Potatis- och morotssoppa på stormkök
Den här rätten började jag att laga hemma, och insåg att den var så lättlagad så då borde den passa att laga även ute? Och det gjorde den! Att sitta och värma sig med en riktigt god soppa ute är ju helt underbart. Den här passar också att göra mycket av, men tänk då på att använda ett lite större kärl.
2-3 port
Tid: ca 20 min
Soppan;
1 gul lök
3-4 potatisar
2 morötter
lite olja att fräsa i
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 msk valfria torkade örter ex timjan, basilika, mejram, oregano (jag använder en kryddblandning som heter örtagårdskrydda)
1/2 liter vatten
1-2 dl valfri grädde
3 dl kokta vita bönor (motsvarar 1 pkt kokta)
Till servering:
Ett gott bröd, fröknäcke eller knäckebröd
Hackad persilja är gott till!
Hemma:
Inga förberedelser.
Ute:
Skala och finhacka löken. Skala potatis och morötter (om de har ett tjockt skal, annars kan du bara skrapa av ev jord lite), och skär dem i bitar. Ju mindre bitar du hackar, desto kortare blir koktiden och rätten går snabbare att laga.
Tänd stormköket och ställ på kärlet. Fräs lök, potatis och morötter i ett par minuter. Tillsätt buljong, örter och vatten. Låt koka ca 15 minuter (eller tills potatis och morötter är genomkokta). När det är genomkokt häller du på grädden, lägger i bönorna och låter soppan bli varm igen.
Servera med bröd och hacka gärna lite persilja över.
Packlista:
Stormkök med sprit eller gas + något att tända med
Skärbräda, kniv
Något att röra med
Något att äta ur; djup tallrik eller kåsa och sked
Alla ingredienser (glöm ej vatten!)
Skräppåse
Liknande recept
Gott till många: Gnocchi med tomatsås och mozzarella
Här har vi ett perfekt recept för både små och stora grupper! Krämig gnocchi i en fyllig tomatsås toppad med smältande mozzarella – en perfekt...
Perfekt för stormkök: Pastina in Brodo med Dante Zia
Vill du ha något riktigt gott och snabbt att laga på nästa vandring eller hajk? Testa Pastina in brodo, perfekt för stormkök!
Spenat- och tofugryta med naan på muurikka/stekhäll
Den här grytan är så enkel och riktigt god att göra ute på en muurikka/stekhäll, och är också smidig att göra till många. Här har vi använt tofu men...