Ta hand om dig själv
Vi vill att du ska trivas hos oss och dessutom ha riktigt kul. En mentor och en bra introduktion är två steg på vägen.
Som ny scoutledare är det lätt att kasta sig ut med liv och lust, utan att känna efter hur mycket man egentligen orkar. Det vet Yvonne Ekström. Hon har haft många uppdrag genom åren – allt från att vara spårarledare till att ordna storläger. I dag är hon med i Scouternas HRgrupp, som jobbar för att det ska vara hållbart och roligt att vara scoutledare. För scouting ska vara kul, både för barn och vuxna.
– Man måste inte ha roligt hela tiden. Men om det inte är roligt så är det inte scouting, säger Yvonne.
Men hur gör man för att inte ta på sig för mycket? Jo, dels behöver du få en bra introduktion. Scoutkåren ansvarar för din introduktion och det finns bra material att använda på Scouternas hemsida. Har ni ingen rutin för introduktion i er kår? Prata med ditt ledarteam.
En annan sak som kan hjälpa dig är att ha en fadder eller en mentor. Din fadder kan vara en erfaren scoutledare, som du kan ställa frågor till och be om hjälp om saker som är svåra. Personen kan hjälpa till första gången du gör någonting nytt, eller berätta varför något gjordes på ett visst sätt.
– Det är bra att ha en fadder eller en mentor, åtminstone under första terminen eller första året. Med en fadder har du någon nära som kan förklara saker och ting. Det tar oftast mycket längre tid att leta reda på svar själv, säger Yvonne.
Att vara ny som scoutledare är som att vara ny på ett vanligt jobb. Det är mycket som är okänt.
– Du behöver lära dig hur det går till på just den här arbetsplatsen och vilka rutiner som finns. Det är dessutom en massa nya ord du inte förstår.
Hur mycket du orkar med som ny ledare är individuellt. För någon kan en helgövernattning med spårarscouter ge en massa energi inför kommande möten. För andra kan det bli droppen som får bägaren att rinna över.
– Det finns en plats för alla i Scouterna. Det gäller bara att hitta vad som passar just dig, säger Yvonne.
Hon tipsar om att göra en överenskommelse i ledarteamet, så att ni vet vad ni kan förvänta er av varandra. Då blir det lättare att säga nej om något inte känns rätt.
– Det gäller att vara sann mot sig själv. Mitt råd är att hjälpa varandra, se varandra och lyssna på varandra.
Mer stöd
Scouternas verktyg Eldstaden gör det lättare att vara engagerad på ett hållbart sätt. Det är framtaget för de som är engagerade i nationella arbetsgrupper, men passar även scoutledare.
Eldstaden har tre delar:
1. Tänd gnistan Skapa förutsättningar för din eld att brinna länge. Här finns bland annat stödmaterial för uppdragsbeskrivning och introduktion.
2. Håll elden vid liv När din eld är tänd vill du ju att det ska fortsätta vara roligt. Här finns stöd för att till exempel hantera stress och konflikter.
3. Glödbädden När du varit engagerad ett tag kan det vara bra att reflektera. Vad vill du göra framöver?
Hållbart engagemang är:
”En god balans mellan jobb, studier, privatliv och engagemang i Scouterna” Källa: Scouternas HR-grupp.