Tidningen Scout4 december 2024

Öva i iskall vak

Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på Uvbergsudden tränar scouter på att hamna i isvak, ta sig upp och rädda någon.

Text: Maria Widehed Foto: Emil Malmborg

– Jag tänker på min andning. Den är väldigt viktig.
Den bruna mössan på Majas huvud värmer när hon är i det nollgradiga vattnet. Några sekunder tidigare har hon ställt av sina randiga badtofflor och långsamt klivit ner i isvaken. Nu tar hon sig med lugna simtag från ena sidan av vaken till den andra. Det är minus tolv grader i luften. Vi har tagit oss till Uvbergsstugan i Torsång, Dalarna. Här ska fyra vintervana utmanare från Järlindens och Borlänge scoutkår lära oss allt om hur man kan öva för att vara beredd om man själv, eller en kompis, går igenom isen. De höga tallarna och granarna runt omkring oss är tunga av snö. Den timrade scoutstugan ligger alldeles intill vattenbrynet och på sjön är isen i dag trettio centimeter tjock.


KVÄLLEN INNAN VI kom var scouterna på plats och sågade upp en isvak på sjön. Det tog sin tid och termometern visade minus 21 grader. Med issåg och isborr brukar det ta ungefär fyra till sex timmar, berättar de. Över natten har nästan en decimeter is lagt sig som en hinna över vaken, som är knappt två meter lång och lite mindre än 1,5 meter bred. Det är 1,6 meter ner till botten. Runtom vaken har scouterna byggt en sarg av isblock. De har märkt ut vaken med pinnar och gult snöre. Innan de gav sig ut på isen kollade de tjockleken med en ispik.


MAJA ÄR 16 år och en van isvaksbadare. Hon var bara sex år gammal första gången hon testade att hoppa i med vinterkläder och skor. I dag känner hon sig trygg med kroppens reaktioner och tänker automatiskt på sin andning. Ett bra knep för att hjälpa personen som är i isvaken är att ställa frågor som för tankarna bort från kylan, öppnar upp lungorna och hjälper till att hitta lugnet. Det vanligaste är att fråga om namn och personnummer. Men utmanarna tipsar också om hur man kan fråga om favoritknop eller patrullrop.
– Om man vill göra det ännu lite svårare så frågar man om det bästa scoutlägerminnet. Då måste man tänka efter lite, säger Maja.
– Det är kicken och chocken som är kul, säger Albin, 16 år. Han hoppar i med hela huvudet när Maja har kommit upp.


MEN VARFÖR SKA man öva på att bada isvak? Jo, för att under säkra former lära sig hur kroppen reagerar på kraftig nedkylning, hur man får kontroll över sin andning och hur man tar sig upp och får tillbaka värmen.
– Det blir roligt eftersom man lär sig att kallt vatten inte är farligt. Det gäller bara att andas djupt, säger Albin, samtidigt som han tar sig upp och springer till den varma vedeldade bastun.
Scouterna från utmanarlagen Smurferna och B-laget har varit noggranna med förberedelserna innan de satt igång. En bit nedanför stugan ligger kårernas gemensamma bastu. Oskar, 15 år, har under morgonen klyvt ved till bastun.
– Vi tycker det är en bra idé att använda sjön till utbildning, säger Dennis Peil.
Han är vice ordförande i Stora Tuna scoutkår, som har hängt med ut den här dagen.

DE SENASTE VECKORNA har det varit fint väder och stabil is. Det har lockat ut många på sjön för en promenad eller skridskotur. Men det gäller att vara förberedd om olyckan är framme.
– Eftersom vi har detta så nära är det viktigt att man också är beredd på vad som kan hända om isen spricker, säger Dennis. – Klara, färdiga, gå!
För att få upp värmen innan man ska bada är det perfekt med isdubbsrace. Maja och Oskar lägger sig ner på isen och drar snabbt iväg.
– Styrka i armar och snabbhet är viktigt, säger Maja.
Och att använda armar och ben växelvis, säger Oskar:
– Den tekniken är bra för då använder du så stora muskelpartier som möjligt.
Man kan träna på att ta sig upp ur vaken på samma sätt. Det är också viktigt att man har isdubbarna på rätt plats. De ska vara fint snurrade och hänga runt halsen – högt upp – så att de inte flyter runt nere i vattnet.
– Du får ju lätt lite panik när du hamnar i vattnet, säger Maja.
Scouterna övar också tillsammans på kast med livlina.
– Det är viktigt att tänka på att den här livlinan kommer att glida på isen. Det är skillnad mot när man kastar på marken, säger Oskar.

DEN SOM SKA dras upp ur vaken kan hjälpa till med sina isdubbar om personen är vid medvetande. Om personen däremot är medvetslös kan man använda livlinan på ett annat sätt. Det berättar Lars Nyström som är materialare i Järlindens scoutkår. Han visar utmanarna:
– Då kan man använda livlinan som en ryggsäckskoppling med lina bakåt. Den person som har på sig livlinan som en ryggsäck lägger sig ner, dubbar sig ut och tar tag i den medvetslösa – och så ska kamraterna kunna dra in den som har ryggsäcken på sig.


MAJA ÄR SNABB att koppla på livlinan och övar på att dubba sig ut för att hämta hem Oskar. Efter det testar Oskar att hämta hem Ashtan med hjälp av det som kallas ”den förlängda armen”, där man använder en boj, gren eller något annat för att nå den som är i vattnet. Det minskar risken för att den som räddas råkar dra i personen som försöker hjälpa. Lars tipsar om att det går att öva på att rädda någon med livlina även inne i scoutlokalen. Man kan ta till det man har. Det kan vara en filt eller en skejtboard som man lägger den som ska ”dras upp” på.
– Bara att få känslan av hur det är att dra någon med livlina är viktigt.

UTMANARNA ÄR ÖVERENS om att det är ett kul heldagsprojekt att öva isvaksbad. Man kan ta upp isvaken på förmiddagen för att sedan bada, basta och grilla korv.
– Det är viktigt att bli van. Då är man redo när det gäller, säger Maja.

Bra att ha med på isen


✿ Ispik för att kolla isens tjocklek.
✿ Isborr och issåg att ta upp vaken med, band och pinnar att märka upp den med.
✿ Isdubbar, livlina och boj.
✿ En kompis.
✿ Torrt ombyte i plastpåse eller vattentät väska.

Ta upp vak – så gör ni

  • VÄLJ EN BRA PLATS. Finns det ett bra ställe med bastu nära, en varm stuga eller eldplats där ni kan grilla korv efteråt?
  • HITTA EN EXPERT. Har ni någon i kåren som har erfarenhet av att bada isvak? Kontakta annars ett livräddningssällskap nära, räddningstjänsten eller en annan kår.
  • SAMLA IHOP ETT GÄNG. Vem som helst får lov att ta upp en isvak i hav, sjö och andra vattendrag enligt allemansrätten. Tänk på att det är tungt och det är bra att vara många.
  • TESTA ISEN. Innan du tar dig ut måste du testa isens tjocklek med en ispik. Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att du ska kunna gå säkert på den. Kärnisen är genomskinlig och hård. Glöm inte att även tjocka drivor av snö måste undersökas. Under snön kan isen vara bortsmält. Om ni är flera som badar är det viktigt att välja en plats med extra tjock is och stå med någon meter emellan er för att fördela vikten.
  • MÄT OCH BORRA. Mät ut den tänkta isvaken genom att rispa i isen med isdubbar eller annat redskap. Börja med att borra ett hål med en isborr eller hugg med hjälp av ett spett.
  • SÅGA. Om du utgår från en brygga eller stege ska du börja såga så nära stegen som möjligt och jobba dig utåt via ett lodrätt snitt. Såga små fyrkanter och tänk på att varje isflak du sågar loss flyter. Mindre fyrkantiga iskuber är lättare att trycka bort under isen.
  • BYGG EN SARG. Ett bra tips är att använda iskuberna till att bygga en issarg runt själva vaken. Tillsammans med pinnar ramar de in på ett säkert sätt. Om det inte finns en stege vid vaken bör issargen göras med en vuxen persons längd från kanten, så att man kan häva sig ur vaken med hjälp av isdubbar. Man kan använda stege som hävstång för att få upp isflak och iskuber ur vaken.
  • MÄRK UT. Den som skapar en isvak är skyldig att minimera risken för personskada enligt Lagen om skydd mot olyckor. Sätt alltid upp pinnar och markera gärna med band runt vaken.

Öva på räddning


VANLIGT KAST MED LIVLINA.
Tänk på att livlinan kommer glida på isen.
FÖRLÄNGDA ARMEN.
Kravla dig ut med en gren, livboj eller spade och sträck ut till personen i vaken. Använd "den förlängda armen” som gör att du kan släppa om du börjar dras med ner i vaken.
LIVLINAN SOM RYGGSÄCK.
I den här övningen blir du själv den förlängda armen, din kompis halar in dig när du fått upp personen i vaken.

Öva på bad


✿ Använd säkerhetslina som en vuxen håller i.
✿ Ta dig gärna ner med stege. Tänk på att lägga något på stegen om den är av metall, så att fötterna inte fryser fast.
✿ Andas långsamt och djupt när du hoppat i. Fokusera på att vara lugn.
✿ Lägg upp armarna på kanten, lossa isdubbarna och tryck ner dem i isen. Sparka med benen och dra dig upp.
✿ Ställ dig inte upp direkt utan kryp eller åla en bit från vaken.
✿ Byt om till torra kläder.

Liknande tidningen scout

04 dec 2024

48 timmar i en sovsäck

Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...

04 dec 2024

Test: Vassast vinner

Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...

04 dec 2024

Glitter, mingel och beslut

Många och unga. När scouternas framtid avgörs på Demokratijamboree i Jönköping är deltagarna fler än någonsin – och majoriteten under 26.