Scouterna på COP26: "Om vi går samman kan vi göra skillnad"
I november förhandlade världens länder om nya mål på FN:s klimattoppmöte i Glasgow. Hundratusentals människor var på plats – och fem scouter från Sverige. Text: Minna Ulin Foto: Henrik Montgomery/TT
När FN håller sina årliga klimatmöten medverkar politiker, förhandlare och forskare från hela världen. Men även människor från föreningar och organisationer. Elin Wilhelmsson, Anton Foley, Sofia Westergren, Agnes Hjortsberg och Siri Ankarfors representerade svenska Scouterna och den internationella scoutrörelsen WAGGGS på årets möte i Glasgow, COP26.
– Scouterna har en naturlig koppling till klimat och hållbarhet. Jag ville åka hit för att lära mig mer om hur frågan hanteras på en internationell nivå och höra hur andra påverkas av klimatkrisen, säger Agnes Hjortsberg från Dalarö utanför Stockholm.
Under en del av veckan bodde de på ett scoutcenter en bit utanför Glasgow, tillsammans med scouter från bland annat Storbritannien och Mexiko. Tidigt varje morgon tog de tåget till mässområdet i centrala staden för att gå på seminarier och pressträffar, lyssna på föreläsningar och träffa människor. Som observatörer kunde de svenska scouterna komma in och prata med diplomater, förhandlare och politiker i den så kallade blå zonen.
– Det är naivt att tro att vi kan påverka makthavare. Men vi kan träffa andra unga här och skapa en starkare rörelse som i sin tur har påverkanskraft. Jag tror också att vi kan signalera till svenska scouter varför vi ska ta ställning i klimatkrisen och hur man kan göra, säger Anton Foley som läser statsvetenskap i Uppsala.
En av klimattoppmötets största frågor var att följa upp avtalet från mötet COP21, som hölls i Paris för sex år sedan. Där lovade världens länder att bidra till att växthusgaser minskar och sträva efter att hålla global uppvärmning under 2 grader, helst inte mer än 1,5. Scouterna satt med under en förhandling om artikel 6 i Parisavtalet, som rör handel med utsläppsminskningar. Det var en av de mest intressanta frågorna på hela COP26, tycker Siri Ankarfors från Växjö.
– Jag är rädd för att rika länder kommer att fortsätta som i dag och köpa utsläppsminskningar för att slippa agera. Det var spännande att följa förhandlingarna, även om inget blev klart. Det var tydligt att frågorna väcker starka känslor och att länderna är ganska oense.
Scouterna fick inte chans att se höjdare som USA:s president Joe Biden eller Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Men de pratade bland annat med flera nordiska ministrar. En var Stefan Löfven, som var på klimattoppmötet strax innan han slutade som Sveriges statsminister.
– Det var faktiskt han som kom fram till oss, för att vi var scouter. Vi lyfte vikten av att ha med det unga perspektivet när man diskuterar klimatkrisen. Det blev lite småprat också. Han berättade att scoutrörelsen ligger honom varmt om hjärtat. Hans fru Ulla och hennes barnbarn är scouter, säger Siri Ankarfors.
Scoutdräkten lockade många deltagare på mötet. Allt från scoutföräldrar till folk från Kanada, Indonesien, Argentina och Europa, som är eller har varit scouter, ville prata. Att synas var också en viktig del av uppgiften. På så sätt bidrog de svenska scouterna till att makthavare kunde se att unga i hela världen bryr sig om klimatet, och påverkas av deras beslut, tror Siri Ankarfors.
– Vi blev verkligen ett ansikte för scouterna och det unga civilsamhället. Det är kul och viktigt. Mötet var ju en chans att påverka, inte bara en häftig upplevelse för oss individer.
Innan klimattoppmötet startade höjdes kritiska röster om vilka som skulle få höras på mötet. Fattiga länder står oftast för en mindre del av världens utsläpp, men drabbas hårdast av klimatkrisen. Brist på coronavaccin ledde till att många inte kunde skicka delegationer till Glasgow.
Här kommer de svenska scouterna in. Innan klimattoppmötet startade började de jobba för att ändra den bilden. De gjorde intervjuer, formulerade budskap till affischer och flygblad och uppdaterade sociala medier. Alla delar föll på plats, trots att de inte kände varandra i början.
– Det slog mig att scouternas arbete i patruller verkligen lär oss att samarbeta. Det är coolt att det funkar, säger Agnes Hjortsberg.
Den viktigaste delen var att prata med unga scouter från länder som ingår i Globala Syd, den fattiga delen av världen.
– En tonåring i Brasilien sa att allt det som folk sa inte kan hända, händer här just nu. Att höra det från en 16-årig scout gör att frågan kommer närmre. Vi vill lyfta deras röster. Att deras länder inte ska få förhandla eller berätta sina historier är upprörande och orättvist, säger Siri Ankarfors.
Hur har ni uppmärksammat dem på mötet?
– Vi har till exempel delat ut flygblad och berättat för makthavare vad unga scouter i Globala Syd upplever, så att de får höra konkreta exempel på att det inte är ett framtida hot utan en pågående kris. Några av oss har också varit med på demonstrationer och agerat på gatorna.
Nu är COP26 i Glasgow historia. De fem svenska scouterna hoppas att deras insats sätter spår, även efter klimattoppmötet.
– Vi visade att scouterna engagerar sig och står upp tillsammans med andra ungdomsorganisationer. Scouterna är en stor, internationell organisation. Om vi kan gå samman för klimat och hållbarhet tror jag att vi kan göra skillnad, säger Sofia Westergren från Mölnlycke.
Fakta: Klimattoppmötet COP26
FN håller klimattoppmöten, Conference of the Parties (COP), varje år. Det senaste var i Glasgow 31 oktober–12 november och hette COP26, eftersom det var 26:e mötet sedan starten 1995.
På COP möts världsledare för att besluta om klimatstrategier för hela planeten. Årets förhandlingar handlade bland annat om hur mycket länderna ska minska sina utsläpp och när det ska vara gjort. En annan fråga var hur man kan få till rättvisa klimatåtgärder.
Ett hundratal världsledare, drygt 21 000 delegater och 14 000 observatörer var på mötet. Betydligt fler demonstrerade för klimatet på Glasgows gator.
Liknande tidningen scout
48 timmar i en sovsäck
Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...
Test: Vassast vinner
Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...
Öva i iskall vak
Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...