Nyhet16 december 2024

"Är detta något för mig?"

Hur långt behöver du gå? Kommer du vara långt ute i vildmarken? Hur kommer du sova? Alla äventyr är olika. Och alla vi som deltar har olika förutsättningar. Därför har Scouterna lagt till tillgänglighetscirklar på alla våra arrangemang, så du kan få en känsla av vad du kan förvänta dig som deltagare.

– Det finns ett scoutäventyr för alla, säger Natalia Durkalec som är ansvarig för Scouternas Arrangemang. Du behöver bara hitta det som känns rätt för just dig.  

Något som känns enkelt för någon kan kännas oöverstigligt för någon annan. Någon kan lätt gå två mil om dagen med tung packning, men vill gärna sova bekvämt om natten. En annan kan sova i hängmatta i storm, men har svårt att gå längre sträckor. Oavsett vilket känns det oftast skönt att kunna förbereda sig innan på vad som kan tänkas dyka upp när du är iväg på nya äventyr. 

Scouternas tillgänglighetscirklar har en skala mellan 1-5 och graderar våra olika arrangemang utifrån fyra områden: Mentalt, Fysiskt, Friluftsliv och Kultur. Tanken är att du ska veta lite mer om vad du kan förvänta dig av arrangemanget, redan innan du anmäler dig. De olika cirklarna beskriver till exempel hur stor del av arrangemanget som förväntas vara ute i skog och mark, kanske långt borta från civilisationen och längre än dit stigar kan nå. De berättar om du kommer vara i en stad och möta ett annat lands kultur och befolkning. Cirklarna försöker också berätta vilken typ av terräng du kommer gå i, till exempel på asfalt eller i skogar. Cirklarna kan också förbereda dig på att det kan dyka upp nya känslor inuti kroppen under ett äventyr, till exempel om du är långt hemifrån, kanske reser utan din familj för första gången eller inte känner de andra scouterna du reser med. De kan också beskriva hur du sover under ett arrangemang, eller hur du får tag i eller lagar din mat, hur tung packning du behöver bära eller hur klimatet kan vara på platsen.  

Vi har också jämfört våra olika arrangemang med varandra och viktat graderingarna mot varandra. Våra lättaste arrangemang har de lägsta graderingarna. Våra mest ansträngande arrangemang har de högsta graderingarna. Till exempel har våra familjeveckor på Mulfjället en tvåa på området Mentalt, eftersom du oftast deltar ihop med din familj, bor i en stuga och har nära till civilisation. Vårt mest krävande arrangemang har en femma på Mentalt. Det är Explorer belt, där du vandrar långt i ett främmande land ihop med bara en annan person - kanske till och med någon du precis mött. Ni kanske inte kan språket och ni kommer behöva be lokalbefolkning om hjälp med mat och husrum.  

Vi på Scouterna hoppas att tillgänglighetscirklarna kommer hjälpa dig att ta beslut om vilket arrangemang som passar dig bäst, och att de hjälper till att förbereda dig när du anmält dig. 

Du hittar alla våra arrangemang här: https://www.scouterna.se/aventyr-och-lager/ och tillgänglighetscirklarna finns på varje arrangemangs egen sida, scrolla bara ner en bit så hittar du dem. Lycka till på ditt nästa äventyr! 

Liknande nyheter

10 jan 2025

Maja gick Blå Hajken: “Jag har insett att jag pallar med ganska mycket” 

Blå Hajken är ett riktigt stort äventyr. Scouter från hela Sverige snörar på sig kängorna, packar ryggsäcken och drar ut i Värmlands djupa skogar,...

18 dec 2024

Elva roliga aktiviteter att göra ute i vinter 

Börjar jullovet bli lite långsamt? Har ni tröttnat på att äta knäck och se på teve? Här är tips på elva roliga och äventyrliga grejer att hitta på...

08 nov 2024

Gott till många: Gnocchi med tomatsås och mozzarella

Här har vi ett perfekt recept för både små och stora grupper! Krämig gnocchi i en fyllig tomatsås toppad med smältande mozzarella – en perfekt...