Tidningen Scout14 mars 2023

Kärrtorp tog in hela sin kö

Vad gör man när kön till kåren blivit så lång att den inte går att hantera? Erbjuder alla en plats? Ja, med lite nytt tänk går det.

Karusell på gång! Ledare och scouter hjälps åt att bygga den. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Text: Martina Nyhlin & Foto: Linus Sundahl Djerf

I Orlångens naturreservat i Huddinge kommun ligger i en röd liten stuga. Den heter Fräkenbotten och tillhör Kärrtorps scoutkår i Stockholm. Här träffas scouter från avdelningar som Lokatterna, Dinosaurien och Ringen – och så äldre scouter från Elementen, Semper Paratus och Knug förstås.

För drygt tjugo år sen hade kåren ungefär 80 medlemmar. För ett år sen hade den 270. Och fler ville gå med. Kön ringlade sig lång och började bli svår att hantera. Det var dags att göra något radikalt.

Kåren bestämde sig för att släppa in alla som stod i kö. Det här var i somras och Robert Trygg var ny som ordförande. Ett första steg blev att se över kårens kösystem. För det fanns flera olika listor.

 – Vi bad alla som stod i kö att registrera sig i Scoutnet (Scouternas medlemsregister) så att vi fick en samlad kölista, berättar Robert.

När det var gjort stod 200 personer kvar i kö. 167 av dem var tillräckligt gamla för att kunna börja till hösten 2022. För att få koll på intresset skickade kåren ut en webbenkät per åldersgrupp till alla föräldrar.

 – Vi frågade om barnen ville börja och vilka dagar de kunde. Efter påminnelser hade 115 tackat ja till en plats, säger Robert.

Men att ta emot 115 nya scouter är inte lätt. Med de ledarlag och avdelningar som fanns i Kärrtorps scoutkår skulle det inte gå. För att lösa utmaningen startade kåren tre nya avdelningar: en för familjescouting, en för spårare och en för äventyrare. Och så gällde det att hitta ledare!

Kåren fick in flera nya föräldraledare till de nya avdelningarna. Dessutom lyckades de få in ledare från utmanarlagen Knug och Semper Paratus.

 – Knug är våra hjältar, jag är så imponerad. Alla som avslutar sin tid som utmanare blir direkt ledare i kåren. Och två av dem, Filip och Klara, kliver direkt in som avdelningsledare! säger Robert.

Men kåren tar också hjälp av ännu yngre scouter. Alla äventyrare i åldern 12–14 fick frågan om de ville bli ledarassistenter. Två har blivit det och två till har sagt att de vill börja.

 – Här är det dags att vakna till! I Kärrtorp har det tidigare varit ”lag” att man måste vara 15 år för att få vara ledarassistent. Men inom idrotten är det inte ovanligt att man får börja som ledare när man är 12 år, säger Robert.

Han tycker att kårerna på riktigt borde följa tron på den unga ledaren som finns inom scouting.

Ute i avdelningarna blandas föräldrar och nya ledare med mer erfarna scoutledare. Och erfarna unga ledare får ta mer ansvar än tidigare. Robert ger några exempel:

– Spåraravdelningen Valen leds av 19-åriga Klara med hjälp av tre helt nya föräldraassistenter och två som har en, två års erfarenhet.

– Äventyraravdelningen Elementen leds av 18-åriga Filip och fyra utmanare från Knug.

– I andra änden har vi Bosse och Gnidde som är födda 1948 och fortfarande är aktiva ledare med driv. De ska också vara med!

I dag har Kärrtorps scoutkår 370 medlemmar. Roberts tips till andra kårer som vill växa är att ta hand om kön och hålla koll på alla som står i den. Och att hålla koll på de som sagt att de vill hjälpa till och på medlemmar som är ledarämnen.

 – Prata sen med alla intresserade ledare och försöka hitta ett bra erbjudande för dem. De ska inte lösa ett problem, de ska bjudas in till sitt eget äventyr, säger han.

Liknande tidningen scout

04 dec 2024

48 timmar i en sovsäck

Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...

04 dec 2024

Test: Vassast vinner

Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...

04 dec 2024

Öva i iskall vak

Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...