Nyhet22 augusti 2024

21-åriga scouter fixade festival – “Vi ville stärka den lokala gemenskapen”

Scouterna Peter Baho, Tony Asber, Aboud Waratheh och Roberto Touma träffades alla på scouterna när de var små. I lördags arrangerade de 21-åriga killarna tillsammans med sin scoutkår, S:t Jacob Scoutkår och SOSF (Syrisk Ortodoxa Scoutförbundet) en dagsfestival på Geneta IP i Södertälje. 

Aboud, Tony, Roberto och Peter. Fotograf Fady Tuma

21-åriga Peter Baho berättar om gemenskapsfestivalen:

– Vi ville skapa en plats dit familjer, ungdomar och barn kunde komma och umgås, hitta nya vänner, ha roligt och stärka sina band till varandra genom olika aktiviteter. Målet var att skapa en livlig och härlig atmosfär. Vi tänkte att det skulle bli ett bra avslut på sommaren och lite som en uppstart inför skolstarten, berättar Peter. 

På plats på Geneta IP fanns hoppborgar, DJ, popcorn, sockervadd och andra lokala föreningar. Dessutom arrangerades en fotbollsturnering. 

–Vi bjöd också in räddningstjänsten, polis, brandkår och ambulans. De visade upp sig för ungdomar och barn som fick testa att sitta i bilarna och ställa frågor om deras arbete. Vi har fått kontakt med fler organisationer i Södertälje och andra samhällsfunktioner som vill samverka med oss framöver.

– Vi tror att det finns ett stort behov av sådana här arrangemang och mötesplatser. I min familj brukar vi skämta och kalla dagens unga för “ipad-generationen.” Många unga tillbringar så mycket tid på sin ipad eller sin mobil. Vi vill få fler att inse att det finns jättemycket positivitet i den här världen. Du kan vara glad, må bra, lyssna på musik och skratta tillsammans!

Hur känns det nu i efterhand?

– Det blev riktigt lyckat, jag kan inte förstå att det blev så bra! I lördags ställde jag mig vid kanten på fältet och tittade. Det var riktigt härligt att se allt som pågick. Fältet var fullsmockat med människor som hade det roligt tillsammans! Vi kände hur alla uppskattade initiativet. Många av mina vänner i 20-årsåldern som inte går på Scouterna var där den dagen. 

Kommer ni göra det igen? 

– Vi var helt utmattade dagen efter, men vi såg hur lyckat det blev. Så ja, 100 % vill vi planera något liknande i framtiden. Jag och killarna har lärt oss otroligt mycket. Nu vet vi hur vi ska göra, hur man gör en idé till verklighet. Vi vill absolut göra det här igen! 

Liknande nyheter

21 aug 2024

Svenske Julius invald i Världsscoutkommittén 

Glada nyheter: Svenske scouten Julius Kramer har valts in i världsorganisationen WOSM:s styrelse.  

08 jul 2024

Julia och ensamhajken – “Att våga, det är det som är svårt”

Julia är en av en handfull ungdomar från Älta scoutkårs utmanare som i början av juni antog utmaningen att göra en ensamhajk. "Konceptet handlar om...

05 jul 2024

Idag avslutas Day Camp Adventure – “Bästa sommarjobbet jag haft”

Efter tre intensiva veckor avslutas Day Camp Adventure – sommarlägret där ungdomar växt i sitt ledarskap och barn har testat på scouting och...