Tidningen Scout4 december 2024

Glitter, mingel och beslut

Många och unga. När scouternas framtid avgörs på Demokratijamboree i Jönköping är deltagarna fler än någonsin – och majoriteten under 26.

Text & foto: Linnea Wedelin

Det är full aktivitet inne i den stora mässbyggnaden i Jönköping. Över 1 300 scouter har samlats här för att rösta om Scouternas framtid. Och för att träffa nya och gamla kompisar, såklart. Demokratijamboree är Scouternas årsmöte, och under helgen hinns det med både roligt häng, samtal och viktiga beslut om till exempel scoutdräkten och en ny strategi för Scouterna.

Några som är på Demokratijamboree för allra första gången är utmanarpatrullen Örnarna från Luleå-Hertsön scoutkår. Anna Palmblom, Sigrid Tollin, Neo Forsberg, Mikael Ketthong och Cecilia Wallström har åkt riktigt långt för att komma hit: Först flyg till Stockholm och sen bil till Jönköping.

– Alla från Norrbotten åkte på samma flyg, berättar Neo Forsberg.

Örnarna har alla matchande t-shirts som de gjorde själva på Luleå Pride. Hittills under Demokratijamboree har de hunnit kolla in montrarna och äta godis. Även om de inte har rösträtt så har de läst på om några av motionerna.

– Men jag har inte riktigt läst alla. Vi ska gå igenom dem senare med vår ledare, säger Neo.

Det märks tydligt att Demokratijamboree både består av seriösa diskussioner om demokrati och härligt häng med kompisar. När det är omröstningar så samlas alla i två stora salar.

Under resten av helgen kan scouterna besöka workshops, utställningar och diskutera olika frågor djupare. Eller bara umgås.

I ett hörn av mässhallen sitter ett stort gäng scouter och spelar kort. Nikita Castillo från Trollbäckens scoutkår delar ut korten inför nästa omgång av spelet Chicago.

Vad har ni gjort hittills?

– Jag har varit på workshop om roverprogrammet, berättar Nikita.

– Jag har träffat många halvt bekanta människor som jag inte träffat på länge, säger Vidar Toller från Waxholms scoutkår.

På Demokratijamboree kan man vara med både om man har rösträtt och inte. Varje scoutkår med minst fem medlemmar under 26 år har åtminstone en röst. Håbo scoutkårs röster läggs av utmanarna Rasmus Pettersson och Josefina Bonow. Viggo Rahkonen är också med som deltagare.

– Vi är här för att vår organisation ska bli bättre på sikt, annars kan vi lika gärna sitta hemma. Scouternas vision är ju Unga som gör världen bättre, och detta är ett praktexemel på det. Det är fantastiskt att det är så många unga här, säger Rasmus.

Utmanarna från Håbo scoutkår har alla tre blivit valda av sin kår. Med sig har de sin ledare Simon Rudberg Jönsson som en mentor. Det tycker Josefina är bra.

– Vår mentor blir som en rådgivare när man är osäker. Vissa formuleringar kan vara komplexa och då får vi stöd och råd. Men vi som ombud får ju tycka som vi vill. Vi har fått mandat av kåren, säger hon.

Aurore Lundmark är också ledare i Håbo scoutkår och är med på ett hörn och för att stötta Rasmus, Josefina och Viggo under helgen. Hon tycker det är bra att det är utmanarna som får föra kårens talan.

– Scouterna handlar ju om unga som gör världen bättre. Det är fint att vi vuxna fortfarande får vara en del av verksamheten, men jag tror att det är viktigt att tänka på att organisationen egentligen inte är för oss längre, säger hon.

Hallå där!

... mötesordförande Ebba Källström, 21 år, från Djupadals scoutkår.

Ebba var en ordförandena för årsmötet på Demokratijamboree. Ihop med Oscar Sundås och Emil Mattsson skulle hon guida scouterna genom svåra ord och ibland komplicerade omröstningar med många punkter. 

Du har fått äran att vara en av mötets ordförande. Hur är det?

– Det känns bra, ärofyllt och roligt!

Hur kom det sig att du blev ordförande?

– Jag halkade in på uppdraget kan man säga. Jag har engagerat mig mycket på lokal- och distriktsnivå, och sen tyckte folk att jag passade för det här uppdraget.

Vad är roligaste med Demokratijamboree?

– Att det är så många engagerade på samma ställe, en stor fest för det viktigaste vi har: Demokrati.

Hur är det att vara ordförande för 1300 personer?

– Det är en ganska svår utmaning att försöka behålla sig neutral och styra ansiktsuttryck när man är The center of attention. Men jag har gott sällskap så just nu känns det ganska lugnt.

Så gick det

Tre förslag som antogs: 

✿ Alla scouter i Sverige ska registreras i världsorganisationen World Organization of the Scout Movement (WOSM). Tidigare har tjejer och kvinnor bara registrerats i World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). Ickebinära kommer också att registreras i båda organisationerna. Killar registreras fortsatt bara i WOSM. 

✿ Till Scouternas stämma 2026 ska organisationen på något sätt utjämna eller sänka resekostnaderna för ombud som är med. 

✿ Personer som hjälper till i scoutverksamhet utan att vara medlemmar ska kunna gå utbildningen Trygga möten utan att det kostar något för dem eller scoutkåren. 

Ett förslag som inte antogs:

✿ Den regnbågsfärgade t-shirten blir inte en del av scoutdräkten. Men omröstningen var riktigt jämn. 288 ombud röstade för och 315 röstade mot. Bara 27 rösters skillnad alltså.

personer

deltog under helgen i Jönköping. Det är fler än någonsin tidigare på ett Demokratijamboree.

av de ombud (de med rösträtt) och deltagare (de som var med utan att få rösta) var under 26 år. Wow!

Ny strategi klubbades

Så ser nya riklinjerna ut: 

Under Demokratijamboree antog landets Scouter en ny strategi som scoutkårerna och riksorganisationen ska följa de kommande tio åren.

Anton Karlsson var en av de som jobbade med att ta fram förslaget till den nya strategin.

– Responsen på Demokratijamboree var jättebra. Det blev bara några detaljändringar, säger han.

Men vad är nytt jämfört men den senaste strategin? Visionen, det mål som alla jobbar mot, är samma som tidigare: Unga som gör världen bättre. Men nu finns tre nya utvecklingsområden som alla ska jobba extra mycket med:

✿ Styrkan i det ideella engagemanget

✿ Scouting med ett djupare avtryck

✿ En bredare scoutrörelse

Områdena bottnar i röster från Scoutsverige. Under arbetet med strategiförslaget skrev scouter brev om hur de ville att scouting skulle vara i framtiden, och Anton besökte bland annat 13 scoutläger för att lyssna på kårerna.

– Vi strävar mot vår vision och har bestämt utvecklingsområden att jobba med för att stärka den, säger han.

Den nya strategin är också kortare än tidigare.

– Den är tre sidor lång i stället för åtta. Så den är enklare att förstå och jobba med.

Nu när strategin är klubbad är det dags att kolla framåt, både för scoutkårerna och rörelsen i stort.  Men exakt vad som ska göras behöver vi inte veta nu, tycker Anton.

– Sätt er ner i kåren och fundera på vad ni kan börja med. En strategi är att tusen scoutkårer tar ett första steg, och sen ett andra och ett tredje. Kanske kan ni prata med andra kårer i närheten, och med distriktet. Vad innebär det här för oss? Hur kan vi stötta unga ledare?

Liknande tidningen scout

04 dec 2024

48 timmar i en sovsäck

Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...

04 dec 2024

Test: Vassast vinner

Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...

04 dec 2024

Öva i iskall vak

Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...