Kratta till kårens kassa
Har ni tröttnat på att sälja kakor? Var lugna – det finns många sätt att samla in pengar till scoutkåren på. Hösten är en perfekt tid för start.
Text: Linnea Wedelin
När tidningen Scout pratar med ledaren Johan Pamp har han och Svedala scoutkår precis kommit tillbaka till Sverige. I somras åkte nämligen 49 Svedalascouter till England, för två veckors storstadspuls i London och läger på scoutön Brownsea Island utanför Bournemouth. Och resan fick en riktig guldkant. Innan de åkte hade ledare, scouter och föräldrar nämligen lyckats samla in nästan 107 000 kronor.
– Vi involverade scouterna för ett år sen. Redan då började vi samla in pengar, säger Johan Pamp.
Svedala-ledarna gjorde tidigt en budget och bestämde ett pris för resan. Det skulle kosta 9 000 kronor att åka med. Men de pengarna räckte bara till resa, mat, lägerkostnad och boende. Om scouterna också skulle kunna göra extra roliga saker, som att besöka museet Harry Potter studios i London, behövde de ännu mer pengar.
– Det blev en morot för scouterna att vilja samla in mer, berättar Johan.
Kåren testade flera olika sätt att tjäna pengar på. De gick runt och sålde kakor, på samma sätt som många gör med sina skolklasser. Det funkade så där. Det försökte också sälja grillkol. Det gick inte heller så bra. Men det gick bättre att sälja korv i området där de bor, till exempel på marknader, Valborg och träffar med allsång.
– Det hände något när vi jobbade tillsammans i en grupp. Och när vi kunde visa upp oss och berätta om vår resa, säger Johan.
Det som gav mest pengar per arbetstimme var att kratta löv i en park. Då fick kåren in 16 000 kronor på två dagar. Uppdraget lyckades ledaren Lena Holm ordna på ett glöggmingel med näringslivet i kommunen.
– Jag gick dit och gjorde reklam för Svedala scoutkår, och berättade att vi ville erbjuda företag olika tjänster för att tjäna in pengar till Englandsresan, säger hon.
Scouterna hittade också ett roligt sätt att tjäna extra pengar på vid golfbanan intill kårens scoutstuga. De brukade plocka borttappade golfbollar där bara för att det var kul. Efter ett telefonsamtal till golfklubben fick de nu också en slant för varje insamlad boll.
– Det gav inte jättemycket pengar, men engagemanget från scouterna var stort, berättar Johan.
Inför sommarens resa till England diskuterade ledarna om pengarna skulle fördelas mellan scouterna utifrån hur mycket de hade jobbat, eller inte. De bestämde att allt skulle splittas jämt.
– Vi ville att alla skulle hjälpas åt för en gemensam resa, det kändes rätt. Det finns alltid vissa som säljer mer, men inget har snyltat på någon annan, säger Johan.
En annan kår som verkligen har lyckats med att samla in pengar är Valsätrakyrkans scoutkår i Uppsala. Varje höst sedan 1987 engagerar sig hela kåren i ett samarbetssprojekt som de kallar Spring för livet. Tillsammans samlar de in pengar till en förening som gör något bra i ett annat land. Björn Herrmann som är utmanarledare i scoutkåren berättar:
– De senaste åren har vi samarbetat med en vänförsamling i Myanmar i Sydostasien.
Exakt vad pengarna går till har ändrats några gånger. Men själva insamlingen har fungerat ungefär likadant sen de började. En dag under hösten samlas scoutkåren och Valsätrakyrkans församling för en Spring för livet-dag. Där ställer allt från små scouter till pensionärer upp i ett lopp. De ska försöka springa, gå eller rulla så många varv som möjligt.
– Alla som deltar får hitta sponsorer, som säger att de ska betala en viss summa pengar för varje varv de tar sig runt, berättar Björn Herrmann.
Innan loppet är det gemensam uppvärmning, och så musik förstås. För sponsorerna är det spännande att se hur många varv deltagarna tar sig runt banan.
– Det är roligt att inte veta exakt hur mycket man kommer att ge, säger Björn.
Två av höstens scoutmöten handlar också om projektet. På ett möte får scouterna lära sig mer om hur det är att leva i Myanmar. På ett annat möte går de runt i Valsätra med bössor för att samla in pengar. Många lägger en slant i bössorna. Eftersom det görs under ett scoutmöte är det lätt att engagera ungdomarna.
– Det är en tradition, så alla vet att det infaller en vecka på hösten. De tycker att det är roligt ända upp i tonåren, berättar Björn.
Alla pengar som samlas in går till ett projekt i Myanmar. Björn tror att det är en nyckel till att skapa förtroende och få in ännu mer pengar. Man vet helt enkelt vad pengarna används till.
Sen coronapandemin har insamlingen gått bättre och bättre. 2023 samlade scouterna och Valsätrakyrkans församling in rekordsumman 128 000 kronor.
– Vi lever i en värld med allt fler mörka moln på himlen, men här kommer scouter och knackar på dörren och vill göra nåt bra. Det vill folk ge till. Det har ganska stor effekt tror jag, säger Björn.
”Bjud in givare till er”
Det finns många stiftelser och fonder att söka pengar från. Och dessutom privatpersoner som vill skänka gåvor. Scouternas insamlingsexpert Ann-Kristin Törnqvist ger sina bästa tips.
Vad ska man tänka på när man söker bidrag som scoutkår?
– Ett tips är att söka bidrag från stiftelser, gärna med lokal anknytning. Andra tips är Frimurarna, Odd Fellow och liknande organisationer. Om det finns någon privatperson i närheten som vill göra skillnad genom att skänka pengar så försök få kontakt och fråga om hen vill vara med och stötta kåren.
Vad är viktigt när man skriver en ansökan eller kontaktar någon?
– Läs igenom stiftelsens anvisningar noga så att det som du vill söka pengar för stämmer överens med stiftelsens ändamål. Och ta reda på när ansökan ska vara inne. Sen har Scouterna en fantastisk verksamhet som är tacksam att visa upp. Bjud in stiftelser och privatpersoner till er verksamhet och visa upp den!
Vad brukar vara lättare och svårare att få pengar till?
– Det brukar vara lättare att få bidrag till projekt inom en viss tidsram, än till löpande verksamhet som pågår hela tiden. Det gäller särskilt om projektet bidrar till att lösa en samhällsutmaning och stöttar barn och unga som är utsatta på något sätt. Både stiftelser och privatpersoner vill göra skillnad i samhället.
Om man får en gåva, hur ska man tacka på bästa sätt?
– Om det är ett större bidrag från en stiftelse är det bra att både tacka personligen och med ett brev som undertecknas av till exempel ordförande. Om det är en större donation från en privatperson så ring upp och tacka, och skicka gärna också ett tackbrev. Och så glöm inte att rapportera på något sätt sen till givaren om hur pengarna användes.
Vad drar in mest cash?
Valborg och liknande folkfester är viktiga inkomstkällor för många scoutkårer. Men vad är bäst att sälja?
Träkvista sjöscoutkår i Ekerö kommun har sålt många olika saker på Valborg. Här tipsar Erik Cederberg från kåren om vad som funkat för dem:
* Sockervadd Bäst marginaler, alltså vi har tjänat mest på det jämfört med vad det kostar att ordna. Men det kräver många personer och det tar tid, så det blir lång kö.
* Popcorn Inte lika bra marginaler som sockervadd, men går fortare att göra om man har en riktig maskin. Så det ger bättre vinst.
* Brända mandlar Mysigt och luktar gott. Men vinsten blir inte så stor eftersom mandlar är dyra att köpa in.
* Hoppborg Drar inte in jättemycket pengar, men det är uppskattat bland de mindre barnen.
* Marshmallows och kex I år sålde vi färdiga påsar och hade s’mores-grillning på eldfat. Det gav ingen jätteförtjänst men bra reklam. Många barn tyckte det var kul!
Liknande tidningen scout
Bästa ryggan för dagen
Dagryggsäckar ska rymma det viktigaste och vara lätta. Men behöver man köpa en? Och hur bekväma är de? Testpatrullen svettades och utsåg sin vinnare.
Hajka med hinder
Madelene Olsson hade så ont i sitt ben att hon tvingades sluta i Scouterna. Nu är hon tillbaka – med nytt ben och nya uppgifter. ”Jag kanske kan...
Ät gott ute men preppa hemma först
Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...