Preppa inför sommarens läger
Hur gör vi som ledare sommarens läger till en enkel match? Här får du värdefulla tips om sådant som är lätt att glömma.
Äntligen närmar sig lägersommaren! Ljumma sommarkvällar, skrapsår på knäna, svettiga ryggsäcksryggar och armkrok med nya bästisen. För några av oss är det premiär att sova borta utan föräldrarna och för andra är det en walk in the park att åka på läger. För att det ska vara mer av en walk in a lekpark och inte Jurassic park, gäller det att vi scoutledare tänkt till innan och planerat både högt och lågt. Här är tips om fem saker som är lätta att glömma.
Så hanterar du mens på ett läger
Mens. Väldigt många har det, eller kommer att få det. Också på hajker och läger. För att alla scouter ska kunna följa med ut så måste vi prata om det!
Här är några tips till dig som är scoutledare:
- Våga göra mens mainstream! När du gör en packlista till scoutlägret, skriv med mensskydd. Finns det en låda med plåster, se till att det finns bindor och tamponger där också.
- Glöm inte sophanteringen! På läger och hajk kan det vara lite si sådär med papperskorgar, så tänk genom i förväg var de av oss med mens kan slänga använda mensskydd. Berätta det för scouterna.
- Tänk efter vad som behövs för att alla, även de med mens, ska kunna vara med på alla aktiviteter. Kanske kan du packa med några tamponger när ni ska och bada, och nämna det så alla vet att de är med.
- Organisationen MENSEN har jättebra diskussionsmaterial för ledarteam att använda inför läger och hajk. Det heter “Mens på läger” och finns på deras hemsida
I nästa nummer av Tidningen Scout fördjupar vi oss ännu mer i mens - så kolla gärna in det.
Länkar:
Så anpassar ni efter olika behov
Det är alltid bra att vara extra tydlig när vi förklarar eller visar något. För de av oss som har till exempel ADHD eller autism kan det vara ännu viktigare. Här kan du läsa mer om hur ni kan anpassa efter olika behov, till exempel på läger. Du kan till exempel ladda ner bildstöd och broschyrer med enkla ”kom ihåg”.
Vill du hellre köpa ett färdigt kit med bildstöd hittar du det i Scoutshop.
Länkar:
Det ska vara tryggt att vara på läger!
Glöm inte att alla ledare, och även tillfälliga funktionärer som till exempel föräldrar, måste gå Trygga mötens webbkurs om de ska följa med på läger.
De måste också uppvisa ett registerutdrag från Polisen.
Prata gärna i ledargruppen om hur ni kan skapa ett så pass tryggt läger som möjligt. Materialet Tryggare tillsammans kan vara till hjälp.
Länkar:
Sjunga är ju kul - eller?
Vilket scoutläger är fullständigt utan ett lägerbål eller sångstund vid elden framåt kvällen? Men har ni funderat över vad ni brukar sjunga? Många sånger kanske känns självklara för dig, men kan skapa en klump i magen hos någon annan av de som sjunger och lyssnar.
Låt gärna scouterna vara med och välja sånger, och se till att sångerna som väljs inkluderar och välkomnar alla. Läs mer i materialet Sjunga schyst.
Länkar:
Hållbarhet - en självklarhet!
Att städa upp i naturen efter att en hel hord av scouter haft världens roligaste lägervecka är ju inget nytt. Men visst kan vi alla bli bättre på att tänka en extra gång på vår miljöpåverkan både innan, under och efter lägret? Vi har samlat massor av information, länkar och aktivitetspaket på vår hemsida. Hos Scouternas folkhögskola kan du även inspireras av deras checklista för utbildningar, som också funkar bra för planering av scoutläger.
Länkar:
Liknande nyheter
Elva roliga aktiviteter att göra ute i vinter
Börjar jullovet bli lite långsamt? Har ni tröttnat på att äta knäck och se på teve? Här är tips på elva roliga och äventyrliga grejer att hitta på...
”Är detta något för mig?”
Hur långt behöver du gå? Kommer du vara långt ute i vildmarken? Hur kommer du sova? Alla äventyr är olika. Och alla vi som deltar har olika...
Gott till många: Gnocchi med tomatsås och mozzarella
Här har vi ett perfekt recept för både små och stora grupper! Krämig gnocchi i en fyllig tomatsås toppad med smältande mozzarella – en perfekt...