av scouterna bevittnat en olycka. Någon skulle skoja med den som högg och höll fram handen ungefär där yxan skulle landa. Skämtet misslyckades.
– Det gick inte jättebra.
Vi konstaterar att det förmodligen är större risk att skada benet än fingrarna på en yxa.
Tidningen Scouts tester går ut på att känna och klämma på olika produkter för att bedöma vilken som verkar bäst. Åsikterna är helt personliga. Så är det nu också. De scouter som testar får ingen information om märke (mer än det som står på yxan) eller pris. I yxtestet får de bara yxor och ved. Det finns mängder av olika yxor. Scout testar några få. Vi ville att de skulle vara ungefär lika långa och att det skulle finnas ord som hajk, vildmark eller camping i produktbeskrivningarna. Och så vill vi ha yxor som kostade olika mycket. Men alla önskar sig olika saker:
– Man vill ha en lätt yxa när man ska vandra, men en lite tyngre när man ska klyva ved i lägret, säger Ektoras.
Diskussionen ger en del bra tips att ta med sig:
✿ Var skeptisk mot lättviktsyxorna. Med kniv och påk får man samma resultat.
✿ Kolla eggen i butiken. Biltemas var direkt dålig.
✿ Titta lite extra på eggskydden. De med kardborrefäste kommer att fasta i vantar. De som har rörliga delar har normalt kortare livslängd.
✿ Skaftet är viktigt. Man vill hålla långt bak för att få mer kraft. Det gick inte med alla i testet. Något skaft gav skavsår, något var svårt att få grepp om och något upplevdes som alltför grovt.


SANDRA VAR EN av testpiloterna:
– Skärpan i stålet är viktigt. Vissa var för slöa, de fastnade inte tillräckligt bra i vedbitarna. Jag tycker också skydden var av varierande kvalitet. Om ett går sönder, eller om man tappar det, så gör man ett eget. Men det bästa är ju om det håller. Skinnflärparna kändes bättre än de av plast eller tyg.
Och så var det det där med priset. 23 yxor från Biltema eller en från till exempel Gränsfors – vad skulle väljer man? Scouternas svar går inte att sammanfatta utan spretar en del. Men ett par utmanare konstaterar i alla fall att man kanske skulle satsa på billiga yxor om det var åt andra och dyrare åt sig själv. En konstaterar också att yxor ofta blir liggande och är lätta att tappa bort. Maja-Mathilda var den enda i testlaget som kunde räkna ut vilka två yxor som var dyrast.
– Jag skulle satsa på en i något mellanprisläge. Den billigaste höll inte måttet men de andra var ganska jämna.
Förresten, undrar du hur det gick för hen som slog yxan i benet? Vi har en lugnande hälsning: ”Inget blod i alla fall.”

Kort om yxan


✿ Yxan är ett av människans äldsta redskap.
✿ I grekisk mytologi har det påståtts att Daedalos (Ikaros pappa) var först på bollen.
✿ Det finns uppgifter om att yxor med skaft har funnits i 30 000 år.
✿ Det finns flera tävlingsformer där man använder yxa. Yxkastning är en. Då kastar man mot en tavla som är 91 cm. Avståndet till tavlan är 20 fot (6,1 meter) och man kastar tre kast. Yxor förekommer även i timmersport.
✿ Yxor sorterar under knivlagen. Det är inte tillåtet att bära yxa när man går i butiker och shoppar. Om det är rimligt att bära yxa, till exempel på väg till en hajk, är det dock tillåtet.

Liknande tidningen scout

04 dec 2024

48 timmar i en sovsäck

Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...

04 dec 2024

Öva i iskall vak

Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...

04 dec 2024

Glitter, mingel och beslut

Många och unga. När scouternas framtid avgörs på Demokratijamboree i Jönköping är deltagarna fler än någonsin – och majoriteten under 26.