Tidningen Scout2 december 2024

”Ledarna är jätteviktiga”

Scouter känner att de kan göra skillnad – både i kåren och för klimatet. Det visar Scouternas medlemsundersökning. – Unga ser att de kan påverka alla möjliga beslut på alla nivåer, säger Agnes von Essen.

Text: Marieke Johnson

Roligt, utvecklande och tryggt. När Scouterna frågar sina medlemmar vad de tycker om verksamheten slår de positiva svaren nästan i taket på flera områden. Fler än nio av tio svarar att de tycker att det är roligt att vara scout, att de är stolta över att vara scouter och att de skulle rekommendera Scouterna till andra. Lika många säger att scouting ger äventyr, personlig utveckling och utvecklar ungas ansvar.
– Det här är ungefär samma siffror som vid vår mätning 2022. Det visar att vi har en stabil verksamhet som upplevs som bra, trygg och utvecklande för många, säger Agnes von Essen som är insiktsansvarig på Scouterna.

NYTT FÖR I år är att fler scouter känner att de har makt att förändra. Åtta av tio svarar att de kan påverka besluten i sin scoutgrupp eller avdelning. Varannan tycker att de kan påverka beslut i sin kår. En av sex svarar att de kan påverka inom distriktet. Siffrorna är högre än vid mätningen 2022.
– Vi ser en skillnad. Det kan vara en effekt av pandemin och att vi träffas mer fysiskt på plats. Men vi vill också tro att vi har öppnat för samtal om vilken plats unga kan ta i samhället, till exempel när vi har pratat om Scouternas nya strategi, säger Agnes.
Scouterna har också självförtroende i aktuella samhällsfrågor. Hela 86 procent svarar att de kan göra något för miljön och klimatet. En förklaring till den höga siffran kan vara att många tycker att klimat- och miljöfrågorna är viktiga. När man får ökad kunskap, och chans att engagera sig i en fråga, ökar känslan av att kunna göra något åt den.
– Vi vet att andelen barn och unga som känner att de kan påverka klimatet har minskat rätt rejält i samhället de senaste åren. Det ser ut som att våra medlemmar ligger bättre till här, men vi behöver ställa fler frågor för att vara säkra på det, säger Agnes von Essen.

ALLA SOM ÄR med i Scouterna, eller känner en scout, vet hur viktiga ledarna är för scouterna – och scouterna för ledarna. Och visst syns det även här. När man låter AI analysera vad som får scouterna att känna sig trygga visar det sig att fyra av tio punkter handlar om ledaren. Scouter i åldern 8 till 25 vill ha ledare som är bra, snälla, trygga, närvarande, som lyssnar, förstår, tar ansvar, stöttar – och som de känner tillit till.
– Ledarna är jätteviktiga för att bygga en kultur på avdelningen. De behöver vara goda förebilder för hur man är en inkluderande, stöttande och trygg kompis. De behöver visa att de tar tag i problem som uppstår. Det är viktigt för att det ska fungera, säger Agnes och fortsätter:
– Många barn och unga behöver extra vuxna i sina liv. För scouter kan ledaren vara en sån vuxen.


DET DÄR MED att scouterna är viktiga för ledarna då? Såklart. När ledare och vuxna får frågan om varför de engagerar sig ideellt i Scouterna svarar nästan åtta av tio att de vill göra skillnad för barn och unga. På andra och tredje plats kommer att ha roligt och få gemenskap.

Svar från september

Webbenkäten skickades ut i september till drygt 45 000 medlemmar registrerade i Scoutnet. Svarsfrekvensen var 12,5 procent.

Jamboreerna då? Hur poppis är de? Jo…

75 % av kårerna var med på Jamboree17 eller Jamboree22 i Sverige. Var femte scout i åldern 13–25 var också på ett internationellt arrangemang, som WSJ eller Explorer Belt, under 2023 eller 2024. Lika många var på JOTA/JOTI eller annan digital träff.

"Vi vet att man vill få frågan"

DET ÄR INTE BARA SCOUTERNA som trivs i kårerna – det gör ledarna också. I höstens medlemsundersökning svarar ungefär nio av tio ledare att de trivs, att de kände sig välkomna när de började och att de tycker att ledaruppdraget är utvecklande.

Drygt åtta av tio tror också att de kommer fortsätta att vara ledare. Imponerande. Och framför allt bra. Bland kårstyrelsernas medlemmar svarar nämligen bara en av sex att det är lätt att hitta tillräckligt med ledare. Varannan kårstyrelse säger att de aktivt försöker rekrytera nya medlemmar, men bara var tredje att de har rutiner för att introducera dem.
– Vi vet att många vill engagera sig, men de vill få frågan. Kårer vinner på att vara aktiva och tydliga med vad det finns för typer av engagemang och tiden som krävs. Om man får en förälder på kroken behövs en bra introduktion och en plan som följs. Vi vet att det är jätteviktigt, säger Agnes von Essen på Scouterna.

DE BÄSTA STÖDEN ENLIGT LEDARNA:
1. Stöd från egna kåren
2. Ledarutbildningar
3. Programmaterial
4. Trygga möten-stöd och material
5. Mötesplatser och workshops

Liknande tidningen scout

11 sep 2024

Bästa ryggan för dagen

Dagryggsäckar ska rymma det viktigaste och vara lätta. Men behöver man köpa en? Och hur bekväma är de? Testpatrullen svettades och utsåg sin vinnare.

11 sep 2024

Kratta till kårens kassa

Har ni tröttnat på att sälja kakor? Var lugna – det finns många sätt att samla in pengar till scoutkåren på. Hösten är en perfekt tid för start.

11 sep 2024

Hajka med hinder

Madelene Olsson hade så ont i sitt ben att hon tvingades sluta i Scouterna. Nu är hon tillbaka – med nytt ben och nya uppgifter. ”Jag kanske kan...