Ny undersökning: scouter känner att de kan göra skillnad
Scouter upplever äventyr, har roligt och känner en stark tro på den egna förmågan att påverka utvecklingen i aktuella samhällsfrågor. Samtidigt ökar andelen ledare som tror att de kommer fortsätta sitt uppdrag. Det visar Scouternas nya medlemsundersökning.
Scouter upplever äventyr, har roligt och känner en stark tro på den egna förmågan att påverka utvecklingen i aktuella samhällsfrågor. Samtidigt ökar andelen ledare som tror att de kommer fortsätta sitt uppdrag. Det visar Scouternas nya medlemsundersökning.
Det är en bild av en stabil och trygg verksamhet som målas upp av resultaten i Scouternas medlemsundersökning från 2024. Fler än nio av tio scouter känner sig trygga och upplever att de alltid eller oftast kan vara sig själva i Scouterna. Lika många säger att scouting ger äventyr, är roligt och bidrar till personlig utveckling. Det är siffror som ligger på samma höga nivå som i den förra mätningen 2022.
– Vi är otroligt glada och stolta över att se att så många scouter känner sig trygga och kan vara sig själva. Det är ett bevis på den positiva miljö vi skapar tillsammans, där äventyr och personlig utveckling går hand i hand. Att resultaten står sig från vår tidigare mätning visar att vi är på rätt väg och att scouting fortsätter att vara en viktig del av våra scoutledares och scouters liv, säger Martina Lehnert Fernandez, medlem i Sollentuna Södra Scoutkår och ung talesperson för Scouterna.
En utveckling från förra medlemsundersökningen är att fler scouter känner att de har makt att förändra. 82 procent svarar att de kan påverka besluten i sin scoutgrupp eller avdelning och 50 procent tycker att de kan påverka beslut i sin kår, vilket är några fler procentenheter än tidigare. Scouterna visar också på ett starkt självförtroende i att påverka utvecklingen i aktuella samhällsfrågor. Hela 86 procent upplever att de kan göra något för miljön och klimatet.
– Sett över alla unga i Sverige så sjunker andelen som känner att de har makt att påverka saker i samhället. Vi hoppas och tror att Scouterna kan vara en motvikt till den utvecklingen. Barn som får testa nya saker i en trygg gemenskap och vara med och bestämma över det egna sammanhanget får också en starkare tro på den egna förmågan att förändra saker, säger Scouternas ordförande Linn Ternefors.
Att vilja göra skillnad för barn och unga är också den starkaste drivkraften för vuxna och ledare att engagera sig ideellt i Scouterna. Nästan åtta av tio uppger det som främsta anledning till sitt deltagande. På andra och tredje plats kommer att ha roligt och få gemenskap. Nio av tio scoutledare trivs i rollen, tycker att uppdraget är utvecklande och kände sig välkomna när de började. Andelen scoutledare som tror att de kommer att fortsätta som ledare har också ökat något, från 82 procent 2022 till 85 procent 2024.
– De senaste åren har vi satsat mycket på att rekrytera och behålla ledare, men behoven är fortfarande stora runt om i landet. Vi behöver fler inkluderande, stöttande och trygga vuxna som engagerar sig som ledare för att vi ska kunna erbjuda fler barn och unga äventyr genom scouting, säger Linn Ternefors.
Antalet medlemmar i Scouterna har vuxit i tio år i rad, och ligger nu på omkring 82 000.
Ladda ner
Martina Lehnert Fernandez - Scouternas Unga talespersoner 2024 Foto-Linnea Wedelin 2.jpg
Ladda ned bild (JPG)Presskontakt
Liknande pressmeddelanden
Rekordmånga unga röstade om Scouternas framtid
Över 1300 scouter samlades i Jönköping i helgen när Scouterna höll stämma och Demokratijamboree. Bland scoutkårernas ombud var hela sju av tio under...
Scouterna utbildar ungdomar i ledarskap – blir ledare för dagläger
Ungdomar från Husby, Skärholmen och Hagsätra utbildas i ledarskap, som en del i deras sommarjobb. Mellan den 24 juni – 5 juli kommer ungdomarna att...
Scouten Siri ska representera en halv miljon unga i FN i klimat- och miljöfrågor
Scouten Siri Ankarfors blir LSU:s ungdomsrepresentant i FN för klimat- och miljöfrågor. Under två år ska hon representera Sveriges unga, samarbeta med...