De är en Hållbar scoutkår: "Det måste inte kräva massor"
För snart ett år sedan lanserade Scouterna certifieringen Hållbar scoutkår. Scoutkåren Engelbrekt i Göteborg är en av kårerna som har fått den.
För snart ett år sedan lanserade Scouterna certifieringen Hållbar scoutkår. Scoutkåren Engelbrekt i Göteborg är en av kårerna som har fått den.
Här berättar ordförande i kåren, Pernilla Niemi, hur kåren tänker kring hållbarhet.
–Det måste inte vara stort och svårt och kräva massor av kunskaper och insatser. Börja med det som är lätt att ändra på. Så kommer man en bit på vägen. Till exempel, ta tag i sopsorteringen eller fundera över matinköpen.
Våren 2019 brann Engelbrekts scoutlokal ner. Sedan dess har scoutkåren varit tvungen att skaffa allt som behövs igen. Då har de tänkt efter en extra gång och hellre sökt bidrag och sparat för att kunna köpa hållbart.
– När vi gör inköp av material försöker vi köpa sånt som håller över tid. Inte bara det som är billigt och bra för stunden, säger Pernilla.
Hon berättar att de till och med har sagt nej till saker som andra ville skänka till kåren just av den anledningen.
– När det gäller mat har vi gått från att handla billigast till att handla svenska råvaror och mer vegetariskt (tack utmanare som pushar på!). Vi har färdiga recept, så att det blir lagom mängd mat. Blir det något över, och det inte är går att spara till nästa läger eller hajk, tar vi vara på resterna genom att ledare och andra får ta med hem.
Pernilla tycker att kriterierna för Hållbar scoutkår är en bra ögonöppnare för vad man kan göra. Om man kommer fram till att man gör mycket redan kan man fråga sig vad man kan bli ännu bättre på, föreslår Pernilla och fortsätter:
– Man kanske inser: Vi är redan där, vi är redan grymma!
När scoutkåren skulle ta certifikatet Hållbar scoutkår gick dom igenom kriterierna för certifieringen på en ledaruppstart. Dokumentet visades på storbild på väggen med projektor. Dom gick igenom punkt för punkt.
– En person satt och checkade av vilka punkter vi tyckte att vi uppfyllde, säger Pernilla och fortsätter:
– Några av punkterna hade vi olika åsikter om hur långt vi kommit. Det blev bra diskussioner.
Dom identifierade några punkter som bara behövde en liten insats för att bli lite bättre. Det blev också tydligt att saker gjordes på olika sätt på kårnivå och på avdelningsnivå, berättar Pernilla och tillägger:
– Det var bra att prata många ledare tillsammans och få en gemensam helhetsbild. Vi upplevde styrkan i att höra varandras erfarenheter om hur man gör och vad man har för rutiner.
Vill din kår också bli en Hållbar scoutkår?
Liknande nyheter
Elva roliga aktiviteter att göra ute i vinter
Börjar jullovet bli lite långsamt? Har ni tröttnat på att äta knäck och se på teve? Här är tips på elva roliga och äventyrliga grejer att hitta på...
”Är detta något för mig?”
Hur långt behöver du gå? Kommer du vara långt ute i vildmarken? Hur kommer du sova? Alla äventyr är olika. Och alla vi som deltar har olika...
Gott till många: Gnocchi med tomatsås och mozzarella
Här har vi ett perfekt recept för både små och stora grupper! Krämig gnocchi i en fyllig tomatsås toppad med smältande mozzarella – en perfekt...