Bästa ryggan för dagen
Dagryggsäckar ska rymma det viktigaste och vara lätta. Men behöver man köpa en? Och hur bekväma är de? Testpatrullen svettades och utsåg sin vinnare.
Text: Karin Wallén Foto: Johan Marklund
– Det här var den skönaste hittills!
Melvin kränger av sig en ryggsäck och sätter ner den bredvid eldstaden vid vindskyddet. Han är utmanare och har just gått en runda i skogen, klivit över stenar och blåbärsris och hoppat ner från en stock, bara för att känna hur ryggsäcken känns när man rör sig i terrängen.
När kompisen Alva kommer tillbaka efter samma runda med samma ryggsäck nickar hon.
– Den sitter bra. Men den är lite tyngre och går inte att få ner i en större ryggsäck.
Ja, det är mycket att ta hänsyn till när man är testpatrull åt tidningen Scout. Gänget som testar dagryggsäckar ska ta hänsyn till vad den väger, vad som ryms i den, hur många fack den har och kanske framför allt – hur den känns.
De som är med i skogen utanför Uddevalla den här dagen är mellan 9 och 19 år gamla. De är ute på både läger och hajker varje år. En och annan seglarhajk blir det också, eftersom Uddevalla Scoutkår gick ihop med Uddevalla Sjöscoutkår för drygt tio år sedan.
Och packningslistan är tydlig:
– En dagryggsäck ska man alltid ha med. Jag har både en hopvikbar och en vanlig liten ryggsäck, ungefär som den blåa som vi testar här. Det är väldigt viktigt med plats för vattenflaska, säger Fredrica, som är ledare för rovers, utmanare och familjescouter.
Det är en riktigt varm dag när Testpatrullen träffas utanför Uddevalla, så vattenflaskorna används, inte bara för att testa om de passar i dagryggsäckarna. Men vad är egentligen en dagryggsäck? Jo, det är en mindre rycksäck som behövs när man ska göra kortare utflykter. På en kort tur behöver man bara ta med det mest nödvändiga, som en vattenflaska, en frukt, lite solkräm, en tjocktröja och kanske en regnjacka.
Det finns flera sorters dagryggsäckar som är tunna och enkla att knöla ner i den stora ryggsäcken, och plocka upp när man behöver dem. På en del stora ryggsäckar går det också att ta av topplocket och använda det som en liten dagryggsäck. Topplocksväskan blir mycket mindre än de vanliga dagryggsäckarna, men testgruppen blir förvånad över hur mycket som ändå går att trycka ner. Det funkar faktiskt, om man bara tar med det nödvändigaste.
– Men axelbanden åker ner när man går, säger Alva.
– Och den guppade väldigt mycket, säger äventyraren Tuva.
Scouterna går igenom alla ryggsäckar. De räknar hur många fack och remmar de har och inspekterar remmar och dragkedjor. Men det finns fortfarande en säck kvar att testa, som skiljer sig från de andra dagryggsäckarna. Nämligen – gympapåsen. Ni vet den som ofta står med som en alternativ dagryggsäck på kårens packlista för lägret. Gympapåsen som scouterna testar den här dagen är lite sliten och har tryck med en gul och glad minion.
– Ett tag tyckte jag att den var skönare än den lila faktiskt. Men nej, den har för smala axelband för det här, säger Melvin.
Emma, som är spårare, fäller den slutgiltiga domen:
– Den dödar mina axlar!
Den enklaste varianten – gympapåsen – gick alltså inte riktigt hem den här gången. Men behöver man verkligen köpa en dyr dagrycksäck till lägret eller hajken? Faktiskt inte. Testpatrullen var överens om att en vanlig skolryggsäck ändå är skönast, även om den kanske inte går att få ner i den stora ryggsäcken.
Testpatrullen
Scouterna i den här testpatrullen kommer från Uddevalla Scoutkår och består av:
Fredrica, 19 år, rover och scoutledare, Tuva, äventyrare, 12 år, Emma, spårare, 9 år, Melvin, utmanare, 16 år, Alva, utmanare, 17 år.
Så gick det till
Testpatrullen provpackade varje ryggsäck med en frukt, en solkräm, en necessär, en tjocktröja och en vattenflaska (0,75 liter). Scouterna i Testpatrullen gick sen en vända i skogen med varje ryggsäck för att känna hur det var att röra sig i terrängen med den på ryggen. Testgänget klämde och kände på ryggsäckarna, och inspekterade facken och remmarna. Sedan diskuterade de fram omdömen och betyg.
En sak till!
Decathlons lila dagryggsäck Forclaz Travel var också med i testet. Men företaget har lagt ner all sin försäljning i Sverige, så den går inte att köpa längre. Därför redovisar vi inte resultaten. En bra sak med ryggsäcken var att den är vattentät och kan göras större och mindre med en rullstängning.
Liknande tidningen scout
Kratta till kårens kassa
Har ni tröttnat på att sälja kakor? Var lugna – det finns många sätt att samla in pengar till scoutkåren på. Hösten är en perfekt tid för start.
Hajka med hinder
Madelene Olsson hade så ont i sitt ben att hon tvingades sluta i Scouterna. Nu är hon tillbaka – med nytt ben och nya uppgifter. ”Jag kanske kan...
Ät gott ute men preppa hemma först
Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...