Spenat- och tofugryta med naan på muurikka/stekhäll
Den här grytan är så enkel och riktigt god att göra ute på en muurikka/stekhäll, och är också smidig att göra till många. Här har vi använt tofu men det går att variera på massor av olika sätt som kikärtor, vegofärs, tempeh, grillost, paneer eller något annat du tycker verkar gott. Att göra naan till är ju också riktigt gott men det funkar även fint med något annat tillbehör som matvete, havreris eller vitt ris.
4 port
20 min (+ jästid 40 min)
Spenatgryta:
500 g tofu (eller 5 dl kikärtor)
200 g fryst spenat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chili
1 tsk kardemumma
1 tsk spiskummin
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl valfri grädde
1 st lime, saften
olja att steka i
Ev lite vatten att spä ut med
Ev lite topping som purjolök eller koriander, ev lite extra lime
Naan:
2 dl valfri mjölkdryck
0.5 pkt färsk jäst (25 g)
3 msk raps- eller olivolja
1 tsk socker
0.5 tsk salt
5 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakning
Hemma:
värm mjölkdryck om du ska göra naanbröd, och häll över i termos
Häll över alla torra ingredienser till brödet i en påse (ta med lite extra mjöl för utbakning)
Lägg kryddorna till grytan i en liten burk.
Förbered degen (antingen hemma eller i en bunke/stormkökskokkärl/plastpåse på plats). Här gjorde vi naanbrödet på plats för att det inte skulle jäsa så länge, och hade med värmd havredryck i termos. Värm mjölkdrycken tills den är fingervarm.
Ute:
Smula ned jästen i en bunke, slå över mjölkdrycken och rör om. Tillsätt olja, socker, salt och vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa ca 40 min.
Skala och hacka lök, vitlök och chili fint. Tärna upp tofun om du använder det.
Tänd elden. Ställ muurikkan över. När den är varm börjar du laga.
Fräs lök, vitlök och chili i olja. Rör runt hela tiden så att det inte bränns.
Lägg i kardemumma och spiskummin. Rör om. Slå på grädden, smula ned buljong och lägg i spenaten. Låt puttra tills spenaten löst upp sig. Tillsätt tofun och pressa i limen. Spä ev med lite vatten om vätskan kokar bort fort.
När grytan är klar, låt den ligga i mitten. Forma degen till 6-8 naan och lägg på kanten på muurrikkan. Vänd när de har fått färg undertill och stek på andra sidan. Om du vill ha vitlökssmak kan du pensla lite smör eller olja och pressad vitlök på naanbröden (vi gjorde dock inte det här).
Toppa gärna med något grönt som ex hackad koriander eller hackad purjolök.
Packlista:
Muurikka/stekhäll
Ved + något att tända med
Skärbräda, kniv
Något att röra med
Ingredienser till maten
Något att göra degen i, ex bunke
Något att äta ur; djup tallrik eller kåsa och sked
Alla ingredienser (glöm ej vatten att släcka elden med om du inte är vid vatten)
Skräppåse
Liknande recept
Gott till många: Gnocchi med tomatsås och mozzarella
Här har vi ett perfekt recept för både små och stora grupper! Krämig gnocchi i en fyllig tomatsås toppad med smältande mozzarella – en perfekt...
Perfekt för stormkök: Pastina in Brodo med Dante Zia
Vill du ha något riktigt gott och snabbt att laga på nästa vandring eller hajk? Testa Pastina in brodo, perfekt för stormkök!
Potatis- och morotssoppa på stormkök
Den här rätten började jag att laga hemma, och insåg att den var så lättlagad så då borde den passa att laga även ute? Och det gjorde den! Att sitta...