Nyhet1 november 2024

Gott över elden: Quesadillas med bönor och guacamole

Wow - Dante Zia hjälpte oss laga så himla goda och mättande quesadillas med quacamole. Perfekt för lägerelden!

När du är ute i naturen finns det knappast något bättre än mat som är enkel, god och mättande. Om det dessutom går lätt att laga över öppen eld är det helt perfekt! Här är ett recept på riktigt mumsiga quesadillas, som Dante Zia lagade tillsammans med oss på Scouterna.

Ingredienser:

  • 4 st tortillabröd (gärna stora)
  • 2 dl riven ost (t.ex. cheddar, mozzarella eller en blandning av båda)
  • 1 burk svarta bönor (sköljda och avrunna)
  • 1 röd paprika (tärnad)
  • 1 gul lök (finhackad)
  • 1 zucchini (skivad eller tärnad)
  • 1 dl majs (färsk eller fryst, tinad)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt och peppar efter smak
  • Färsk koriander (hackad, för garnering)
  • Salsa (för servering)
  • Guacamole (för servering)
  • Gräddfil (för servering)

Utrustning:

  • Gjutjärnspanna eller grilljärn (kan användas över öppen eld)
  • Tång eller spatel
  • Folie (för att hålla quesadillorna varma)

Instruktioner:

  • Förbered grönsakerna: Börja med att hacka och tärna alla grönsakerna (lök, paprika, zucchini). Skölj och låt bönorna rinna av.
  • Stek grönsakerna: Placera en gjutjärnspanna över den öppna elden. Tillsätt olivolja och låt den värmas upp. Stek löken tills den börjar bli genomskinlig. Tillsätt sedan paprika, zucchini, majs, och svarta bönor. Krydda med spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Stek tills grönsakerna är mjuka och har fått lite färg.
  • Montera quesadillas: Ta en tortilla och lägg den på en plan yta. Strö lite riven ost på ena halvan av tortillan, lägg sedan en sked av grönsaksblandningen ovanpå osten. Toppa med lite mer riven ost och vik över den andra halvan av tortillan så att den bildar en halvmåne.
  • Grilla quesadillas: Placera försiktigt den fyllda tortillan i den heta pannan eller på grilljärnet. Grilla på varje sida tills tortillan är gyllenbrun och osten har smält, cirka 2-3 minuter per sida. Använd en tång eller spatel för att vända dem försiktigt.
  • Håll värmen: När quesadillorna är färdiga, kan du hålla dem varma genom att slå in dem i folie och placera dem nära elden, men inte direkt över lågorna.
  • Servera: Skär quesadillorna i trekanter och servera med salsa, guacamole, gräddfil och hackad färsk koriander.

Tips:

  • Du kan variera fyllningen med andra grönsaker, som spenat, svamp eller grillad aubergine.
  • Om du vill ha lite hetta, kan du tillsätta finhackad chili eller jalapeños i fyllningen.

Njut av dina vegetariska quesadillas runt lägerelden!

Vill du laga mer god utomhusmat? Varför inte kolla in Dantes recept på Pastina in Brodo. Eller recepten som vi gjort tillsammans med Portionen under tian.

Glöm inte att elda på ett säkert sätt. Scoutshop har en superbra guide för hur du eldar säkert i naturen!

Liknande nyheter

08 nov 2024

Gott till många: Gnocchi med tomatsås och mozzarella

Här har vi ett perfekt recept för både små och stora grupper! Krämig gnocchi i en fyllig tomatsås toppad med smältande mozzarella – en perfekt...

24 okt 2024

Perfekt för stormkök: Pastina in Brodo med Dante Zia

Vill du ha något riktigt gott och snabbt att laga på nästa vandring eller hajk? Testa Pastina in brodo, perfekt för stormkök!

09 okt 2024

Ta hand om dig själv

Vi vill att du ska trivas hos oss och dessutom ha riktigt kul. En mentor och en bra introduktion är två steg på vägen.