Nyhet13 december 2024

Debattartikel: Ingen slump att var tredje riksdagsledamot har varit scout

Vi måste säkra alla barns rätt till en meningsfull fritid om vi ska klara de stora samhällsutmaningar vi har framför oss. För att lyckas med det behöver fler vuxna engagera sig som ledare, skriver Linn Ternefors och Tobias Hallerby, ordförande för Scouterna.

Det är lätt att känna hopplöshet kring några av vår tids största samhällsutmaningar. FN:s nyss avslutade klimatmöte COP29 präglades av stark polarisering och av att viktiga beslut sköts på framtiden.

Oroande demokratisk utveckling

”Det kändes som om alla åkte hem och var missnöjda”, summerade scouten och Sveriges ungdomsdelegat Siri Ankarfors mötet i Baku. I Sverige ser vi samtidigt att utsläppen av växthusgaser ökar kraftigt.

Den demokratiska utvecklingen är också oroande. I länder med ett högt demokratiindex syns kraftiga bakslag, särskilt i Europa och Amerika. Det visar den mellanstatliga organisationen Ideas senaste rapport The Global state of democracy 2024. Sveriges demokrati mår fortfarande bra. Men vår ranking faller inom kategorin deltagande, vilket syftar på hur engagerade medborgarna är i demokratiska processer och i det demokratiska samtalet under och mellan val.

Kanske är vårt minskade demokratiska deltagande ett uttryck för hopplösheten många av oss kan känna inför de stora samhällsutmaningar vi har framför oss? Kanske är det tvärtom, att hopplösheten är ett resultat av ett minskat engagemang?

Fler unga misströstar

Klart står i alla fall att andelen unga som anser att de har små eller inga möjligheter att påverka i samhället ökar, att deras tro på demokrati minskar och att över hälften inte tror att våra politiker kan lösa samhällsproblemen, enligt Ungdomsbarometern 2024. Vi måste vända den här trenden om vi ska klara klimatomställningen och återupprätta demokratins förtroende. Vi vuxna är skyldiga att vända trenden för våra barns hälsa, välmående och framtid.

En bra början är att säkra varje barns rätt till en meningsfull fritid enligt barnkonventionen. När barn får aktivera sig mentalt och fysiskt, känna gemenskap, lära sig nya saker och vara med och bestämma – då växer också tron på den egna förmågan att förändra saker utanför sig själv. Det är något vi på Scouterna kan vittna om.

Helt avgörande för våra möjligheter att säkra barns rätt till en meningsfull fritid är trygga och inkluderande vuxna som engagerar sig som ledare.

Det finns nära 82 000 scouter i Sverige, de flesta är mellan 8–14 år gamla. Resultatet från vår nyligen genomföra medlemsundersökning visar att hela 86 procent av scouterna upplever att de kan göra något för miljön och klimatet, varav 28 procent upplever att de kan göra mycket. 82 procent tycker också att de kan vara med och påverka beslut inom den egna scoutgruppen mycket eller ganska mycket. På vår årliga stämma för ett par veckor sedan deltog över 1 300 scouter. Sju av tio ombud från kårerna var under 26 år. Vi är övertygade om att allt det här hänger ihop.

Fler vuxna behöver bli ledare

Barn som får lära sig saker i en trygg miljö genom att testa och testa igen, känna gemenskap och vara med och bestämma över sitt sammanhang, växer också upp till engagerade medborgare med en tro på den egna förmågan att förändra saker i världen. Det är ingen slump att minst var tredje riksdagsledamot har varit scout, eller att det var just en scout som fick representera 600 000 svenska barn och unga på FN:s klimatmöte i Baku nu i november.

Helt avgörande för våra möjligheter att säkra barns rätt till en meningsfull fritid är trygga och inkluderande vuxna som engagerar sig som ledare. Vi är många tusentals som redan gör det, men vi behöver bli fler. Det är så vi kan ge fler barn möjlighet att utvecklas till trygga individer som tror på förändring. Men det är också så vi kan stärka det egna samhällsengagemanget och delaktigheten i civilsamhället, vilket är en viktig grundbult i ett starkt demokratiskt samhälle.

Dessutom är ett eget engagemang ett effektivt sätt att byta känslan av hopplöshet över våra stora samhällsutmaningar, mot en tro på förändring. Så engagera dig som ledare i en förening. För din egen, barnens och de ungas hälsa och välmående. Och allas vår framtid.

Liknande nyheter

05 feb 2025

Tips till scoutledaren: Så möter du scouternas oro

Utgå från fakta, förmedla lugn och skapa trygghet. Det är några saker du kan tänka på när du träffar scouter som är oroliga över det som sker i...

10 jan 2025

Maja gick Blå Hajken: “Jag har insett att jag pallar med ganska mycket” 

Blå Hajken är ett riktigt stort äventyr. Scouter från hela Sverige snörar på sig kängorna, packar ryggsäcken och drar ut i Värmlands djupa skogar,...

18 dec 2024

Elva roliga aktiviteter att göra ute i vinter 

Börjar jullovet bli lite långsamt? Har ni tröttnat på att äta knäck och se på teve? Här är tips på elva roliga och äventyrliga grejer att hitta på...