Öppet brev till Per Bolund
Hej Per Bolund, miljöminister med ansvar för friluftsliv Vi hoppas du har haft en fin sommar, och fått njuta av vår fantastiska natur. Vi skriver detta öppna brev till dig nu med viss oro. En oro över att du under sommaren glömt ditt löfte om fördubblat statsbidrag till friluftslivets organisationer. Sedan pandemin slog till har […]
Hej Per Bolund, miljöminister med ansvar för friluftsliv
Vi hoppas du har haft en fin sommar, och fått njuta av vår fantastiska natur.
Vi skriver detta öppna brev till dig nu med viss oro. En oro över att du under sommaren glömt ditt löfte om fördubblat statsbidrag till friluftslivets organisationer.
Sedan pandemin slog till har allmänheten i mycket hög grad sökt sig till naturen och friluftslivet. Det här är fantastiskt bra. Men, det ställer även ökade krav på oss som organiserar friluftslivsaktiviteter, samtidigt som vi likt alla andra organisationer har drabbats negativt ekonomiskt under pandemin.
Och till skillnad från övriga sektorer inom civilsamhället har ju friluftslivets organisationer fått noll kronor i riktat pandemistöd av regeringen under pandemin. Detta samtidigt som vi i många fall har tvingats ställa in julmarknader, valborgsmässofirande och andra publika aktiviteter som under normala omständigheter är viktiga inkomstkällor.
Trots ekonomiska svårigheter har vi under pandemin kavlat upp ärmarna, och utvecklat vår verksamhet för att stötta samhällets behov. Vi har ökat våra ansträngningar för utbildning i allemansrätten för alla nya friluftsutövare. Vi har anpassat och utökat verksamheten för att klara av att inkludera tillväxten. Vi har hållit våra anläggningar (stugor, skidbackar, småbåtshamnar, uthyrningar, m.m.) öppna genom pandemin. Vi har skapat kampanjer för att minska problemen med nedskräpningen som uppstått. Vi har försökt möta de nya behov som uppstått när långt fler vill ut i naturen.
Vi ser att friluftslivet fyller en viktig roll i samhället, som social mötesplats för unga och motion för seniorer. Som meningsfull fritid med låga trösklar för familjer. Som ett alternativ utan tävling för unga. Som ett mycket bra alternativ till utlandssemestern. För äventyr i vardagen. Som en tydlig kraft för ökad hållbarhet och respekt för naturen. Samtidigt vet vi att våra verksamheter utgör viktiga verktyg för att förebygga psykiska ohälsa, vilket är extra viktigt i tider när många tvingats till isolering och ensamhet.
Statsbidraget (inkl. organisationsbidrag och verksamhetsbidrag) till friluftslivets organisationer är idag cirka 48 miljoner kronor årligen (för över 1,6 miljoner medlemmar), vilket är mycket blygsamt i relation till andra sektorer inom civilsamhället. Men, allt detta vet du ju redan.
Tanken med detta brev är därför att, inför mandatperiodens sista budget, påminna dig om ditt löfte att under mandatperioden fördubbla statsbidraget till friluftslivets organisationer.
Med vänliga hälsningar,
Erik Lundvik, ordförande Friluftsfrämjandet
Maria Ros Hjelm, generalsekreterare och VD Svenska Turistföreningen
Johan Pettersson och Anna-Karin Hennig, generalsekreterare Scouterna
Bodil Åström, generalsekreterare Riksförbundet Sveriges 4H
Magnus Erstrand, generalsekreterare Svenska Livräddningssällskapet
Therese Palm, generalsekreterare Brukshundklubben
Kees de Jong, VD Svenska Kennelklubben
Sten Frohm, generalsekreterare Sportfiskarna
Lotta Berg, ordförande BirdLife Sverige
Åke Granström, tf generalsekreterare Svenska Jägareförbundet
Fredrik Norén, generalsekreterare Svenska Kryssarklubben
Peter Karlsson, verksamhetschef Båtunionen
Peter Jakobsson, ordförande Svenska Fjällklubben
Per Hasselberg, ordförande Cykelfrämjandet
Dag Johansson, generalsekreterare Svenska Kanotförbundet
Truls Neubeck, ordförande Svenska Klätterförbundet
Susanne Maarup, ordförande Svenskt Friluftsliv
Presskontakt
Liknande pressmeddelanden
Scouterna börjar samåka för hållbarhet och inkludering
Inför sportlovet ansluter sig Scouterna nu till Skjutsgruppens samåkningsplattform, som därmed kan erbjuda över 600 000 privatpersoner över hela...
Ny undersökning: scouter känner att de kan göra skillnad
Scouter upplever äventyr, har roligt och känner en stark tro på den egna förmågan att påverka utvecklingen i aktuella samhällsfrågor. Samtidigt ökar...
Rekordmånga unga röstade om Scouternas framtid
Över 1300 scouter samlades i Jönköping i helgen när Scouterna höll stämma och Demokratijamboree. Bland scoutkårernas ombud var hela sju av tio under...