Tidningen Scout10 oktober 2023

”Det var ashäftigt”

500 scouter, hav och vita segel. När landets sjöscouter samlas för storläger fylls hamnen snabbt av skratt och spänning – och chansen att testa nya båtar.

Text: Catarina Schlager   Foto: Emil Malmborg 

En salt bris blåser in i hamnen i Blekinge skärgård. Nere vid kajen vimlar det av scouter. Det är sjöscouternas stora sommarläger Sjö23. Över 500 svenska och utländska scouter har samlats i Järnavikens naturreservat. Flera kårer har seglat hit sina båtar. Andra båtar har lånats in från segelsällskap i närheten. Nu ligger optimister, triss, IF, 606, tvåkrona, sup, kanadensare och kajaker och väntar på att ge scouterna spännande upplevelser till havs.

– Det är så kul att testa helt andra båtar än de vi har. Jag älskar att vara ute och segla, säger Alva, som är utmanare i Karlshamns Sjöscoutkår.

– Men coolast på lägret är att det är folk från så många olika ställen. De från Malmö har till och med andra scoutord, säger hon och fortsätter:

– Och vilken skillnad på oss och sjöscoutkåren från Göteborg. De har 32 utmanare och vi är två i vår kår.

Äventyraren Agnes från samma kår i Karlshamn håller med.

– Vi har seglat de här 606:orna och det är en klar favorit. Eller att få segla med Biscaya.

Hon pratar om skutan S/Y Biscaya med hemmahamn i Stockholms skärgård. Nu ligger den här ihop med Östhammars scoutkårs S/Y Kerstin – som är 130 år gammal. Det tog kåren flera veckor att segla hit Kerstin. Lösningen blev att segla i etapper. Både gamla och unga scouter från kåren fick långsegla Kerstin ner mot Blekinge från hemmahamnen strax norr om Stockholm. Här tar skutorna med sig scouter ut på havet varje dag.

– Det här är ett efterlängtat läger, och nu är vi i gång. Det märks att alla älskar det, säger vice lägerchefen Helena Torstenson.

Det är trångt på kajen. Scouter vågar sig fram till scouter de aldrig har träffat förut. Det byts roliga ord och tankar. Och som på vilket annat scoutläger som helst tar det inte lång tid innan swappingen är i gång. Alltså bytet av märken, halsdukar och annat.

Äventyraren Tyra från Sankt Görans scoutkår är där.

– Jag byter! ropar hon och får ett nytt märke i handen i utbyte mot sitt kårmärke.

– Än så länge har jag bytt till mig en ukrainsk halsduk och svenska och finska lägermärken. Så nu hjälper jag mina kompisar att trejda. Det är kul.

Vid kajen har även en av Sjöräddningssällskapets båtar lagt till. Scouter går ombord och kollar utrustningen och frågar hur allt funkar. Snart ska Sjöräddningssällskapet ha en uppvisning för hela lägret där två nödställda scouter ska räddas ur havet med båtar och helikopter.

Äventyraren Telma från Malmö Sjöscoutkår och utmanaren Olof från Sjöscoutkåren Af Champman gör sig redo att kasta sig i vattnet och spela nödställda.

– Man över bord! låter det från från en komradio.

Telma och Olof flyter på ryggen i havet.

– Vi har fått ett larm om två personer i vattnet utanför Järnavik. Det är en båt som har kantrat, låter det i komradion.

– Uppfattat. Vi tar och gör vårt jobb, svarar en röst från Sjöräddningen.

En snabb båt sveper in, tätt följd av en vattenskoter.

– Rescue 25 på plats. Vi tar hand om de nödställda. Vi har lagt i en man i vattnet. En av personerna klagar på ryggsmärtor. En räddningsperson ligger och stabiliserar i vattnet i väntan på helikopter.

Åskådarna följer allt från stranden. Den stora räddningsbåten glider sakta in i viken. Längre bort hörs helikoptern komma.

Telma plockas upp av vattenskotern som för henne i säkerhet till den stora båten. Helikoptern är nu ovanför Olof. Vinden från rotorbladen piskar runt vattnet på ytan. En räddningsperson hissas ner från helikoptern som ganska snabbt får tag i Olof och kopplar fast honom. Snart svävar de uppåt.

När övningen är klar landar helikoptern på en äng. Åskådarna rusar dit.

–  Det var ashäftigt, säger Olof när han hoppar ut ur helikoptern.

– Det är enorma krafter i vattnet. Som vattnet piskar! Jag höll för ögonen och kände verkligen att det var på riktigt.

Många vill höra mer.

– Wow, vad grym du är. Skrek du? frågar en utmanartjej.

– Nej. Det var högt, men det kändes så säkert.

Lägerplatsen ligger en bit in från vattnet på en stor och öppen äng. När det är dags för lunch är det liv och rörelse här igen. Hos Sjöscoutkåren Af Chapman från Karlskrona slevas det upp korvgryta i kåsorna. Eller potatisbullar med lingonsylt för den som vill ha det. Solen skiner och det är skönt att sätta sig i skuggan under stjärntältet.

– Det här är ett jättebra läger, säger scouter runt bordet från Karlshamn och Östhammar.

Det snackas om förmiddagens sjöräddning, de snabba båtarna och helikoptern. I kväll blir det lägerbål. Men första ska spårarna testa supar och äventyrarna 606:or.

Om Sjö23

Vad? Sjöscouternas nationella läger. Men alla scouter är inbjudna.

När? I juli 2023. Lägret var framskjutet från 2020, bland annat på grund av coronapandemin.

Var? I Järnavikens naturreservat, Blekinge skärgård.

Att göra? Provsegla jollar och kölbåtar, paddla kanot, kajak och sup, bygga flottar, testa radiostyrda båtar, besöka marinmuseet i Karlskrona, besöka Brunnsbadet och Naturrum i Ronneby, segla med en av de två skutorna och mycket mer.

Nästa läger? Det är inte beslutat än.

Fem båtar på lägret

1. Optimistjolle En liten enmansjolle som nästan är fyrkantig, en bra nybörjarbåt.

2. 606:a Sex noll sexa, en plastbåt som är 6,06 meter lång och ritades på 60-talet.

3. Trissjolle – tvåmansjolle som heter ”triss” för att den kan seglas, ros eller gås med motor.

4. Tvåkrona – dubbelbottnad jolle för 1–3 personer som ritades på 80-talet.

5. IF – Internationell Folkbåt som seglas av 2–3 personer och ritades på 60-talet.

Liknande tidningen scout

04 dec 2024

48 timmar i en sovsäck

Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...

04 dec 2024

Test: Vassast vinner

Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...

04 dec 2024

Öva i iskall vak

Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...