Mens på läger – så funkar det
Väldigt många barn och unga har mens. Också på sommaren. För att alla ska känna sig trygga på hajker och läger behöver vi prata om det innan vi ger oss ut.
Text: Linnea Wedelin, Foto: Magnus Fröderberg, Illustrationer: Lovisa Zacrison
Sanna Vanno är projektledare på en organisation som heter Mensen. Hon jobbar för att fler ska veta mer om mens och att det inte ska kännas konstigt att prata om det.
Mens är en naturlig del av livet. Ändå blir många barn oroliga över det.
– Det har funnits mycket tabu kring mens. Det gör att många är lite rädda att prata om det. Och det blir en dålig kombo. Barn får mycket funderingar kring mens, samtidigt som vi vuxna ger dem väldigt lite stöd i det, säger Sanna.
Hon berättar att många barn känner att de inte kan delta i aktiviteter på samma villkor som andra när de har mens. Det gäller även scouting. Det kan handla om att ingen tänker på var du kan slänga ditt mensskydd på lägret, eller hur du ska tvätta händerna ordentligt när du byter tampong. Vissa aktiviteter, som bad, funkar bara om du har en tampong. Och vissa kanske inte har råd att köpa mensskydd.
– Ifall du som förälder eller scoutledare ska ha med barn ute på annorlunda aktiviteter, utanför det vanliga livet, så tycker jag verkligen att du borde ta ansvar för att alla barn har det de behöver för att vara med på aktiviteten, säger Sanna.
Hon har träffat en hel del scoutledare i sitt jobb. Många av dem har inte mens själva och vet inte hur de ska prata om mens med scouterna.
– Jag brukar uppmuntra dem att inte se mensen som en kvinnogrej. Det är inte bara personer med snippa som kan prata om det!
Sanna vill också peppa scouter att våga prata mer om mens med andra i sin scoutgrupp. Det kan vara något så enkelt som att säga: Jag ska ha mens det här lägret. Eller fråga: Har du haft mens på något läger? Jag vet inte riktigt hur jag ska göra.
– Om du har ett problem som har med mens att göra, som var du ska kasta ett mensskydd, så har garanterat andra det också. Om ni blir ett gäng som pratar om det blir det lättare för ledaren, som kanske inte har mens själv, att fatta att hen behöver ta hänsyn, säger Sanna.
Tips till dig som är scout
✿ Fråga dina scoutledare var man kan slänga mensskydd.
✿ Packa med några mensskydd i väskan, även om du inte själv har mens. Det kan hjälpa en kompis. Tamponger är också toppenbra eldstartare!
✿ Ska du ha mens på läger? Berätta det för dina scoutkompisar inför lägret.
✿ Påverka scoutkåren att ha gratis mensskydd i lokalen. På sidan mensen.se finns materialet En Menskligare skola. Där finns tips och råd om hur du kan göra.
✿ Är det menskris på hajken? Kan du inte låna mensskydd av dina kompisar eller ledare? Gör en krisbinda: Rulla ihop en bit toapapper, lägga i underkläderna, sätt fast genom att vira några varv papper runt omkring.
Råd till scoutledare
✿ Mens är en fråga för alla, inte bara för de med snippa.
✿ Gör mens mainstream. Skriv in mensskydd på packlistan till scoutlägret. Se till att det finns bindor och tamponger i lådan med plåster. Sätt upp skyltar som berättar var mensskydd finns (det finns jättefina färdiga på menskompetens.se)
✿ Glöm inte soporna. Det finns inte alltid papperskorgar på läger och hajker. Tänk igenom innan var scouter kan slänga mensskydd. Berätta det för scouterna.
✿ Vad behövs för att även scouter med mens ska kunna delta i alla aktiviteter? Tänk efter före. Packa gärna med tamponger när ni ska bada. Berätta det så alla vet att de är med.
✿ Förbered er ihop. På menskompetens.se finns tex diskussionsmaterialet Mens på läger. Det passar för ledarteam inför läger och hajker.
Fixa en menslåda
Ha mensskydd tillgängligt i scoutlokalen och på lägret. Köp olika typer av skydd i olika storlekar. Samla dem på ett ställe där alla vet var de finns. Kanske i en märkt låda eller tygpåse på varje toalett, eller i sjukvårdslådan. Tänk på att flera personer kan få mens på samma läger, det kan behövas fler skydd än ni tror. Glöm inte att fylla på lådan.
Olika typer av skydd
Binda
Sätts fast i underkläderna och suger upp blodet. Slängs när det är dags att byta. Praktiskt att ha på läger, men det måste finnas ett ställe att slänga dem på. Du kan inte slänga bindan i skogen. Du kan inte heller bada med den.
Tampong
Tampong förs in i snippan och suger upp blodet där. Eftersom tampongen sitter inne i kroppen rinner inte blodet ut och den kan användas när du badar. Det är viktigt att du tvättar händerna noga innan du sätter in tampongen. Det kan vara lite svårt på läger eller hajk. En använd tampong ska slängas, precis som en binda.
Menskopp
En liten gummikopp som förs in i snippan och fångar upp mensen. När den är full tömmer du den i till exempel vasken. Den kan återanvändas nästan hur många gånger som helst. Menskoppen måste rengöras noggrant mellan varje gång den används, så den kan vara lite klurig att använda på läger eller hajk.
Mensunderbyxor
Mensunderbyxor (menstrosor) blir vanligare och går att köpa i flera klädaffärer. De ser ut som vanliga underbyxor men kan användas utan annat mensskydd. Själva underbyxan suger upp mensen. Underbyxorna är ganska dyra men kan vara praktiska, till exempel om du inte vet exakt när mensen ska komma.
Tygbindor
Tygbindor är återanvändbara och gjorda av tyg. Du kan köpa dem färdiga, eller sy själv. När du använt dem behöver de tvättas i 60 grader, så de är inte jättepraktiska på läger eller hajk. Det behövs ganska många för att räcka en hel mens. Men kanske är det ett bra hantverk till ett scoutmöte?
Hallå där ...
Wilma Armgren, som har startat en namninsamling för gratis mensskydd på sin skola.
Varför började du med det här?
– Vi har försökt få gratis mensskydd på min skola länge, men de vuxna har bortförklarat det. Jag körde igång namninsamlingen så att vi kan visa att vi är många som tycker det är viktigt. Och så att det kan ske en förändring.
Ni har fått in över två hundra underskrifter. Trodde du det?
– Jag förväntade mig inte att det var så många som skulle skriva under. Många har hört av sig och frågat om de kan skriva under även om de inte går på skolan, bland annat scouter i andra delar i Sverige.
Vad vill du säga till de som vill göra någonting liknande?
– Kör på. Vi kan inte förvänta oss förändring om vi inte gör något. Om det finns någon där ute som är osäker på om de ska göra något liknande, gör det ändå! Du växer ifrån osäkerheten och gör bekväma människor obekväma. Det leder till förändring.
Liknande tidningen scout
48 timmar i en sovsäck
Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...
Test: Vassast vinner
Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...
Öva i iskall vak
Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...