Nyhet18 februari 2023

Bästa semlan för stormköket

På Scouterna älskar vi äventyr. Och är det något du behöver när du är ute och känner vinden i håret så är det riktigt god mat! De här semlorna passar perfekt på utflykten och är enkla att bära med sig. Det är helt enkelt ett recept som är perfekt för stormkök eller öppen eld!

Letar du ett enkelt recept på fettisdagsbulle? Älskar du friluftsliv? Vi har receptet på den godaste semlan att laga på stormkök, över öppen eld eller hemma vid spisen. Det innehåller få ingredienser, är lätt att laga och går snabbt när hungern knackar på.

Receptet är enkelt att anpassa för dig som är vegan, mjölkallergisk, glutenintollerant eller laktosintolerant. Alla ingredienser är nämligen lätta att byta ut!

Detta behöver du:

  • 1 pkt färdig smördeg (välj mjölkfri eller glutenfri för vegansk, mjölkfri eller glutenfri semla)
  • 100 gr mandelmassa (kan bytas mot exempelvis solrosmassa om någon är allergisk)
  • Vispgrädde (välj en växtbaserad för vegansk eller mjölkfri semla)
  • Fett att steka i (välj växtbaserad för vegansk eller mjölkfri semla)
  • Kardemumma

Såhär gör du:

  1. Blanda mandelmassa, kardemumma och en liten skvätt grädde så att det blir en mjuk, jämn smet. Mängden går att anpassa efter hur mycket mandelmassa du vill ha i dina semlor.
  2. Klipp eller skär smördegen i mindre fyrkanter. Vi gjorde fyrkanter som var cirka 10 x 2 centimeter stora, men om du vill kan du göra dem större.
  3. Klicka ut mandelmassa på en bit smördeg.
  4. Lägg sedan ytterligare en bit smördeg ovanpå.
  5. Tryck ihop kanterna, till exempel med en gaffel. Det är viktigt för att mandelmassan inte ska rinna ut.
  6. Sätt upp ditt stormkök, tänd din lägereld eller sätt på spisen.
  7. Lägg i fett i stekpannan och låt det värmas upp.
  8. Lägg dina semlor i stekpannan.
  9. Medan de steks kan du vispa grädden. Är du ute i naturen, kan du ta med dig grädden i en glasburk och vispa den genom att skaka burken en stund.
  10. Vänd på semlorna allt eftersom. När du lagar på stormkök eller över öppen eld kan det vara svårt att bedöma hur varmt det är, så vänd dem gärna ofta.
  11. När semlorna är gyllenbruna och frasiga så är de klara.
  12. Skär upp semlorna, doppa i vispad grädde, och NJUT!

Liknande nyheter

10 jan 2025

Maja gick Blå Hajken: “Jag har insett att jag pallar med ganska mycket” 

Blå Hajken är ett riktigt stort äventyr. Scouter från hela Sverige snörar på sig kängorna, packar ryggsäcken och drar ut i Värmlands djupa skogar,...

18 dec 2024

Elva roliga aktiviteter att göra ute i vinter 

Börjar jullovet bli lite långsamt? Har ni tröttnat på att äta knäck och se på teve? Här är tips på elva roliga och äventyrliga grejer att hitta på...

16 dec 2024

”Är detta något för mig?”

Hur långt behöver du gå? Kommer du vara långt ute i vildmarken? Hur kommer du sova? Alla äventyr är olika. Och alla vi som deltar har olika...