Tälta i träd – en riktig höjdare
Börjar du känna att du kan det där med tält på läger? Då är det dags att testa något nytt. Surra en botten och sov i luften. Allt du behöver är slanor och sisal.
Text: Marieke Johnson Foto: Albin Haglund
Augusti och växlande molnighet. De flesta av oss vet vad det innebär. Sol, moln, regn. Sol, moln, störtskur. Men vad gör väl det? Äventyrarna i Älvsjö scoutkår har byggt i två dagar. Nu tornar sex trädtält majestätiskt bland trädstammarna. Vackert gömda. Som om de alltid har funnits där.
Något tält vilar delvis på berg. Andra svävar fritt någon meter ovanför marken. Under tälten förvaras lite saker tillfälligt. Nån ryggsäck. Ett par stövlar. På stockarna som håller upp den stora botten hänger badkläder och handdukar. En patrull har gjort en stege för att lättare kunna komma in. Andra klättrar upp lite var som helst, där glipan under tältdukens nedre kant är tillräckligt stor.
– Vi gjorde det här första gången 2011. En ledare i kåren hade sett franska scouter sova i trädtält och lärt sig hur man kan göra, berättar scoutledaren Patrik Sahlin.
Älvsjö scoutkår använder sina vanliga tält. Ingen specialutrustning behövs. Den här gången sover fyra, fem scouter i varje trädtält. På rad. Alla har själva gjort botten till sin egen säng, som består av ett rutnät av sisalrep. Tur det, kanske. Om man ramlar igenom nätet mitt i natten kan man inte bli arg på någon annan.
– Precis, det finns en tanke med att man gör sin egen säng, säger Patrik och skrattar.
Men han intygar snabbt att systemet håller.
– Man ramlar inte igenom. Men man behöver vara lite noga och ha tålamod när man bygger. Rutorna i nätet ska vara kvadratiska och lagom spända. Om de töjs ut kan det bli obekvämt.
När tidningen Scout är på plats har de 28 äventyrarna hunnit sova i trädtälten några nätter. Fastän det var nytt för alla verkar det gå hur bra som helst.
– Vi har blivit vana, säger Leo.
– Ja, men man får lägga sig ner försiktigt, säger Alvar.
Vad är fördelen med att sova i trädtält?
Svaret kommer snabbt från två av äventyrarna:
– Det är roligt!
Men alla håller inte med.
– Det är inga fördelar. Jag vill sova på marken, säger Ludvig.
Ändå ser han väldigt glad ut, trots regnet som just nu öser ner.
Sover du dåligt i trädtälten?
– Nej, jag sover jättebra! Men jag vill ändå hellre sova i vanligt tält.
Så bygger ni trädtält
Ni behöver:
- Slanor
- Stockar
- Tjockare rep, tex surrningsrep från kåren
- Sisalrep – mycket
- Yxa och såg – bra att ha med
- Vanliga tält. Helst inte för stora.
Så gör ni
1) Hitta en plats. Hitta en tät skog. Leta upp en fyrkant av träd. Mellan träden ska ni bygga trädtältets botten. Om ni inte hittar fyra träd, ta tre träd och slå ner en påle i marken som nummer fyra. Ni kan också använda ett berg som stöd.
2) Bygg en stomme. Använd två eller fyra långa stockar, beroende på vilken form tältet har. Surra fast stockarna i träden med tvärslåsurrning. Nu har ni ramen till er botten.
3) Surra sängramarna. Mät hur breda sängarna ska vara. Använd liggunderlagen som mall. Lägg slanor tvärs över (eller under) stockarna på bottenramen. (Stockar under ger mindre glipa upp mot tältduken). Surra med tvärslåsurrning. Slanorna ska ligga längs med liggunderlagen. Sängarna ska helst ligga så tätt att det inte kommer in luft underifrån, i alla fall om det är kallt ute. Nu bildar sängarna tältets golv. Om det är plats över – täck det med packning.
4) Sängbotten görs av sisal som knyts till rutnät. Målet är kvadratiska rutor som är ca 10-15 cm breda. Ju mindre rutor desto mer spänd sängbotten. Ju mer spänd desto mer känns den som en vanlig säng. Stora rutor ger större belastning på repen och större risk att de går sönder. Spänn tre, fyra långa sisal-rep på längden tvärs över ramen, ganska hårt. Gör ett dubbelt halvslag, dra sisal tre varv runt stocken, gör ett dubbelt halvslag till, spänn. Spänn kortare sisal tvärs över. Bilda rutor genom att fästa med överhandsknopar.
5) Spänn upp tältet. Spänn upp yttertältet och ställ det på ramen. Tältpinnarna ska vila på stockarna. Spänn fast duken i marken med sisal. Använd öglorna i duktens botten. Säkra även duken åt sidorna i träden. Sätt även fast stormlinorna om vädret kräver det.
Liknande tidningen scout
48 timmar i en sovsäck
Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...
Test: Vassast vinner
Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...
Öva i iskall vak
Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...