Hitta nyckeln till naturen
Scouterna Anton och Emma reflekterar över sin relation till naturen. Vad är det som gör att de mår så bra ute i det vilda? Hur kan en strömmande fors ge en känsla av samhörighet? Och vad kan man göra om man är nybörjare och vill hitta ut?
– Jag är ute i naturen väldigt ofta, både själv och med Scouterna, säger Anton.
Han reflekterar över hur barn och unga får läsa om allemansrätten i skolan, men att det inte är samma sak som att uppleva den på riktigt.
– Att faktiskt vara ute, det är det som gör att man verkligen får lära känna naturen och förstå hur man kan dra nytta av den som människa. Scouterna har gett mig tillgång till natur jag annars aldrig skulle uppleva, säger Anton Ankarkrans 17 år.
Som för fyra år sedan. Anton var 13 år och åkte med Trollbäckens scoutkår till Värmland. Tillsammans med ett tiotal andra ungdomar och ledare byggde de sex flottar, med dem skulle de ut på ett riktigt äventyr: de skulle paddla ner längs Klarälven.
– Alla trodde det skulle bli avslappnat, tanken var att vi skulle flyta längs älven, och titta på omgivningen. Men det blev motsatsen. Det var lågt vattenstånd och vi fick paddla oss ur sandbankar. Dessutom kunde vi inte riktigt kontrollera hastigheten på älven, flottarna drogs med strömmen som de ville. Det blev en krävande upplevelse, säger Anton.
När han tittar tillbaka på händelsen förstår han att den format honom.
– Det låter kanske lite konstigt, med trots att man var där ute mitt i ingenstans så kände man sig mer sammankopplad till hela världen. Det låter som en klyscha. Men det är sant: jag kände mig som ett med naturen. Om det inte hade för varken Scouterna, eller allemansrätten hade jag aldrig fått uppleva det, säger Anton.
Det låter som en klyscha. Men det är sant: jag kände mig som ett med naturen.
Emma Montelius är både scout och scoutledare. I år har hon antagit en utmaning utöver det vanliga. Hon ska ta scoutmärket Hela året runt. För att ta märket måste du sova ute en natt i månaden under alla tolv olika månader.
– Jag har verkligen lärt mig att hitta det positiva med naturen. Men jag upplever att många i min närhet kan tycka: ”Ja visst är det skönt med en promenad, men varför ska du sova ute?", skrattar hon och fortsätter:
– Jag tror inte att jag hade känt mig så nära naturen om jag inte hade varit scout och jag tycker verkligen att fler ska våga ge sig ut för att uppleva den på riktigt. Du behöver inte planera varje steg du tar. Skogen är mycket friare än vad många tror. Och den ger många möjligheter! säger Emma.
Har ni tips till någon som vill vara ute i naturen mer?
– Jag hoppas fler kan få känna den där mäktiga känslan av att vara ute i naturen. Höra fåglar kvittra, se buskar och växtlighet, det är lugnande på ett sätt som jag tror är svårt att hitta någon annanstans. Det är väldigt svårt att känna sig ledsen eller må dåligt i naturen, säger Emma.
– Att hitta ut behöver inte vara svårt och komplicerat. Du behöver inte bestiga Kebnekaise, eller vandra flera mil. Du kan ta en promenad eller en äta picknic i en skogsdunge nära dig. Det måste inte vara maxat, det kan vara minst lika underbart med något litet, tipsar Anton.
Liknande nyheter
Maja gick Blå Hajken: “Jag har insett att jag pallar med ganska mycket”
Blå Hajken är ett riktigt stort äventyr. Scouter från hela Sverige snörar på sig kängorna, packar ryggsäcken och drar ut i Värmlands djupa skogar,...
Elva roliga aktiviteter att göra ute i vinter
Börjar jullovet bli lite långsamt? Har ni tröttnat på att äta knäck och se på teve? Här är tips på elva roliga och äventyrliga grejer att hitta på...
”Är detta något för mig?”
Hur långt behöver du gå? Kommer du vara långt ute i vildmarken? Hur kommer du sova? Alla äventyr är olika. Och alla vi som deltar har olika...